Dyniowy burger wołowy – pomysł na niskowęglowodanową “bułkę” z dyni

Dzisiejszy przepis to jeden z tych, na które wpadłam zupełnie przez przypadek. Kupiłam 3 rodzaje dyni i zastanawiałam się co z jakiej zrobić. Gdy nadszedł czas na dynię piżmową, której góra jest wąska i długa, pomyślałam, że plastry byłyby świetnym substytutem dla bułki w hamburgerze. Bo po co zapychać się sklepową, białą i suchą bułą, skoro można zamiast tego zjeść miękką, mięsistą i rozpływającą się w ustach dynię?
Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni
Niektórzy uważają, że burger to burger i w burgerze biała bułka być musi. Ja uważam, że dobrze jest eksperymentować, a w szczególności z warzywami, które są sezonowe. Teraz jest szał na dynię i to właśnie to warzywo powinno gościć na naszych stołach jak najczęściej. Dynia nie dość, że jest idealnym źródłem węglowodanów to jeszcze zawiera cenne witaminy i minerały. Duża ilość błonnika sprawi, że będziemy syci na długo, a głód nie dopadnie nas tak szybko. Na dodatek jej kolor jest tak śliczny i apetyczny, że aż chce się jeść 😉
Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni
Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni
Dynię wystarczy jedynie pokroić w plastry i upiec. Resztę możesz wykorzystać do zupy lub również upiec i przygotować zdrową sałatkę 🙂

Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni.
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 2 burgery
Składniki
"bułki"
  • 1 dynia piżmowa
mięso
  • 300g mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie, ciężko ją dostać, ale dodaje niezwykłego aromatu)
  • 1 duże żółtko
+ulubione dodatki, np:
  • ser camembert
  • pomidor
  • musztarda dijon
  • rukola
Wykonanie
"bułki"
  1. Wąską część dyni piżmowej pokrój na kilkucentymetrowe plastry. Następnie upiecz je w piekarniku do miękkości, w temperaturze 190C (potrwa to około 15 minut, przewróć je na drugą stronę w połowie czasu).
"mięso"
  1. Wołowinę wymieszać z żółtkiem i przyprawami, podzielić na 2 części i smażyć beztłuszczowo do zrumienienia i wysmażenia wedle uznania.

Dyniowy burger wołowy - pomysł na bułkę z dyni
20151024_141207

No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE