03 Sty ZDROWE LUNCHBOXY na każdy dzień – proste, szybkie i pyszne przepisy na lunchbox
Witajcie w 2020 roku! Dziś ma dla Was 5 prostych, szybkich i pożywnych przepisów na zdrowe lunchboxy do pracy lub szkoły. Moim celem jest pokazanie, że z polskich warzyw i owoców można wyczarować cuda, najeść się do syta i ze smakiem.
W tym roku ponownie wspieram kampanię “Warzywa i owoce – na szczęście” i wspólnie mamy za cel promowanie spożywania jak największej ilości polskich warzyw i owoców 🙂 Więcej o kampanii znajdziecie tutaj: http://warzywaiowocenaszczescie.pl/
ZOBACZ FILM NA YOUTUBE JAK PRZYGOTOWAĆ TE LUNCHBOXY:
Burrito z pastą z fasoli i grillowanymi warzywami
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- ulubione przyprawy - ja użyłam wędzoną paprykę, sól i liście suszone liście kolendry
- 1 puszka fasoli konserwowej (około 240g po odsączeniu)
- 1 czubata łyżka tahini
- ⅓ łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
- szczypta soli
- kilka łyżek hummusu
- 1 placek tortilli pełnoziarnistej
Wykonanie
- Cebulę, paprykę oraz czerwoną cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawami, dokładnie wymieszaj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180C.
- W tym czasie dokładnie przepłucz fasolę i przełóż do osobnej miseczki. Dodaj 1 czubatą łyżkę tahini i 1 łyżkę soku z cytryny. Rozgniataj fasolę przy pomocy widelca, aż otrzymasz fasolową pastę. Możesz również dodać szczyptę soli i odrobinę ostrego sosu sriracha. Dokładnie wymieszaj.
- Pastą z fasoli rozsmaruj placek tortilli, dodaj hummus i wyłóż wcześniej ugrillowane warzywa. Zwiń tortillę w burrito.
- Do lunchboxa włóż burrito oraz pozostałość pasty fasolowej oraz grillowanych warzyw.
Świeża sałatka makaronowa
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 100g jarmużu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 5 suszonych pomidorów
- świeża bazylia
- ciecierzyca konserwowa - 200g
- makaron pełnoziarnisty (użyłam orkiszowego, około 80g)
- 1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy lub daktylowego
Wykonanie
- W misce umieść jarmuż i dodaj: sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, skórkę startą z 1 cytryny, oliwę oraz sól. Masuj jarmuż przez około 2 minuty aż stanie się miękki i delikatny. Następnie dodaj pokrojone na suszone pomidory, listki świeżej bazylii oraz zlaną z zalewy i przepłukaną ciecierzycę konserwową. Wszystko dokładnie wymieszaj oraz dodaj ugotowany makaron i 1 łyżeczkę syropu. Ponownie przemieszaj.
- Sałatkę makaronową przełóż do lunchboxa wraz z pozostałością grillowanych warzyw z wcześniejszego dnia.
Kuskus z tofu w sosie orzechowym
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojona czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (kremowego, bez kawałków orzechów)
- 50 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kostka tofu wędzonego
- 100 g kuskusu
- rukola
- 5 pomidorków koktajlowych
Wykonanie
- Na patelnię wlej oliwę, dodaj czerwoną cebulę i podsmażaj aż się zarumieni. Następnie dodaj startą na małych oczkach marchew oraz korzeń pietruszki. Dodaj łyżkę sosu sojowego i podgrzewaj cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz napój roślinny. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek masła. Dodaj sok z cytryny, tofu wędzone, kuskus i zalej 200 ml wody. Gotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kuskus wchłonie całą wodę i wszystkie składniki się połączą.
- Gotowe danie przełóż do lunchboxa wraz z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Grillowane warzywa z tofu i sosem musztardowym
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- ulubione przyprawy: ja dodałam wędzoną paprykę, sól i suszone liście kolendry
- 2 łyżeczki tahini
- 1 łyżeczka syropu (klonowego, z agawy lub daktylowego)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżeczki wody
Wykonanie
- Ziemniaki, brokuł i cebulę pokrój na małe kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz około 40 minut, lub do miękkości warzyw. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. W międzyczasie pokrój na małą kosteczkę wędzone tofu i przełóż do lunchboxa.
- Do małego pojemniczka przełóż wszystkie składniki na sos: tahini, syrop, musztardę, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszaj.
- Gdy warzywa będą upieczone, przełóż je do lunchboxa i twój posiłek jest gotowy. Przed jedzeniem polej wszystko sosem.
Kanapki z hummusem, tofu i warzywam
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
- 4 kromki chleba (ja użyłam chlebka pełnoziarnistego na zakwasie)
- hummus
- tofu (użyłam marynowanego w sosie sojowym)
- 1 pomidor
- ostry sos (opcjonalnie)
- szczypiorek
- rukola
- kilka rzodkiewek
- zielony ogórek
Wykonanie
- Kanapki wysmaruj hummusem, ułóż plastry pomidora, dodaj odrobinę ostrego sosu, jeśli lubisz, posiekany szczypiorek oraz rukolę. Kanapkę przykryj drugą kromką chleba i przygotuj drugiego, takiego samego sandwicha.
- Kanapki włóż do lunchboka wraz z pokrojonymi rzodkiewkami i zielonym ogórkiem.
Wiktoria
Posted at 22:01h, 03 styczniaCzy kuskus z tofu i grillowane warzywa smakują równie dobrze na zimno? Poza tym przepisy wyglądają cudnie 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:12h, 08 styczniaTak, smakują równie dobrze na zimno 🙂
Wiktoria
Posted at 17:09h, 08 styczniaTo super, bardzo chętnie wypróbuję wszystkie przepisy <3
Mastier
Posted at 10:13h, 11 styczniaA skąd kupić tortille bez konserwantów i ukepszaczy? Nie natknąlem się jeszcze na takowy gotowiec w sklepie.
Alex
Posted at 18:12h, 30 styczniaKuskus wyszedł genialnie w swojej prostocie! Dziękuję, że nie przestajesz robić tego, co robisz <3
Wojtek
Posted at 18:38h, 14 styczniaJestem po czwartym pudełku i jest sztosik ? na bank będę wracał do nich ?