17 Kwi Wegańskie naleśniki bezglutenowe – najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem za 10 zł
Wegańskie naleśniki bezglutenowe. Idealne, miękkie, elastyczne, delikatne, sprężyste, przepyszne, proste, zdrowe i tanie. Żyć nie umierać! Dodatkowo smażone praktycznie beztłuszczowo, ponieważ wystarczy tylko przetrzeć patelnię lekko natłuszczonym ręcznikiem papierowym, by naleśniki nie przywierały. Można przygotować je zarówno na słodko jak i słono. Ja dzisiejszą wersję podaję ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.
ZOBACZ NA FILMIE JAK JE WYKONAĆ:
Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki owsiano-ryżowe
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 12 naleśników
Składniki
ciasto naleśnikowe:
- 100g mąki owsianej (bezglutenowej)*
- 100g mąki ryżowej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 300ml mleka sojowego
- 250ml wody
- 10g mielonego siemienia lnianego
- 20g syropu klonowego
- szczypta soli
krem daktylowo-bananowy
- 100g daktyli
- 1 duży banan
- 50g masła orzechowego
- 50ml mleka sojowego
- 5g kakao
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
- W tym czasie przygotować daktylowy krem, czyli zblendować wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
- Po 10 minutach zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
- Gotowe naleśniki podawać ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.
Uwagi
*jeśli źle reagujemy na gluten, należy użyć mąki owsianej, która jest certyfikowana jako bezglutenowa, ponieważ tradycyjny owies może być zanieczyszczony glutenem
Jadzia
Posted at 12:22h, 18 kwietniaKolejny świetny przepis …naleśniki wyszły super a ten krem jest Poprostu boski???
Zdjęcie:
Jadzia
Posted at 12:26h, 18 kwietniaKolejny super przepis !!!nalesniki wyszły pyszne a krem wymiata ???
Zdjęcie:
Ania
Posted at 13:35h, 20 kwietniaSpróbowałam już różnych placków bezjajecznych dyniowe, z mąki z ciecierzycy czy po prostu z mąką ziemniaczaną zamiast jajka i te są najlepsze nawet bym powiedziała że lepsze od zwykłych naleśników na jajkach. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Aha to idealny przepis dla alergicznego dziecka moja córka pożarła całego placka. 😉
Agata
Posted at 21:06h, 21 kwietniaDziękuję za przepis. Naleśniki są wyborne, ale krem do nich jest niebiański. ??
Asia
Posted at 13:04h, 24 kwietniaDo wersji wytrawnej też dodawać syrop? Czy jego brak zmieni konsystencję
Karolina Gawrońska
Posted at 21:32h, 26 kwietniaNie powinien zmienić konsystencji, polecam dodać połowę 🙂 Troszkę słodyczy robi robotę
Pati
Posted at 11:47h, 18 majaSuper. Przepis jak widać …. Dziękuję
Zdjęcie:
Michalina
Posted at 07:24h, 29 sierpniaCzy można zastąpić mąke ryżową mąką kokosową? Czy się rozlecą? 😀
Karolina Gawrońska
Posted at 00:58h, 20 wrześniaNie polecam robić takich modyfikacji, gdyż z mąką kokosową nie wyjdą 😉
Agata
Posted at 13:27h, 08 wrześniaJeżeli nie mamy problemów z glutenem można użyć normalnej mąki pszennej?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:57h, 20 wrześniaTak 😉
Iza
Posted at 11:40h, 02 październikaKilka dni temu odnalazłam przypadkiem Pani bloga szukając tortu bezglutenowego na urodziny mojego małego alergika. Dziecko uczulone jest również na orzechy czym moge zastąpić maslo orzechowe? Ten.przepis jest dla mnie bardzo istotny gdyż od dawna poszukuję dobrych naleśników. Będę robic równie kinderki z Pani przepisu. Jakże jestem szczęśliwa ze tworzy Pani takie wspaniale przepisy. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:27h, 24 październikaDziękuję za tak przepiękny komentarz! Aż serce się raduje 😉
Barbara
Posted at 21:32h, 26 październikaJuz sie ucieszylam, na zdjeciu wygladaja cudnie, ale potem zobaczylam przepis 🙁 nie toleruje owsa, jaka inna bg maka moglabym to zastapic..?
Karolina Gawrońska
Posted at 18:20h, 22 listopadaBarbaro, by mieć pewność, że przepis będzie perfekcyjny, radzę użyć mąki owsianej. Jeśli to ze względu na śladowe ilości glutenu w mące owsianej jej nie używasz, możesz kupić owsianą certyfikowaną bezglutenową 🙂
Możesz popróbować z innymi mąkami, ale nie daję na nie 100% gwarancji.
Beti
Posted at 12:50h, 16 styczniaTen przepis jest genialny! Naleśniki idealne ♥️
Karolina Gawrońska
Posted at 22:17h, 15 lutegoOgromnie mnie to cieszy! Dziękuję 😉
Kamila
Posted at 14:43h, 04 marcaNajlepszy przepis wego-bezgluta!!! A próbowałam już ich kilka. ?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:06h, 04 marcaWoooow! Mega mega mega! 😉 Dziękuję bardzo!
Oliwia
Posted at 23:06h, 12 kwietniaczy mogę użyć zwykłej mąki zamiast owsianej? na stanie mam tylko zwykła i ryzowa :/
Karolina Gawrońska
Posted at 21:09h, 19 kwietniaWtedy naleśniki nie będą bezglutenowe, a o to tu właśnie chodzi. Ale ogólnie to można 😉
Emilia
Posted at 13:50h, 22 sierpniaNaleśniki wyszły przepyszne. Ciasto bardzo łatwo się smaży, nie przywiera nawet przy takim zapominaczu jak ja, który posmarował patelnię tylko przed pierwszym. Konsystencja dużo lepsza niż w zwykłych, a smak obłędny.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:28h, 29 listopadaDziękuję ogromnie za komentarz i zdjęcie! Cieszę się, że smakowały!
Klaudia
Posted at 08:47h, 29 marcaWitam, smak super, rzeczywiście najlepsze. Mam jednak pytanie. Dodałam mleko kokosowe 85% i naleśniki bardzo ciężko się przekrecały. Czy to ze względu na zamianę mleka? Jak zrobię pół na pół kokosowe i jaglane to będzie lepiej? Nie mogę sojowego.
Pingback:Dlaczego warto przejść na wegańską dietę? - Bogna Stories
Posted at 13:30h, 30 kwietnia[…] Śniadanie: Naleśniki […]
Magda
Posted at 13:29h, 02 grudniaCzy można pominąć mąkę ryżową i dodać więcej owsianej lub w ramach zastąpienia np. Gryczaną?
ad
Posted at 21:39h, 29 wrześniawyglądają pysznie! tylko czy można zamienić mleko sojowe innym roślinnym np owsianym/ jaglanym?
Ania Mania
Posted at 13:08h, 17 styczniaSuper, elastyczne i smaczne.