01 Cze Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca – budyń kawowy bez mleka
Aksamitny, delikatny, słodki, kremowy, jedwabisty, pożywny i wegański. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na kawowy pudding. Gdy jest udekorowany karmelizowanymi orzechami nerkowca, z kawowego budyniu przeistacza się w dekadencki i wykwintny deser. Przepis powstał we współpracy z portalem kawa.pl, który jest skierowany do miłośników kawy. Znaleźć tam można przepisy z kawą, ciekawe artykuły, inspiracje kawowe, opinie kawoszy, memy i latte art. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tych niesamowitych ziarnach, już wiecie gdzie szukać informacji.
Zobacz na filmie jak wykonać pudding:
Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 6 deserów
Składniki
Pudding:
- Mąka ryżowa 75g
- Mleko sojowe 500g
- Ksylitol 100g
- Zaparzone espresso 200 ml
- Olejek waniliowy
- Sól ⅓ łyżeczki
- Olej kokosowy 75g
Karmelizowane orzechy nerkowca:
- Orzechy nerkowca 150g
- Cukier trzcinowy 50g
- Woda 10g
- Olej kokosowy 15g
- Szczypta soli
Wykonanie
Budyń:
- Mąkę ryżową, mleko roślinne, ksylitol, espresso, olejek waniliowy oraz szczyptę soli umieść w garnku, podgrzewaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotuj powoli cały czas mieszając do momentu gdy masa zacznie tężeć i otrzymasz klejący i gęsty budyń. Potrwa to około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Pozwól mu się rozpuścić i dokładnie wmieszaj do dokładnego połączenia. Przelej do szklaneczek. Możesz serwować zarówno na ciepło jak i zimno.
Karmelizowane orzechy nerkowca:
- Cukier oraz wodę umieść na patelni i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Gdy cukier się stopi, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj orzechy nerkowca i praż przez kilka minut aż będą zarumienione. Tak przygotowane przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostudzenia i zastygnięcia. Gdy karmelowa skorupka będzie twarda, pokrusz orzechy i udekoruj nimi pudding.
Paulina
Posted at 18:02h, 11 październikaNajlepszy budyń jaki w życiu jadłam <3 <3 <3
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 14:20h, 24 październikaDziękuję bardzo za wypróbowanie! <3
JDM
Posted at 07:38h, 12 październikaCześć, możesz mi podpowiedzieć dlaczego mój pudding nie udał się 🙁 Mąką się nie “rozpuściła” – wyczuwalne są jakby rozdrobione wiórki kokosowe (mini grudki). Ni doszło do etapu zgęstnienia tak jak u Ciebie na filmie. Może to zależy od mąki? Bo te grudki nie są efektem niewymieszania, ale struktury mąki. Jakiej Ty użyłaś? Dziękuję za pomoc
Karolina Gawrońska
Posted at 14:19h, 24 październikaNiestety wynikiem tego mogła być mąka, która nie była wystarczająco mocno zmielona. Polecam spróbować z inną 🙂 Ja do tego przepisu wykorzystałam mąkę firmy Melvit 🙂
Magda
Posted at 21:19h, 15 lutegoCzy 200ml espresso oznacza 4 espresso po 50ml (taki polski standard) czy chodzi o 200ml zaparzone z jednej porcji kawy (cos jakby super dluga americana)?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:58h, 15 lutegoChodzi o pierwszą opcję 😉
Paulina
Posted at 09:53h, 25 sierpniaPyszny budyń dla kawoholikow 😉 Uwielbiam Twoje przepisy, kupiłam też ksiazke i jestem pod wrażeniem jak pyszne wychodzą Tr zdrowe słodkości!
Pozdrawiam serdecznie
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 29 listopada<3
Paulina
Posted at 12:29h, 25 sierpniaPyszny deser dla kawoholików 🙂 Powoli wypróbowuje Twoje przepisy z książki i jestem zachwycona.
Pozdrawiam serdecznie!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 29 listopadaOgromne dzięki Paulino!!!!!! Pozdrawiam ciepło 😉
Nina
Posted at 09:00h, 24 marcaCzy do karmelizownaych orzechow mogę dodać olej rzepakowy zamiast kokosowego oleju – nie wiem czy nie istotna jest stała konsystencja oleju kokosowego 🙂
Sara
Posted at 00:26h, 04 sierpniaczy pudding ten mozna wstawic do lodowki i podawac na zimno? 🙂 ladnie wyglada!
Lidka
Posted at 22:16h, 26 majaCzy można zamienić mleko sojowe na migdałowe?