14 Sty Bananowe placuszki owsiane z masłem orzechowym!
Czyli najlepsze, szybkie i zdrowe pancakes z bananami i masłem orzechowym.
Mimo, że dawno ich już nie ma, nadal się oblizuję, a na samą myśl o nich ślinianki dostają szału! LUDZIE! LUDZIEEEE! Zamiast kanapki na śniadanie, zróbcie sobie takie placuszki. No takie to było dobre, że nie wiem czy uda mi się to opisać. Zacznę od powodu ich powstania:
Od miesiąca nie biegam przez kontuzję. Musiałam przez to zrezygnować z półmaratonu w Inowrocławiu oraz z dzisiejszego biegu na 15km. Moje przygotowania do zawodów zaczęłam w grudniu poprzedniego roku, więc 5 miesięcy pracowałam na kondycję. Nie wiem dlaczego, ale mój organizm mimo braku intensywnej aktywności fizycznej, jak z czasów przed kontuzją, potrzebuje coraz wiecej jedzenia a konkretniej węglowodanów. Brzuszek krzyczy i ciągle domaga się jedzenia, więc mu daję. Ale nie chcę się zapychać napuszonymi bułeczkami czy innymi. Możliwe że mój organizm już czuje, że niedługo kontuzja się wyleczy, wrócę do treningów, pobijania rekordów i dlatego magazynuje tą całą energię? ;> Who knows! Trzymajcie kciuki.
Obudziłam się rano i mój mózg od rana na mnie krzyczy : “WĘGLE WĘGLE WĘGLE!”. Mam ochotę mu powiedzieć “weź się ogarnij, zaraz!”, ale no nie pogadasz! W zasięgu wzroku miałam moje ulubione produkty: banany, masło orzechowe i mąkę owsianą. Rzuciłam się na nie czym prędzej, zakasałam rękawy pidżamy – bo głodny brzuch nie poczeka nawet aż się przebiorę – i zabrałam się do roboty. Trwało to 5 minut, wystarczy jedynie zmiksować składniki i podpiekać beztłuszczowo na patelni. Ja jeszcze musiałam im zrobić sesję zdjęciową przed konsumpcją, wyobraźcie sobie ten zapach… i nie możesz iść zjeść! 😀
Placuszki, pankejki, zwał jak zwał są super-delikatne, mięsiste i wilgotne. Zabiją niejednego porannego głoda. No takich delikatnych, rozpływających się w ustach, bananowych placuszków z arachidową nutą jeszcze nie jadłam! Ja i mój brzuch polecamy serdecznie!
Składniki na 6 placuszków (jeden nie dotrwał do zdjęć)
1 duży banan (ok 130g obranego)
1 bardzo czubata łyżka masła orzechowego (ok 45g)
1 wegańskie jajko (1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wody)
1/2 szklanki mąki owsianej (ok 70g)
1 łyżka z soku z cytryny*
1 łyżka syropu klonowego (ok 20g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu (opcjonalnie, jeśli lubicie)
*bardzo ważny składnik. Dzięki cytrynie Wasze placuszki nie ściemnieją.
Przygotowanie:
1 łyżkę siemienia lnianego wrzucić do miski i zalać 3 łyżkami wody. Dorzucić do miski banana, masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Zmiksować na puszystą masę, do dokładnego połączenia wszystkich składników. Zmiksować delikatnie na najniższych obrotach, jedynie do połączenia składników.
Na koniec wsypać do całości mąkę owsianą i delikatnie lecz dokładnie przemieszać łyżką jednocześnie starając się zachować puszystość. Zostaw ciasto na 15 minut by napęczniało i w tym czasie przebierz się z pidżamy
Smażymy placuszki beztłuszczowo, ponieważ w środku jest wystarczająco dużo masła, więc nie będą przywierały. Tak więc suchą patelnie rozgrzać, zmniejszyć ogień na minimalny, wylać czubatą łyżkę i rozsmarować.
Poczekać aż zaczną się pojawiać bąbelki. Gdy pankejki zaczną bąblować, przewrócić na drugą stronę i poczekać aż się zarumienią.
Teraz przygotuj talerz, nóż i widelec, masło orzechowe i powidła do posmarowania (ja uwielbiam to połączenie) i szamka!







Nikola Natkaniec
Posted at 08:07h, 02 grudniaIdealne połączenie ? Wszystkie moje ulubione składniki w postaci pysznych placuszków 🙂 🙂 Uwielbiam takie mini omlety na słodko , dziękuję za inspirację! 🙂 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 23:07h, 03 grudniaNikola, skoro wszystkie składniki Tobie odpowiadają to nie ma co zwlekać 😉 Czekam na rezultaty!
Nikola Natkaniec
Posted at 23:38h, 03 grudniaMuszę Tylko kupić produkty
i zabieram się za nie 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 23:52h, 03 grudniaSuper! Nie mogę się doczekać 😉
Agnes
Posted at 12:50h, 13 lutegoHEj!czy masz przepis na maslo orzechowe
Monk
Posted at 16:46h, 14 lutegoJak zawsze super, mega, pyszny przepis ♥ nie myślałam że bez jajek można stworzyć takie cudeńka ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:13h, 17 lutegoMożna można! Cieszę się, że Tobie również przypadły do gustu 🙂
Monika
Posted at 22:12h, 15 majaIle wychodzi placuszków z tego przepisu ?
Monika
Posted at 11:16h, 17 majaZrobiłam dzisiaj, ale chyba coś poszło nie tak. Wszystko zrobiłam według wskazówek, ale ciasto po zmieszaniu mąki z pozostałymi składnikami, nie było lejące, a lepkie. Ciężko było je przenieść na patelnię bo nie chciało się odklejać. I kształty tych placków były niezbyt ciekawe 😉 Co mogłam zrobić źle ?
Gosia
Posted at 08:42h, 22 styczniaNiedobre i klejące. Konsystencja kupy.