
11 Paź Sałatka z pieczoną ciecierzycą, batatami, hummusem i jarmużem
Ta sałatka to prawdziwy sztos! Eksplozja smaków i aromatów z każdym kęsem. Przygotowanie jej jest super szybkie i proste, każdy kuchenny laik sobie z nią poradzi. Sałatka zawiera w sobie moje ulubione składniki: bataty, cieciorkę, suszone pomidory, jarmuż i hummus. Hummus to coś czemu nigdy nie potrafię się oprzeć, hummus to życie. Jeśli chcesz przygotować Twój własny, zerknij na ten przepis . Moją sałatką nakarmiłam gości i każdemu smakowała. Nie usłyszałam również żadnego komentarza, że brakuje w niej mięsa, jest perfekcyjna i nawet prawdziwi mięsożercy się do niej przekonali. Zatem polecam przygotować ją dla osób, które niezbyt przepadają za warzywami – w takim połączeniu, smakują one wyśmienicie! Ponadto odkryłam również, że sałatka świetnie się również nadaje jako nadzienie tortilli, tworząc danie idealne do pracy, szkoły czy gdziekolwiek idziesz. Szczelnie zwiniętego wrapa pakujesz do pudełka lub owijasz folia i lecisz. Wtedy odwiedziny w McDonaldzie nie będą Tobie straszne wiedząc, że masz ze sobą najpyszniejszą tortillę pod słońcem.
Dopiero się uczę o diecie wegańskiej, wiem że jeszcze sporo przede mną, ale pewne jest to, że będę wracała do tego przepisu wiele razy. Jest bardzo szybki, prosty i bardzo smaczny. Każdy składnik ma potężną ilość dobrych dla Ciebie składników, które odżywią Twój organizm jednocześnie dając mu wiele niezbędnej energii. Ponadto mam dobrą wiadomość dla osób, które starają się zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczy : ma ona go bardzo mało co czyni ja również bardzo lekkostrawną. Takie dania jak te zachęcają nie tylko smakiem ale i widokiem, sałatka jest kolorowa i po prostu przyjemna dla oka. Warto ją zabrać ze sobą na imprezę lub przyjęcie. Z przepisu wychodzi bardzo duża miska, z której naje się wiele osób 🙂
Pożywna
Sycąca
Zdrowa
Aromatyczna
Satysfakcjonująca
Niebanalna
Szybka i łatwa
ZOBACZ NA FILMIE JAK JĄ WYKONAĆ:
- 1,5kg batatów (ok 4 duze bataty)
- 500g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 3 łyzk oliwy z oliwek
- 3 łyżki przyprawy masala
- 3 łyzki wędzonej papryki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek pietruszki
- 4 zielone cebulki dymki,
- 200g suszonych na słońcu pomidorów
- 200g hummusu z TEGO PRZEPISU (klik)
- 200g jarmużu
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Bataty obrać i pokroić w małą kosteczkę. Przesypać je do miski i dosypać do nich ugotowaną ciecierzycę, a następnie dodać 3 łyżki oliwy, 3 łyżki przyprawy masala i 3 łyżki wędzonej papryki. Dokładnie wymieszać by warzywa były dokładnie pokryte przyprawami. Wysypać je na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190C przez około 15 minut aż bataty będą miękkie, a ciecierzyca dość chrupka. W tym czasie zalej suszone pomidory gorącą wodą by napęczniały i zmiękły. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygną, dodać do nich posiekany pęczek kolendry, pęczek pietruszki, 4 zielone cebulki dymki, zarówno części białe jak i zielone. Odcedź pomidorki, pokrój w kosteczkę i dodaj do warzyw. Dodać pieprz i sól do smaku oraz około 200g hummusu, dokładnie wymieszaj tak by wszystkie składniki się skleiły. W osobnej misce umieść jarmuż i wlej na niego sok z połowy cytryny. Ugniataj i masuj jarmuż przez około 2 minuty aż zmięknie i stanie się bardziej elastyczny i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj i podawaj.
Karolina
Posted at 18:38h, 06 kwietniaPołączenie batatów, ciecierzycy, suszonych pomidorów i hummusu jest obłędne 😀
Zdjęcie:
Anna
Posted at 16:52h, 21 styczniaCo zamiast jarmużu? Szpinak się nada? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 12:11h, 24 lutegoHmmm, najlepiej jarmuż, ale jeśli szpinak to tylko świeży 🙂
Anna
Posted at 03:16h, 17 wrześniaCzy suszone pomidory mają być te w oleju czy suszone..bo,piszesz ze namoczyć i nie wiem właśnie jakich użyć?:)?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:54h, 20 wrześniaJeśli suszone na słońcu to namoczyć, jeśli w oleju to po prostu wyjąć ze słoiczka i pokroić 😉
Paulina
Posted at 16:03h, 02 listopadaNajlepsza sałatka na świecie. Polecam! Co prawda zabrakło w sklepie jarmużu, więc było ze szpinakiem,ale w każdym wydaniu jest pyszna.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:29h, 15 lutegoogromnie mnie to cieszy! Dziękuję <3
Kasia
Posted at 19:02h, 26 sierpniaOd dzisiaj moja ulubiona sałatka <3 i w ogóle nie kłamałaś, mięsożerca również w pełni zadowolony xD
Karolina Gawrońska
Posted at 10:19h, 29 listopadaMega! Komplement od mięsożercy bardzo mnie cieszy! 🙂
Julia
Posted at 12:34h, 28 majaCoś ewidentnie poszło nie tak z tym przepisem, nie dość że ilości podane jak dla 12 osób to jeszcze jarmuż po skropieniu cytryną pozostał twardy i stawał w gardle. Wyszło prawie 2 kg sałatki i ponad połowa wylądowała w śmieciach bo nie dało się jeść. Nie polecam