
14 Cze Wegańskie ciasto Milionera – ciastko, karmel i czekolada! – Kuchnia Lidla
Nic dodać, nic ująć. Jest mega pyszne i smaczne! Zobaczcie sami na filmie Kuchni Lidla jakie to proste 😉
Wegańskie ciasto Milionera -
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 16
Składniki
spód
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g syropu klonowego
- 50 ml mleka sojowego
- 75 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
karmel
- 200 g daktyli suszonych
- 1 puszka mleczka kokosowego 400g (twarda część)
- 150 ml syropu klonowego
- 75 g oleju kokosowego
- szczypta soli
polewa czekoladowa
- 50 g oleju kokosowego
- 75 g syropu klonowego
- 25 g kakao
Wykonanie
spód
- Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
- mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
- owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
- minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne
- minuty. Odstawić do lekkiego wystudzenia i przełożyć masę do wyłożonej papierem do
- pieczenia formy 20x20cm. Wyrównać i porządnie uklepać.
karmel
- Wszystkie składniki na karmel umieścić w blenderze i zblendować na jednolitą masę. Przelać ją
- do garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Masę
- należy przemieszać co jakiś czas by nie przywierała. Gotową i gęstą wylać na wcześniej
- przygotowany spód.
polewa
- Stopić olej kokosowy na polewę, dodać kakao oraz syrop klonowy. Powstałą polewą polać
- wierzch ciasta i umieścić w zamrażalniku na około jedną godzinę by wszystkie warstwy
- stężały.
Zobacz mój film z Pawłem Małeckim:
Zuzanka
Posted at 15:35h, 15 czerwcaCzy trudno ci ciasto odchodziło od formy ?
Czy posmarowałaś czymś ??? 🙂 dziękuje za odpo
Karolina Gawrońska
Posted at 09:16h, 16 czerwcaNie, bardzo łatwo 🙂 Najpewniej jest wyłożyć formę papierem do pieczenia 😉 Można też wysmarować formę olejem kokosowym, ale pierwsza opcja daje 100-procentowy sukces 🙂
Id
Posted at 20:42h, 15 czerwcaCzy mleko kokosowe powinno być wcześniej przez 24h w lodówce?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:18h, 16 czerwcaTak, ważne jest to by mleczko kokosowe było rozwarstwione. Używamy tylko twardej części. Niemniej niektóre mleczka kokosowe nie wymagają umieszczenia w lodówce w celu rozwarstwienia ponieważ naturalnie osobno jest woda. Tak więc wszystko zależy jakiego mleczka używasz, ale najpewniej jest umieścić na noc w lodówce 🙂
Kate
Posted at 14:13h, 16 czerwcaSyrop klonowy moge zastapic normalnym cukrem?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:25h, 17 czerwcaNie nie, musi to być płynny słodzik. Polecam syrop z agawy lub miód jeśli nie jesteś weganką 🙂
Gosia
Posted at 14:29h, 16 czerwcaCo do syropu klonowego raz jest w g a raz w ml. Pomyłka czy tak ma być?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:25h, 17 czerwcaTo jest to samo 🙂 Poprawiam 😉
Monika
Posted at 19:28h, 17 czerwcaCiasto jest niesamowicie proste w wykonaniu, a jest powalająco pyszne!! Polecam, naprawdę palce lizać!
Marta
Posted at 11:32h, 02 sierpniaMój karmel nie zastygł tak jak Twój co mogłam zrobić źle 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 08:28h, 09 sierpniaMożliwe, że za krótko gotowałaś, użyłaś całego mleczka kokosowego a nie tylko twardej części, nie należy również zastępować niczym innym oleju kokosowego, jest on niezbędny. Możliwe też, że ciasto nie jest wystarczająco schłodzone 🙂
Pingback:Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczenia - Savory or Sweet?
Posted at 14:00h, 16 sierpnia[…] kremem czekoladowym. Jest to połączenie dwóch fantastycznych przepisów z mojego bloga: ciasto milionera i czekoladowy tort z awokado. Aksamitne, gęste, aromatyczne, słodkie, dekadenckie i EPICKIE […]
Anna
Posted at 20:55h, 21 styczniaCzy to ciasto można zamrozić? Zastanawiam się czy rozmrożone dalej będzie dobre
Karolina Gawrońska
Posted at 12:11h, 24 lutegoMożna 🙂 Będzie tak samo pyszne!
Weronika
Posted at 10:16h, 03 marcaCzy bez syropu z agawy i jakiegokolwiek innego słodzika da się zrobić to ciasto?