02 Cze Kokosowy bezglutenowy chlebek bananowy z masłem orzechowym, daktylami i orzechami
Ten przepis to totalne must-have dla prawdziwych bananożerców. Jeśli masz na zbyciu kilka bardzo dojrzałych bananów, które są bardzo czarne i brzydkie, koniecznie ich nie wyrzucaj! Idealnie nadadzą się do tego przepisu. Uwierz mi, to nie jest zwykły chlebek na słodko. To coś magicznego, przepysznego i rozpływającego się w ustach. Nie mówiąc już o pięknym zapachu rozlegającym się w całej kuchni! Chlebek wciąga i uzależnia, na jednej kromce się z pewnością nie skończy, a przynajmniej ja nie mam aż tak silnej woli. Ale w sumie nie ma powodów by się ograniczać. Wszystkie składniki są super-zdrowe i pełne wartości odżywczych. Na zdrowie!
Mój chlebek smakuje idealnie z dżemem, powidłami, posmarowany masłem orzechowym, ale sam w sobie, bez dodatków smakuje równie wyśmienicie. W kilku słowach jest niesamowity!
Jeśli śledzisz mnie ostatnio to pewnie wiesz, że obecnie testuję dietę wegańską. Ten przepis wymyśliłam i wykonałam jakiś czas temu, sporo przed moimi wegańskimi eksperymentami. Jeśli chcesz sprawić by przepis był wegański, zastąp jajko “lnianym jajkiem” lub “chia jajkiem” 🙂 Poza tym, jeśli jesteś bezglutenowcem, sprawdź czy aby na pewno Twoje płatki owsiane nie zawierają glutenu.


- 400g obranych bananów (ok 3 duże banany)
- 35g syropu klonowego (ok 3 łyżki)
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 75g masła orzechowego (ok ¾ szklanki)
- 2 jajka
- 75g mąki kokosowej (ok ½ szklanki)
- 10g proszku do pieczenia (ok 1 łyżka)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki soli
- 80g daktyli (ok 10 małych)
- 50g orzechów włoskich
- Dojrzałe banany rozgnieć widelcem na jednolitą papkę, bez grudek. Następnie dodaj syrop klonowy, wanilię, sok z cytryny, masło orzechowe oraz jajka i dokładnie zmiksuj/zblenduj aż uzyskasz jednolitą, kremową i puszystą masę. Następnie dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól i ponownie zmiksuj, lecz jedynie do połączenia składników, by ciasto nie straciło puszystości. Odstaw ciasto na 15 minut by mąka kokosowa mogła napęcznieć. W tym czasie nagrzej piec do 190C i posiekaj daktyle i orzechy na drobne kawałeczki. Po 15 minutach dodaj do ciasta daktyle i orzechy i delikatnie wymieszaj. Foremkę 10cm x 23cm wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej bananowe ciasto. Wyrównaj i włóż do pieca nagrzanego do 190C i piecz przez około 55 minut lub gdy wbita wykałaczka będzie sucha. Wierzch bananowego chlebka będzie bardzo ciemny, prawie czarny. Ale nie przejmuj się, to nie jest oznaka spalenia lecz zbrązowienia bananów. Upieczony wyłóż z pieca, odczekaj aż ostygnie i uwolnij z formy. Przechowuj zawinięty w kuchenny ręcznik. Smacznego!

Weronika B.
Posted at 17:57h, 02 czerwcaOjeeej, jakie cudo *.* tylko daktyli brak 🙁 da radę bez nich? 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 18:12h, 02 czerwcaDziękuję Weroniko! Oczywiście, możesz pominąć daktyle i zamiast tego dodać jakieś inne suszone owoce 🙂
Julita Łobofa
Posted at 18:00h, 02 czerwcaA czy zamiast mąki kokosowej może być pełnoziarnista? Ale chlebek wygląda apetycznie ?
Karolina Gawrońska
Posted at 18:13h, 02 czerwcaJeśli chodzi o mąkę kokosową to nigdy nie polecam zamieniać jej na żadną inną. Ma ona bardzo specyficzną teksturę i cechę pochłaniania płynów jak żadna inna. Dlatego uważam, że lepiej nie ryzykować 🙂
Cieszę się, że się Tobie podoba!
Monika Kulka
Posted at 10:49h, 17 czerwcaUpiekłam dzisiaj rano. Przeraziła mnie ilość proszku do pieczenia 🙂 dałam połowę z podanej ilości. Dla mnie super jest ten chlebek ! Polecam każdemu 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 20:11h, 24 czerwcaBardzo się cieszę, że jesteś zadowolona! Następnym razem podeślij zdjęcie 🙂
Iwona
Posted at 23:23h, 02 wrześniaCzym mogę zastąpić masło orzechowe ?? Jestem uczulona…
Kasia
Posted at 18:35h, 20 styczniaTen przepis jest cudowny, już raz piekłam , a teraz znów naszła mnie chęć ! Mam trochę za mało bananów ( 2 zamiast 3), zastanawiam się czym by tu można uzupełnić ten brak, może starte jabłko ?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:16h, 15 lutegostarte jabłko będzie ok 🙂 Dziękuję!
Ania
Posted at 16:06h, 27 październikaHej 🙂 chciałabym upiec ten chlebek ale nie jem jaj, czy mogę j pominąć? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 09:58h, 29 listopadaPolecam użyć siemienia lnianego. 1 jajo można zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego i 3 łyżkami wody. Należy zmieszać w osobnej miseczce i gdy po 10 minutach siemię lniane napęcznieje, to będą nasze “jajka” 🙂
Karina Indyk
Posted at 09:33h, 17 lutegoChlebek jest przepyszny! nie spodziewałam się takiej petardy! miał być na kilka dni, zniknął jednego.. 🙂 dziś piękę następny! pycha!!!!
Bagienka
Posted at 18:37h, 27 lutegoCzy bez cukru tez będzie smaczny?
Paweł
Posted at 21:39h, 20 listopadaIle w końcu tego masła orzechowego? 75g to co najwyżej 1/4 przecietnej szklanki. Nie wiem więc czy brać pod uwagę objętość czy podaną wagę.
Paulina
Posted at 12:27h, 05 lutegoChlebek pyszny i bardzo smakował maluchom koleżanek, którym rzadko coś smakuje. Biorę się ponownie za pieczenie:)
Izabela
Posted at 02:46h, 21 marcaSuper przepis nastawiłam piekarnik na góra dół bo w przepisie nie ma informacji
Joasia
Posted at 09:28h, 14 lutegoPetarda ????
Zdjęcie:
Justyna
Posted at 16:33h, 02 kwietniaCzym zastąpić syrop klonowy ?