
08 Sty ZDROWE ZAPIEKANKI na każdą porę roku – proste, szybkie i sezonowe przepisy
Dziś ma dla Was 4 proste, szybkie i pożywne przepisy na zapiekanki na każdą porę roku. Moim celem jest pokazanie, że z polskich sezonowych warzyw i owoców można wyczarować cuda i najeść się do syta i ze smakiem.
Pokażę Wam jak przygotować zapiekankę zimową, zapiekankę wiosenną, zapiekankę letnią oraz zapiekankę jesienną. Do każdej z nich zaproponuję sezonowy owoc, który dopełni całości i który można zjeść na deser.
W tym roku ponownie wspieram kampanię “Warzywa i owoce – na szczęście” i wspólnie mamy za cel promowanie spożywania jak największej ilości polskich warzyw i owoców 🙂 Więcej o kampanii znajdziecie tutaj: http://warzywaiowocenaszczescie.pl/
ZOBACZ FILM NA YOUTUBE:
Uniwersalny sos do zapiekanek - na 1 zapiekankę
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 główka czosnku
- ¼ cebuli
- 150 ml niesłodzonego mleka sojowego
- 10g płatków drożdżowych
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki soli
- 10g mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Podsmażaj aż zmiękną i zaczną brązowieć i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pieprz. Dokładnie zblenduj. Taki sos jest gotowy do polewania zapiekanek.
Zapiekanka zimowa
Składniki
- 2 ziemniaki, pokrojone na plasterki
- 1 mała marchewka, pokrojona na plasterki
- świeży koperek, posiekany
- 150g ciecierzycy konserwowej, przepłukanej
- sezonowy owoc : jabłko
Wykonanie
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, marchewka, koperek, ziemniaki, ciecierzyca. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180C.
- Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to jabłko.
Zapiekanka wiosenna
Składniki
- ½ cukinii
- 200g fasolki szparagowej, z odciętymi końcówkami
- 1 ugotowany burak
- świeży koperek, posiekany
- 150g ciecierzycy konserwowej, przepłukanej
- sezonowy owoc : gruszka
Wykonanie
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: cukinia, fasolka szparagowa, burak. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180C.
- Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to gruszka.
Zapiekanka letnia
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 150g kukurydzy
- 150g kalafiora
- sezonowy owoc : winogrona
Wykonanie
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: papryka, kukurydza, kalafior. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180C.
- Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to winogrona.
Zapiekanka jesienna
Składniki
- 1 mała marchewka, pokrojona na plasterki
- 150g brukselki, obranej i pokrojonej w plasterki
- świeży koperek
- 200g dyni piżmowej
- sezonowy owoc : śliwki
Wykonanie
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: marchew, brukselka, koperek, dynia. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180C.
- Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to śliwki.
Pingback:Dlaczego warto przejść na wegańską dietę? - Bogna Stories
Posted at 13:41h, 30 kwietnia[…] Drugie danie: Zapiekanki sezonowe […]
Anka
Posted at 13:43h, 20 kwietniaCo sądzisz o przepisie na pizze ze strony https://www.vegos.pl/pizza-wegetarianska/ – co sądzisz o wegańskim serze na piccy?