ZDROWE LUNCHBOXY na każdy dzień – proste, szybkie i pyszne przepisy na lunchbox

Witajcie w 2020 roku! Dziś ma dla Was 5 prostych, szybkich i pożywnych przepisów na zdrowe lunchboxy do pracy lub szkoły. Moim celem jest pokazanie, że z polskich warzyw i owoców można wyczarować cuda, najeść się do syta i ze smakiem.

W tym roku ponownie wspieram kampanię “Warzywa i owoce – na szczęście” i wspólnie mamy za cel promowanie spożywania jak największej ilości polskich warzyw i owoców 🙂 Więcej o kampanii znajdziecie tutaj: http://warzywaiowocenaszczescie.pl/

 

ZOBACZ FILM NA YOUTUBE JAK PRZYGOTOWAĆ TE LUNCHBOXY:

 

 

 


4.0 from 1 reviews
Burrito z pastą z fasoli i grillowanymi warzywami
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ulubione przyprawy - ja użyłam wędzoną paprykę, sól i liście suszone liście kolendry
  • 1 puszka fasoli konserwowej (około 240g po odsączeniu)
  • 1 czubata łyżka tahini
  • ⅓ łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • kilka łyżek hummusu
  • 1 placek tortilli pełnoziarnistej
Wykonanie
  1. Cebulę, paprykę oraz czerwoną cebulę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawami, dokładnie wymieszaj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180C.
  2. W tym czasie dokładnie przepłucz fasolę i przełóż do osobnej miseczki. Dodaj 1 czubatą łyżkę tahini i 1 łyżkę soku z cytryny. Rozgniataj fasolę przy pomocy widelca, aż otrzymasz fasolową pastę. Możesz również dodać szczyptę soli i odrobinę ostrego sosu sriracha. Dokładnie wymieszaj.
  3. Pastą z fasoli rozsmaruj placek tortilli, dodaj hummus i wyłóż wcześniej ugrillowane warzywa. Zwiń tortillę w burrito.
  4. Do lunchboxa włóż burrito oraz pozostałość pasty fasolowej oraz grillowanych warzyw.

 


4.0 from 1 reviews
Świeża sałatka makaronowa
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 100g jarmużu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 5 suszonych pomidorów
  • świeża bazylia
  • ciecierzyca konserwowa - 200g
  • makaron pełnoziarnisty (użyłam orkiszowego, około 80g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy lub daktylowego
Wykonanie
  1. W misce umieść jarmuż i dodaj: sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, skórkę startą z 1 cytryny, oliwę oraz sól. Masuj jarmuż przez około 2 minuty aż stanie się miękki i delikatny. Następnie dodaj pokrojone na suszone pomidory, listki świeżej bazylii oraz zlaną z zalewy i przepłukaną ciecierzycę konserwową. Wszystko dokładnie wymieszaj oraz dodaj ugotowany makaron i 1 łyżeczkę syropu. Ponownie przemieszaj.
  2. Sałatkę makaronową przełóż do lunchboxa wraz z pozostałością grillowanych warzyw z wcześniejszego dnia.

 


4.0 from 1 reviews
Kuskus z tofu w sosie orzechowym
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pokrojona czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (kremowego, bez kawałków orzechów)
  • 50 ml napoju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 100 g kuskusu
  • rukola
  • 5 pomidorków koktajlowych
Wykonanie
  1. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czerwoną cebulę i podsmażaj aż się zarumieni. Następnie dodaj startą na małych oczkach marchew oraz korzeń pietruszki. Dodaj łyżkę sosu sojowego i podgrzewaj cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz napój roślinny. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek masła. Dodaj sok z cytryny, tofu wędzone, kuskus i zalej 200 ml wody. Gotuj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kuskus wchłonie całą wodę i wszystkie składniki się połączą.
  2. Gotowe danie przełóż do lunchboxa wraz z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

 


4.0 from 1 reviews
Grillowane warzywa z tofu i sosem musztardowym
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione przyprawy: ja dodałam wędzoną paprykę, sól i suszone liście kolendry
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżeczka syropu (klonowego, z agawy lub daktylowego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki wody
Wykonanie
  1. Ziemniaki, brokuł i cebulę pokrój na małe kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz około 40 minut, lub do miękkości warzyw. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. W międzyczasie pokrój na małą kosteczkę wędzone tofu i przełóż do lunchboxa.
  2. Do małego pojemniczka przełóż wszystkie składniki na sos: tahini, syrop, musztardę, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy warzywa będą upieczone, przełóż je do lunchboxa i twój posiłek jest gotowy. Przed jedzeniem polej wszystko sosem.

 


4.0 from 1 reviews
Kanapki z hummusem, tofu i warzywam
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 4 kromki chleba (ja użyłam chlebka pełnoziarnistego na zakwasie)
  • hummus
  • tofu (użyłam marynowanego w sosie sojowym)
  • 1 pomidor
  • ostry sos (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • rukola
  • kilka rzodkiewek
  • zielony ogórek
Wykonanie
  1. Kanapki wysmaruj hummusem, ułóż plastry pomidora, dodaj odrobinę ostrego sosu, jeśli lubisz, posiekany szczypiorek oraz rukolę. Kanapkę przykryj drugą kromką chleba i przygotuj drugiego, takiego samego sandwicha.
  2. Kanapki włóż do lunchboka wraz z pokrojonymi rzodkiewkami i zielonym ogórkiem.

 

6 komentarzy
  • Wiktoria
    Posted at 22:01h, 03 stycznia Odpowiedz

    Czy kuskus z tofu i grillowane warzywa smakują równie dobrze na zimno? Poza tym przepisy wyglądają cudnie 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:12h, 08 stycznia Odpowiedz

      Tak, smakują równie dobrze na zimno 🙂

      • Wiktoria
        Posted at 17:09h, 08 stycznia Odpowiedz

        To super, bardzo chętnie wypróbuję wszystkie przepisy <3

  • Mastier
    Posted at 10:13h, 11 stycznia Odpowiedz

    A skąd kupić tortille bez konserwantów i ukepszaczy? Nie natknąlem się jeszcze na takowy gotowiec w sklepie.

  • Alex
    Posted at 18:12h, 30 stycznia Odpowiedz

    Kuskus wyszedł genialnie w swojej prostocie! Dziękuję, że nie przestajesz robić tego, co robisz <3

  • Wojtek
    Posted at 18:38h, 14 stycznia Odpowiedz

    Jestem po czwartym pudełku i jest sztosik ? na bank będę wracał do nich ?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE