Bezglutenowy tort kokosowy z jaglanym kremem mango, Piňa Colada

Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada

Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Jego aromat i smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Dojrzałe mango jest bardzo soczyste, super słodkie a w środku jest intensywnie żółte. Do tego przepisu potrzeba bardzo dojrzałych, miękkich i aromatycznych mango. Tylko dzięki nim uzyskasz mocny aromat ciasta, który wszystkich zaskoczy. Ten tort jest idealny na lato! Połączenie kokosa i mango smakuje jak letni drink Piňa Colada. Te dwa smaki idealnie orzeźwiają i sprawiają, że czujesz się jakbyś był w prawdziwych tropikach!

 

Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada

Tort jest całkiem prosty w przygotowaniu. Ciasto jest upieczone na bazie mąki kokosowej, a krem to ugotowana kasza jaglana dokładnie zblendowana wraz z mango na gęsty i sycący krem. By uzyskać sukces należy zwrócić uwagę na dokładne rozgotowanie kaszy jaglanej oraz wybór bardzo dojrzałych mango. Poza tym, wszystko pójdzie jak z płatka. Tort jest super-zdrowy, a smakuje jak normalny, na bazie białej mąki, białego cukru i masła co jest niewątpliwie zaletą dla osób nieprzekonanych do zdrowych eksperymentów. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania. Niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju!

W kilku słowach:
zdrowy
wilgotny
aromatyczny
oryginalny
przepyszny
wyrafinowany
Czy muszę Cię jeszcze bardziej przekonywać? 🙂

 

Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada

Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada
Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada

5.0 from 2 reviews
Bezglutenowy tort kokosowy z jaglanym kremem mango, Piňa Colada
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
ciasto
  • 6 jaj
  • 100g oleju kokosowego
  • 250ml mleka roślinnego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 85g maki kokosowej
  • 75g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
  • 80g cukru trzcinowego
jaglany krem mango
  • 350g kaszy jaglanej
  • 250g cukru trzcinowego
  • 3 dojrzałe duże mango
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100g oleju kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli
dekoracja
  • płatki oraz wiórki kokosowe
Wykonanie
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, sól, mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasta ostygną, każde z nich przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
jaglany krem mango
  1. Kaszę zalej 3 szklankami wody (niecały litr) i gotuj na małym ogniu przez około 23-25 minut aż do całkowitego rozgotowania. Kasza pod koniec gotowania będzie przywierała do dna garnuszka, ale nie należy dolewać wody. To bardzo ważne, by płyn był zredukowany, ten proces jest niezbędny do prawidłowego zgęstnienia kremu.
  2. Podczas gdy kasza się gotuje, obierz mango ze skóry, pokrój w kawałeczki i wrzuć do małego garnuszka. Dolej sok z 2 cytryn, ekstrakt z wanilii oraz dosyp cukier trzcinowy. Gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści, mango rozgotuje a płyn zostanie zredukowany do połowy.
  3. Gdy kasza się już ugotuje i jest jeszcze ciepła, dodaj do niej gęstą papkę z mango, olej kokosowy, wiórki kokosowe i sól. Teraz wystarczy zblendować wszystko bardzo dokładnie na gęsty krem. Może to trochę potrwać ale nie poddawaj się. Im dłużej blendujesz, tym lepszy krem uzyskasz. Po uzyskaniu kremowej konsystencji odstaw na bok by całość trochę przestygła, a krem zgęstniał.
złożenie tortu w całość
  1. Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie wysmaruj ją kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta oraz kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
dekoracja
  1. Dokładnie wyrównany krem na wierzchu tortu udekoruj płatkami i wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Bezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa ColadaBezglutenowy kokosowy tort mango z jaglanym kremem, ciasto Piňa Colada

19 komentarzy
  • Anka
    Posted at 19:50h, 09 kwietnia Odpowiedz

    czy zamiast cukru można użyć erytrolu? białko się ubije? ktoś próbował?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:42h, 11 kwietnia Odpowiedz

      Powinno się udać 🙂

  • Aga
    Posted at 10:00h, 03 czerwca Odpowiedz

    Czy 350 g kaszy jaglanej suchej czy juz po ugotowaniu? Jak suchej to troche duzo jej sie ugotuje, tak mysle:P

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:52h, 03 czerwca Odpowiedz

      W przepisie jest napisane, że trzeba ugotować kaszę. Gotujemy suchą kaszę jaglaną 🙂 To duży tort więc jest dużo kremu.

  • Aga
    Posted at 10:35h, 22 lipca Odpowiedz

    ugotowałam suchą… i musiałam zrobić dwa torty bo naprawdę dużo jej było! i na dwa starczyło spokojnie!

  • Domi
    Posted at 00:36h, 31 marca Odpowiedz

    Czy można czymś zastąpić żółtka w wersji wegańskiej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:26h, 31 marca Odpowiedz

      Szczerze mówiąc nie polecam zamieniać, ponieważ przepis nie jest przystosowany by go zweganizować. Jest w nim zbyt dużo jaj i jest to zbyt ryzykowne 🙂

  • maria
    Posted at 14:46h, 14 maja Odpowiedz

    Uwaga na proszek do pieczenia, gdyż często ma mąkę pszenną (np. ten dr Oetkera) i już cały tort przestaje być bezglutenowy.

  • Gela
    Posted at 22:33h, 30 czerwca Odpowiedz

    Jeśli ktoś nie przepada za kokosowymi wiorkami, to czym najlepiej je zastąpić, żeby konsystencja i smak dalej komponowały się z mango.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:05h, 20 września Odpowiedz

      Polecam migdały lub nerkowce 🙂 Ale jednak najlepszy będzie kokos!

  • Ona
    Posted at 23:28h, 08 września Odpowiedz

    Czy zamiast mango można wykorzystać melony?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:14h, 29 listopada Odpowiedz

      Melony są bardzo wodniste i za mało aromatyczne i słodkie. Według mnie to kiepski pomysł 🙁

  • Anna
    Posted at 14:19h, 08 listopada Odpowiedz

    Szukalam przepisu na beznabialową masę, bez utwardzanej margaryny roslinnej. I oto znalazlam. Zrobiłam masę do ciasta dyniowego. Dzięki mango jest genialna w smaku. Kasze ugotowalam na domowym mleku kokosowym i dodalam do masy 200 ml uzyskanej z niego smietanki, zamiast oleju kokosowego. Piekłam w tortownicy 28 cm i sugerując się wcześniejszym komentarzem zrobiłam połowę porcji masy. To był błąd. Starczyło mi jej ledwo na cienkie przełożenie blatów. Następnym razem zrobię całą porcję bo smak jest dla mnie wielkim odkryciem.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:54h, 29 listopada Odpowiedz

      woooow! Dziękuję za zdjęcie i komentarz 🙂 Polecam się na przyszłość!

  • Ania
    Posted at 11:44h, 09 listopada Odpowiedz

    Fajny przepis, Chciałabym wypróbować, ale czy można czymś zastąpić cytrynę, bo córka ma alergię?

  • Madzia Bończak
    Posted at 14:54h, 12 lipca Odpowiedz

    Obłędny smak!!!! Właśnie zrobiłam ten tort na pierwsze urodziny Synusia – wszyscy goście byli zachwyceni (a większość z nich lubuje się w tradycyjnych wypiekach na bazie mąki pszennej,margaryny/masła i białego cukru:)) Nikt nie zgadł, że masa jest na bazie kaszy jaglanej:) Wielkie dzięki za przepis, po raz kolejny przekonałam się, że z mojej ukochanej jaglanki można zrobić wszystko aby kubki smakowe były zadowolone;)

  • Iwona
    Posted at 17:22h, 09 stycznia Odpowiedz

    Próbowałam rozgotować kasze według instrukcji z przepisu. Przez niedolewanie wody spaliłam i kasze i garnek. Czy na pewno nie można dolewać wody?

  • Marta
    Posted at 10:19h, 27 marca Odpowiedz

    Niestety dla mnie za trudne. Trzy razy robiłam za każdym razem na etapie wlewacie napoju roślinnego, masa mi się ważyła. Zmarnowałam czas i składniki. Pozdrawiam.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE