Bataty zapiekane z guacamole i jajkami – posiłek sportowca.

Śniadanie na medal i to w tym wypadku półmaratoński! Dokładnie takie śniadanie jadłam przed moim pierwszym półmaratonem <klik>. Niektórych może to zdziwić, bo jajka to najczęściej odradzane produkty przed tak długimi biegami. Uważane są za zbyt ciężkowstrawne oraz powodujące problemy gastryczne. Przed półmaratonem pytałam wiele osób, które biegają większe dystanse i najczęściej śniadania biegaczy to kanapki, musli z jogurtem, owsianka, bułki…

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

To co zjeść przed półmaratonem spędzało mi sen z powiek, bałam się, że cos mi zaszkodzi albo, że w połowie dystansu będę musiała skoczyć do toalety. Ale gdy się zastanowiłam to przed każdym moim dotychczasowym biegiem jadłam co najmniej 3 jajka z warzywami i nie narzekałam na problemy żołądkowe ani na wyniki.

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Tak więc i tym razem postawiłam na te produkty, bo dlaczego miałoby być inaczej? Od teraz wiem, że to właśnie jajka najlepiej na mnie działają i sycą na wystarczająco długo. Morał jest jeden : każdy jest inny, najlepiej przetestować co na Was dobrze działa i się tego trzymać nie patrząc na innych. Przed biegiem na 21,097km zjadłam ziemniaki i jajka, niektórzy pomyślą, że to zabójstwo, ale mój wynik 1:40:02 chyba na to nie wskazuje 😉 

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Tak więc dziś przedstawiam Wam pomysł na moje mistrzowskie śniadanie. Bataty zapiekane z awokado i jajkiem. 
Bataty… mogę je jeść codziennie. O każdej porze dnia i nocy. Nie dość że są przepyszne, słodkie i sycące to jeszcze posiadają cudowne właściwości. Każdy sportowiec/osoba aktywna powinna się z nimi bardzo zaprzyjaźnić. Jedzone przed treningiem dodają niezbędnej energii, a jedzone po nim przyspieszają regenerację dostarczając potrzebną porcję węglowodanów.

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Do tych słodkich ziemniaków dodajcie kolejna bombę cudownych składników z guacamole oraz jajka o idealnym profilu aminowkasowym. W jednym zdaniu: pięknie zbilansowany posiłek. Węglowodany, białko i zdrowe tluszcze. Tak więc czego sportowiec może chcieć więcej?

Składniki na porcje dla 2 osób:
Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.
2 średnie bataty (każdy po około 400g)
4 małe jajka

Guacamole:
1 średnie awokado (około 150g samego miąższu)
1/2 czerwonej cebuli posiekanej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu Cayenne
kilka kBataty zapiekane z awokado i jajkiem.ropel tabasco
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bataty przekroić wzdłuż i ponakłuwać widelcem. Piec przez około 25-30minut w temperaturze 190C aż będą wystarczająco miękkie by wydążyć środek. Nie powinny być jednak na tym etapie zbyt miękkie, lecz lekko twardawe. Będziemy je dalej piec z jajkami, więc nie chcemy by się wręcz rozpadały.
Podczas pieczenia batatów przygotuj guacamole, którym wysmarujemy środek batata. W tym celu umieść miąższ z awokado oraz wszystkie pozostałe składniki na guacamole w miseczce i za pomocą widelca rozgnieć na jednolitą masę.
Gdy bataty będa wystarczająco miękkie by wydrążyć z nich środek(lecz nadal lekko twardawe), wyjmij je z pieca i gdy troszkę przestygną, wydrąż do połowy za pomocą nożyka.  (Po wydrążeniu, z Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.miąższu możecie zrobić mój majonez z nerkowców i batata <KLIK>)

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Następnie do powstałej łódeczki w batatach włożyć po łyżce guacamole i równomiernie rozsmarować. Na koniec do każdej połówki ziemniaka wbić po jednym jajku. Polecam użyć małych jajek.
RADA: Żółtko umieść w łódeczce ziemniaka, a białka oddziel i umieść w szklance lub misce. Gdy żółtko znajduje się w środku, wypełnij pozostałe miejsce białkiem, delikatnie wylewając ze szklanki/miseczki. Wbijając całe jajko na raz może się okazać, że się nie zmieści i wyleje 😉
Tak przygotowane i nafaszerowane bataty umieść w piecu nagrzanym do 190C i piecz przez około 15 minut lub do momentu gdy białko się zetnie.

Bataty zapiekane z awokado i jajkiem.

Ja podawałam z pozostałą częścią guacamole i kiełkami brokuła.
Smacznego!

No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE