27 Mar Bezglutenowe i wegańskie placuszki serowe – placki a’la twarogowe bez sera
PRZEPIS I WYKONANIE NA YOUTUBE:
Bezglutenowe i wegańskie placuszki serowe - placki a'la twarogowe bez sera
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Porcje: 12
Składniki
- 100g banana
- 100g mleka sojowego
- 100g mąki z ciecierzycy
- 20g ksylitolu
- aromat waniliowy
- sok z ½ cytryny
- 220g tofu naturalnego
- szczypta soli
- + szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
- Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i zblenduj na gładką i jednolitą masę. Gdy będzie aksamitna, odstaw ją na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym z odrobiną oliwy, by delikatnie natłuścić powierzchnię. Wyłóż 1 czubatą łyżkę masy na patelnię, rozprowadź (zobacz instruktarz na YouTube) i podpiekaj przez kilka minut z każdej strony. Smaż na minimalnym ogniu i powoli, by wierzch się nie przypalił, a środek delikatnie zapiekł. To bardzo ważne, by ciasto nie było w środku surowe, ponieważ wtedy będzie wyczuwalny smak ciecierzycy, który natomiast znika po obróbce termicznej. Po kilku minutach podpiekaj z drugiej strony do momentu, aż będą rumiane. Ja lubię serwować te placuszki wraz z jogurtem kokosowym i owocami - to świetne połączenie 😉
MARIA
Posted at 16:45h, 11 kwietniaCzy mąkę z ciecierzycy można zastąpić inną mąką czy jest to konieczny element?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:10h, 19 kwietniaJest to zdecydowanie konieczny element 🙂
Anna
Posted at 01:48h, 22 kwietniaA czy moze być mleko Kokosowe bądź migdałowe?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:14h, 29 listopadaMoże 😉
Dietetyk Na Walizkach
Posted at 14:00h, 18 lipcaCiekawy skład i fajna alternatywa dla wegan 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:48h, 29 listopadaDziękuję!! Dużo białka, placuszki są bardzo pożywne 😉
Nat
Posted at 17:33h, 29 marcaTakie proste, a jakie pożywne! Super pomysł! 🙂 Mini pancakes też świetnie wychodzą z mąki z cieciorki, a można je szybciej usmażyć 🙂