
16 Sie Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado – bez pieczenia
Najlepsze wegańskie babeczki z niesamowicie intensywnym kremem czekoladowym. Jest to połączenie dwóch fantastycznych przepisów z mojego bloga: ciasto milionera i czekoladowy tort z awokado. Aksamitne, gęste, aromatyczne, słodkie, dekadenckie i EPICKIE babeczki! A dodatkowo robi się je bardzo szybko. Czekoladowy krem z awokado smakuje jak prawdziwa gorzka czekolada, a nie ma w nim jej ani grama. Te babeczki smakują najlepiej na drugi lub nawet trzeci dzień, dlatego warto zrobić je odpowiednio wcześnie. Jeśli wypróbujesz ten przepis, nie zapomnij by zrobić zdjęcie i wstawić je w komentarzach poniżej.
ZOBACZ JAKIE TO PROSTE:
Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 12
Składniki
spód
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g syropu klonowego
- 50 ml mleka sojowego
- 75 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- kilka kropel olejku waniliowego
krem intensywnie czekoladowy
- 4 dojrzale awokado rozmiar XL** (750g wydrążonego miąższu)
- 250g syropu klonowego lub z agawy
- 90g kakao
- 40g oleju kokosowego
- ziarenka z laski jednej wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach lub proszku)
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie
spód
- Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
- mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
- owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
- minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne kilka minut. Odstawić do lekkiego wystudzenia i podzielić na 12 części. Wylepić masą dno foremek do babeczek. Formę wcześniej wysmaruj olejem kokosowym i włóż paseczki papieru do pieczenia by łatwiej je wyjmować (zobacz na filmie na YouTube). Możesz również użyć silikonowych foremek, wtedy łatwiej je wyjmiesz i nie musisz używać papieru do pieczenia. Wylepione ciastem foremki umieść w zamrażalniku aż zrobią się twarde i będzie możliwe wyjęcie spodów z formy, przełóż je wtedy do papierowych papilotek.
krem intensywnie czekoladowy
- Krem przygotuj dzień przed planowanym podaniem babeczek, będzie wtedy najlepszy.
- Wydrąż miąższ z awokado, umieść w misce i zblenduj z syropem klonowym/z agawy na jednolitą i kremową zieloną masę. Następnie dodaj kakao, stopiony olej kokosowy, wanilię, kawę oraz sól. Blenduj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz błyszczący, gęsty i kremowy a'la pudding. Gotową masę przełóż do miski i umieść na kilka godzin w lodówce aż zgęstnieje i stężeje, będzie wtedy łatwiej wyciskać go przez rękaw cukierniczy. Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wcześniej przygotowane spody, już przełożone do papierowych papilotek. Gotowe babeczki udekoruj pokruszonymi orzechami (ja użyłam laskowych), przechowuj w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, dlatego warto jest przygotować je odpowiednio wcześnie.

Marcelina_Wilczaksyty
Posted at 19:58h, 18 październikawyglądają lepiej jak obłędnie, szczególnie krem, ślinka cieknie! Rewela.
Linoryt
Posted at 18:09h, 01 listopadaCzekoladowy krem z awokado znam od dawna, jednak nigdy jeszcze nie wpadłam na to, by przygotować go w tak pięknej formie. Ależ mi narobiłaś smaka na słodkie wege łakocie! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 17:52h, 07 listopadaPolecam, jest pycha! 🙂
Kuba
Posted at 22:17h, 24 kwietniaWykonałem przepis w formie dużej tarty (26cm średnicy), proporcje idealne!
Zdjęcie:
Agnieszka
Posted at 13:00h, 12 lutegoCzy syrop klonowy można zastąpić miodem? Jeśli tak to w jakich proporcjach. Pozdrawiam i gratuluję rewelacyjnego bloga,często tu zaglądam:)
Karolina Gawrońska
Posted at 22:03h, 15 lutegoDziękuję za miły komentarz 🙂 Proszę dodać miód w tych samych proporcjach 🙂
Ewa
Posted at 13:40h, 29 sierpniaDzień dobry:) czym można zastąpić syrop klonowy/z agawy, żeby z przepisu mógł skorzystać diabetyk?