Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

Wegańskie naleśniki bezglutenowe – najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem za 10 zł

Wegańskie naleśniki bezglutenowe. Idealne, miękkie, elastyczne, delikatne, sprężyste, przepyszne, proste, zdrowe i tanie. Żyć nie umierać! Dodatkowo smażone praktycznie beztłuszczowo, ponieważ wystarczy tylko przetrzeć patelnię lekko natłuszczonym ręcznikiem papierowym, by naleśniki nie przywierały. Można przygotować je zarówno na słodko jak i słono. Ja dzisiejszą wersję podaję ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

 

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK JE WYKONAĆ:

 

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

5.0 from 5 reviews
Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki owsiano-ryżowe
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 12 naleśników
Składniki
ciasto naleśnikowe:
  • 100g mąki owsianej (bezglutenowej)*
  • 100g mąki ryżowej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 300ml mleka sojowego
  • 250ml wody
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 20g syropu klonowego
  • szczypta soli
krem daktylowo-bananowy
  • 100g daktyli
  • 1 duży banan
  • 50g masła orzechowego
  • 50ml mleka sojowego
  • 5g kakao
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
  2. W tym czasie przygotować daktylowy krem, czyli zblendować wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
  3. Po 10 minutach zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
  4. Gotowe naleśniki podawać ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.
Uwagi
*jeśli źle reagujemy na gluten, należy użyć mąki owsianej, która jest certyfikowana jako bezglutenowa, ponieważ tradycyjny owies może być zanieczyszczony glutenem

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

28 komentarzy
  • Jadzia
    Posted at 12:22h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny świetny przepis …naleśniki wyszły super a ten krem jest Poprostu boski???

    Zdjęcie:

  • Jadzia
    Posted at 12:26h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny super przepis !!!nalesniki wyszły pyszne a krem wymiata ???

    Zdjęcie:

  • Ania
    Posted at 13:35h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Spróbowałam już różnych placków bezjajecznych dyniowe, z mąki z ciecierzycy czy po prostu z mąką ziemniaczaną zamiast jajka i te są najlepsze nawet bym powiedziała że lepsze od zwykłych naleśników na jajkach. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Aha to idealny przepis dla alergicznego dziecka moja córka pożarła całego placka. 😉

  • Agata
    Posted at 21:06h, 21 kwietnia Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Naleśniki są wyborne, ale krem do nich jest niebiański. ??

  • Asia
    Posted at 13:04h, 24 kwietnia Odpowiedz

    Do wersji wytrawnej też dodawać syrop? Czy jego brak zmieni konsystencję

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:32h, 26 kwietnia Odpowiedz

      Nie powinien zmienić konsystencji, polecam dodać połowę 🙂 Troszkę słodyczy robi robotę

  • Pati
    Posted at 11:47h, 18 maja Odpowiedz

    Super. Przepis jak widać …. Dziękuję

    Zdjęcie:

  • Michalina
    Posted at 07:24h, 29 sierpnia Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąke ryżową mąką kokosową? Czy się rozlecą? 😀

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:58h, 20 września Odpowiedz

      Nie polecam robić takich modyfikacji, gdyż z mąką kokosową nie wyjdą 😉

  • Agata
    Posted at 13:27h, 08 września Odpowiedz

    Jeżeli nie mamy problemów z glutenem można użyć normalnej mąki pszennej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:57h, 20 września Odpowiedz

      Tak 😉

  • Iza
    Posted at 11:40h, 02 października Odpowiedz

    Kilka dni temu odnalazłam przypadkiem Pani bloga szukając tortu bezglutenowego na urodziny mojego małego alergika. Dziecko uczulone jest również na orzechy czym moge zastąpić maslo orzechowe? Ten.przepis jest dla mnie bardzo istotny gdyż od dawna poszukuję dobrych naleśników. Będę robic równie kinderki z Pani przepisu. Jakże jestem szczęśliwa ze tworzy Pani takie wspaniale przepisy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Barbara
    Posted at 21:32h, 26 października Odpowiedz

    Juz sie ucieszylam, na zdjeciu wygladaja cudnie, ale potem zobaczylam przepis 🙁 nie toleruje owsa, jaka inna bg maka moglabym to zastapic..?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:20h, 22 listopada Odpowiedz

      Barbaro, by mieć pewność, że przepis będzie perfekcyjny, radzę użyć mąki owsianej. Jeśli to ze względu na śladowe ilości glutenu w mące owsianej jej nie używasz, możesz kupić owsianą certyfikowaną bezglutenową 🙂
      Możesz popróbować z innymi mąkami, ale nie daję na nie 100% gwarancji.

  • Beti
    Posted at 12:50h, 16 stycznia Odpowiedz

    Ten przepis jest genialny! Naleśniki idealne ♥️

  • Kamila
    Posted at 14:43h, 04 marca Odpowiedz

    Najlepszy przepis wego-bezgluta!!! A próbowałam już ich kilka. ?

  • Oliwia
    Posted at 23:06h, 12 kwietnia Odpowiedz

    czy mogę użyć zwykłej mąki zamiast owsianej? na stanie mam tylko zwykła i ryzowa :/

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:09h, 19 kwietnia Odpowiedz

      Wtedy naleśniki nie będą bezglutenowe, a o to tu właśnie chodzi. Ale ogólnie to można 😉

  • Emilia
    Posted at 13:50h, 22 sierpnia Odpowiedz

    Naleśniki wyszły przepyszne. Ciasto bardzo łatwo się smaży, nie przywiera nawet przy takim zapominaczu jak ja, który posmarował patelnię tylko przed pierwszym. Konsystencja dużo lepsza niż w zwykłych, a smak obłędny.

    Zdjęcie:

  • Klaudia
    Posted at 08:47h, 29 marca Odpowiedz

    Witam, smak super, rzeczywiście najlepsze. Mam jednak pytanie. Dodałam mleko kokosowe 85% i naleśniki bardzo ciężko się przekrecały. Czy to ze względu na zamianę mleka? Jak zrobię pół na pół kokosowe i jaglane to będzie lepiej? Nie mogę sojowego.

  • Pingback:Dlaczego warto przejść na wegańską dietę? - Bogna Stories
    Posted at 13:30h, 30 kwietnia Odpowiedz

    […] Śniadanie: Naleśniki […]

  • Magda
    Posted at 13:29h, 02 grudnia Odpowiedz

    Czy można pominąć mąkę ryżową i dodać więcej owsianej lub w ramach zastąpienia np. Gryczaną?

  • ad
    Posted at 21:39h, 29 września Odpowiedz

    wyglądają pysznie! tylko czy można zamienić mleko sojowe innym roślinnym np owsianym/ jaglanym?

  • Ania Mania
    Posted at 13:08h, 17 stycznia Odpowiedz

    Super, elastyczne i smaczne.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE