ZDROWE ZAPIEKANKI na każdą porę roku – proste, szybkie i sezonowe przepisy

Dziś ma dla Was 4 proste, szybkie i pożywne przepisy na zapiekanki na każdą porę roku. Moim celem jest pokazanie, że z polskich sezonowych warzyw i owoców można wyczarować cuda i najeść się do syta i ze smakiem.

Pokażę Wam jak przygotować zapiekankę zimową, zapiekankę wiosenną, zapiekankę letnią oraz zapiekankę jesienną. Do każdej z nich zaproponuję sezonowy owoc, który dopełni całości i który można zjeść na deser.

W tym roku ponownie wspieram kampanię “Warzywa i owoce – na szczęście” i wspólnie mamy za cel promowanie spożywania jak największej ilości polskich warzyw i owoców 🙂 Więcej o kampanii znajdziecie tutaj: http://warzywaiowocenaszczescie.pl/

 

ZOBACZ FILM NA YOUTUBE:

 

 

Uniwersalny sos do zapiekanek - na 1 zapiekankę
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 główka czosnku
  • ¼ cebuli
  • 150 ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 10g płatków drożdżowych
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu
Wykonanie
  1. Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Podsmażaj aż zmiękną i zaczną brązowieć i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, mąkę ziemniaczaną oraz pieprz. Dokładnie zblenduj. Taki sos jest gotowy do polewania zapiekanek.

 

Zapiekanka zimowa
 
Składniki
  • 2 ziemniaki, pokrojone na plasterki
  • 1 mała marchewka, pokrojona na plasterki
  • świeży koperek, posiekany
  • 150g ciecierzycy konserwowej, przepłukanej
  • sezonowy owoc : jabłko
Wykonanie
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, marchewka, koperek, ziemniaki, ciecierzyca. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180C.
  2. Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to jabłko.

 

Zapiekanka wiosenna
 
Składniki
  • ½ cukinii
  • 200g fasolki szparagowej, z odciętymi końcówkami
  • 1 ugotowany burak
  • świeży koperek, posiekany
  • 150g ciecierzycy konserwowej, przepłukanej
  • sezonowy owoc : gruszka
Wykonanie
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: cukinia, fasolka szparagowa, burak. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180C.
  2. Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to gruszka.

 

Zapiekanka letnia
 
Składniki
  • 1 czerwona papryka
  • 150g kukurydzy
  • 150g kalafiora
  • sezonowy owoc : winogrona
Wykonanie
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: papryka, kukurydza, kalafior. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180C.
  2. Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to winogrona.

 

Zapiekanka jesienna
 
Składniki
  • 1 mała marchewka, pokrojona na plasterki
  • 150g brukselki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • świeży koperek
  • 200g dyni piżmowej
  • sezonowy owoc : śliwki
Wykonanie
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: marchew, brukselka, koperek, dynia. Zalewamy sosem do zapiekanek, nakładamy przykrywkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180C.
  2. Sezonowy owoc, który pasuje do zapiekanki to śliwki.

 

1 Comment

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE