Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca – budyń kawowy bez mleka

Aksamitny, delikatny, słodki, kremowy, jedwabisty, pożywny i wegański. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na kawowy pudding. Gdy jest udekorowany karmelizowanymi orzechami nerkowca, z kawowego budyniu przeistacza się w dekadencki i wykwintny deser. Przepis powstał we współpracy z portalem kawa.pl, który jest skierowany do miłośników kawy. Znaleźć tam można przepisy z kawą, ciekawe artykuły, inspiracje kawowe, opinie kawoszy, memy i latte art. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tych niesamowitych ziarnach, już wiecie gdzie szukać informacji.

 

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

 

Zobacz na filmie jak wykonać pudding:

 

 

 

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

 

5.0 from 2 reviews
Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 6 deserów
Składniki
Pudding:
  • Mąka ryżowa 75g
  • Mleko sojowe 500g
  • Ksylitol 100g
  • Zaparzone espresso 200 ml
  • Olejek waniliowy
  • Sól ⅓ łyżeczki
  • Olej kokosowy 75g
Karmelizowane orzechy nerkowca:
  • Orzechy nerkowca 150g
  • Cukier trzcinowy 50g
  • Woda 10g
  • Olej kokosowy 15g
  • Szczypta soli
Wykonanie
Budyń:
  1. Mąkę ryżową, mleko roślinne, ksylitol, espresso, olejek waniliowy oraz szczyptę soli umieść w garnku, podgrzewaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotuj powoli cały czas mieszając do momentu gdy masa zacznie tężeć i otrzymasz klejący i gęsty budyń. Potrwa to około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Pozwól mu się rozpuścić i dokładnie wmieszaj do dokładnego połączenia. Przelej do szklaneczek. Możesz serwować zarówno na ciepło jak i zimno.
Karmelizowane orzechy nerkowca:
  1. Cukier oraz wodę umieść na patelni i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Gdy cukier się stopi, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj orzechy nerkowca i praż przez kilka minut aż będą zarumienione. Tak przygotowane przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostudzenia i zastygnięcia. Gdy karmelowa skorupka będzie twarda, pokrusz orzechy i udekoruj nimi pudding.

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

13 komentarzy
  • Paulina
    Posted at 18:02h, 11 października Odpowiedz

    Najlepszy budyń jaki w życiu jadłam <3 <3 <3

    Zdjęcie:

  • JDM
    Posted at 07:38h, 12 października Odpowiedz

    Cześć, możesz mi podpowiedzieć dlaczego mój pudding nie udał się 🙁 Mąką się nie “rozpuściła” – wyczuwalne są jakby rozdrobione wiórki kokosowe (mini grudki). Ni doszło do etapu zgęstnienia tak jak u Ciebie na filmie. Może to zależy od mąki? Bo te grudki nie są efektem niewymieszania, ale struktury mąki. Jakiej Ty użyłaś? Dziękuję za pomoc

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:19h, 24 października Odpowiedz

      Niestety wynikiem tego mogła być mąka, która nie była wystarczająco mocno zmielona. Polecam spróbować z inną 🙂 Ja do tego przepisu wykorzystałam mąkę firmy Melvit 🙂

  • Magda
    Posted at 21:19h, 15 lutego Odpowiedz

    Czy 200ml espresso oznacza 4 espresso po 50ml (taki polski standard) czy chodzi o 200ml zaparzone z jednej porcji kawy (cos jakby super dluga americana)?

  • Paulina
    Posted at 09:53h, 25 sierpnia Odpowiedz

    Pyszny budyń dla kawoholikow 😉 Uwielbiam Twoje przepisy, kupiłam też ksiazke i jestem pod wrażeniem jak pyszne wychodzą Tr zdrowe słodkości!
    Pozdrawiam serdecznie

    Zdjęcie:

  • Paulina
    Posted at 12:29h, 25 sierpnia Odpowiedz

    Pyszny deser dla kawoholików 🙂 Powoli wypróbowuje Twoje przepisy z książki i jestem zachwycona.
    Pozdrawiam serdecznie!

    Zdjęcie:

  • Nina
    Posted at 09:00h, 24 marca Odpowiedz

    Czy do karmelizownaych orzechow mogę dodać olej rzepakowy zamiast kokosowego oleju – nie wiem czy nie istotna jest stała konsystencja oleju kokosowego 🙂

  • Sara
    Posted at 00:26h, 04 sierpnia Odpowiedz

    czy pudding ten mozna wstawic do lodowki i podawac na zimno? 🙂 ladnie wyglada!

  • Lidka
    Posted at 22:16h, 26 maja Odpowiedz

    Czy można zamienić mleko sojowe na migdałowe?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE