
24 Sty Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan – meksykański wege burger
Najlepszy przepis na wegańskiego burgera. Jest to burger z ciecierzycy z kukurydzą, w środku majonez z tofu, grillowany bakłażan i hummus. Inaczej najlepszy meksykański wege burger. W przygotowaniu bardzo prosty i szybki. Niezwykle aromatyczny i soczysty. Z pewnością zaspokoi Twój głód na bardzo długo.
Wszystkie składniki wystarczy praktycznie zblendować, uformować kotlety i usmażyć. Zamiast smażyć możesz je również upiec w piekarniku. Do tego świetnego burgera proponuję takie dodatki: majonez z tofu, grillowany bakłażan oraz hummus, które idealnie się komponują i tworzą przepyszną całość. Takiego burgera nie powstydziłaby się niejedna knajpa, a Ty możesz go mieć we własnej kuchni! Wege burgery są przepyszne, przekonaj się sam!
Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 4 burgery
Składniki
burgery
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400g (240g po odsączeniu)
- ½ puszki kukurydzy 420g (około 180g po odsączeniu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok 45g)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tabasco
- pieprz
majonez z tofu
- 1 kostka 180g miękkiego tofu*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty białego pieprzu**
- 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
- 4 bułki grahamki
- kilka liści sałaty
- kiełki
- bakłażan
- hummus
- awokado
Wykonanie
burgery
- Wszystkie składniki na burgery, poza kukurydzą, umieść w misie blendera i zblenduj na klejącą masę. Powstała papka powinna być dość zwarta i zwięzła. Nie blenduj jednak za długo, by nie była zbyt gładka. Ja lubię, gdy są jeszcze widoczne i wyczuwalne kawałki niezblendowanej ciecierzycy, by mieć do gryźć. Do takiej masy dodaj kukurydzę i wymieszaj łyżką by była równomiernie rozprowadzona. Uformuj 4 kotlety i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju, po kilka minut z każdej strony, aż burgery mocno się spieką. Możesz również upiec je w piekarniku temperatura 200C, po 15 minut z każdej strony).
majonez z tofu
- Podążaj za TYM PRZEPISEM
dodatkowo
- Bakłażana pokrój na kilkucentymetrowe plastry, dopraw je solą i pieprzem i zgrilluj na patelni grillowej, aż będzie miękki i delikatny. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na plasterki.
Złożenie burgera w całość.
- Bułki przekrój na pół i włóż do piekarnika na kilka minut by się lekko spiekły, lub podgrzej na patelni. Na dolnej części bułki rozsmaruj grubą warstwę hummusu, a na to sałatę, plastry awokado i kiełki, . Następnie połóż burgera, grillowanego bakłażana i polej dużą ilością majonezu z tofu. Przykryj górną częścią bułki i smacznego!

Monk
Posted at 18:29h, 12 lutegoU mnie bez buły ale burger sam w sobie to obłęd i zamierzam sobie zrobić ich zapas, potem zamrozić … Mam nadzieję że nic im nie będzie a na szybki obiadek w akademiku w sam raz ? ♥♥♥
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:02h, 12 lutegoBaaardzo się cieszę! 🙂 Możesz je mrozić spokojnie.
Julia
Posted at 18:52h, 14 kwietniaMożna użyć do kotletów innej mąki ? I czy konieczne jest siemię lniane? Pozdrawiam cieplutko i czekam na odpowiedź
Karolina Gawrońska
Posted at 10:07h, 15 kwietniaW tym przepisie radzę użyć mąki z ciecierzycy 😉 Siemię lniane jest konieczne, ponieważ jest to rzecz, która wiąże ciasto.
Robert
Posted at 14:09h, 06 majaŻonie smakowało 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:12h, 29 listopadaCudownie! Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość 😉
Patrycja McAlpin
Posted at 21:15h, 11 majaZrobiłam dziś i pyszne wyszły 🙂 dziękuje! Prosty a jaki fajny przepis.
Karolina Gawrońska
Posted at 11:11h, 29 listopadaDziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że smakowało 😉
Patrycja
Posted at 14:37h, 14 majaBurgery pycha!
Ja zamiast siemia dałam płatki drożdżowe, a zamiast mąki bułkę tartą.
O wiele lepsze niż takie mięsne. ?❤️
Pingback:5 zamienników produktów odzwierzęcych w diecie wegańskiej + przykładowe przepisy z ich użyciem! - Earth Day Everyday
Posted at 15:04h, 27 lutego[…] https://karolinagawronska.pl/weganski-burger-z-ciecierzycy/ […]
Tasia
Posted at 10:59h, 22 kwietniaBrzmi pysznie! Dziś wypróbuję 🙂 Ale do smażenia super mi się sprawdza grill elektryczny z ariete. Jedzonko zawsze wychodzi soczyste, więc mam nadzieję, że tym razem taki kotlecik z ciecierzycy też wyjdzie 🙂