08 Kwi Hawajska pizza curry z kurczakiem, kukurydzą i ananasem na cieście z BROKUŁA.
Czy przyszło Tobie kiedyś do głowy by zrobić ciasto do pizzy z brokuła? Mi przyszło! Muszę przyznać, że łatwo nie było, ale efekt jest piorunujący!
Byłam strasznie nakręcona, by zrobić zieloną pizzę, nie mogłam się doczekać! Lecz gdy zblendowałam brokuła, pomyślałam sobie :”Eeeee tam, nic z tego nie wyjdzie. Zrobie krem z brokuła i zapomnimy o sprawie”. Ale na szczęście tego nie zrobiłam i zaryzykowałam.
Efekt? Puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto z prozdrowotnego brokuła. Pizza nie musi się kojarzyć z czymś niezdrowym i mam nadzieje, że ten post jest na to dowodem 😉
Kolejną zaletą jest fakt, że ciasta nie trzeba wałkować ani wyrabiać. Jedyne co musisz zrobić to zblendować składniki, a powstałą masę rozsmarować łyżką na blaszce. Ideał?
Jako, że ta wersja inspirowana jest znaną każdemu pizzą hawajską, postawiłam na kurczaka, kukurydzę, ananasa oraz spore ilości curry i kurkumy. Nie szczędziłam również na serze. Pozwoliłam sobie na ten ruch ponieważ użyłam sera, który zawiera trochę mniej tłuszczu, albowiem 17% (Ser Gouda Lekka, Firma Serenada), a nie jak tradycyjna wersja 30-40%.
Nie jestem zwolenniczką produktów odtłuszczonych, np nabiału 0%tłuszczu, ale według mnie żółty ser to inna bajka. Gdy jemy jego pełnotłustą wersję, po obróbce terminczej jest on bardzo ciężkostrawny (jeszcze bardziej niż przed pieczeniem) i zalega długo w żołądku. Proponuję, więc nie do końca odtłuszczoną, lecz trochę lżejszą wersję. Bo pamiętajmy, że tłuszcze odgrywają bardzo ważdną rolę w naszym organiźmie i nie należy go całkowicie redukować. W świecie musi być balans 😉
Więc jak się zabrać za zielono-żółtą i uroczą pizzę? Zaczynamy od przygotowania spodu z tego przepisu: Spód do pizzy z BROKUŁA!
Składniki na 2 spody do pizzy (około 25cm średnicy):
1 duży brokuł (500g)
1 jajko
100g mąki z brązowego ryżu
20g mąki żytniej razowej
pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
2 małe lub 1 duży ząbek czosnku*
sól i pieprz do smaku
Na zaczyn drożdżowy:
100ml mleka
40g drożdży świeżych (lub ewentualnie12g suszonych)
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru
*Ciasto jest bardzo wyraziste przez cebulę i czosnek. Jeśli nie przepadacie za tymi składnikami, według własnych preferencji.
Składniki na sos (na 2 spody):
250g gęstego jogurtu typu greckiego (ja użyłam 5%tłuszczu)
1 i 1/2 łyżeczki curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
20g miodu
sól i pieprz do smaku
Hawajskie dodatki do pizzy (składniki na 2 spody):
1/2 czerownej cebuli (pokrojonej w prążki lub posiekanej)
230g sera (mój to Gouda Lekka Serenada, 17% tłuszczu)
250g piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki curry
4 plastry ananasa pokrojone w kostkę (najlepiej świeżego, moze być też z puszki)
1 puszka kukurydzy (340g)
Do dekoracji :
płatki chilli
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy z TEGO PRZEPISU (klik) na Spód do pizzy z BROKUŁA!
Gdy podpiekliśmy nasze ciasto przez 25 minut, według powyższego przepisu, możemy zabrać się za dodatki.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce, mieszamy do połączenia i rozsmarowujemy na pizzy, ilość wedle uznania (ja lubie duuużo 😉 ). Następnie posypujemy pokrojoną cebulą. Ser trzemy na tarce oraz dzielimy na 2 części, po połowie na każdą pizzę . Posypujemy ciasto połową ilości sera przeznaczoną na każdą pizzę (druga połowa znajdzie się na samym wierzchu). Kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na łyżce oliwy (nie za mocno, w środku powinien być jeszcze surowy, gdyż pizzę będziemy piec przez kolejne 35 minut). Na ser układamy kurczaka, pokrojonego ananasa i kukurydzę. Całość posypujemy pozostałą częścią sera przeznaczoną na wierzch. Takie pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185C przez około 35 minut. Gotową pizzę posyp płatkami chilli do dekoracji.
Pizza przed upieczeniem wygląda tak:
Po 25 minutach otrzymujemy takie cudo:
Nie pozjadajcie sobie paluszków! 😉
Spróbuj również wersji PIKANTNEJ Z TUŃCZYKIEM!
Aleksandra
Posted at 10:16h, 08 kwietniaCzy do ciasta mogą być mrożone brokuły al dente? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:36h, 08 kwietniaAleksandra, moga byc brokuly z mrozonki. Jesli sa juz podgotowane, nalezy je jedynie rozmrozic, a nastepnie zblendowac i postepowac dalej wedlug przepisu 😉
Jesli upieczesz pizze z mojego przepisu, bedzie mi bardzo milo jesli zamiescisz zdjecie pod postem 😉 Pozdrawiam!
Angelika Sarnowska
Posted at 20:14h, 30 listopadaPrzepis bardzo oryginalny ! Świetne połączenie moich ulubionych składników 🙂 Brokuły i kurczak z carry wyśmienicie smakują ! 🙂 Uwielbiam ! 🙂 Niestety zdjęcia nigdy nie zdążyłam zrobić..rozchodziła się w mgnieniu oka ! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:53h, 03 grudniaBardzo się cieszę, że przepis i zielona pizza przypadły do gustu 😉 Polecam również pikantną wersję z chilli 🙂 https://karolinagawronska.pl/2015/04/pizza-z-brokula-pikantna-z-chilli.html
Paulina B
Posted at 13:06h, 03 styczniaPiszesz o kaloryczności sera, więc może mozarella byłaby też dobrym pomysłem zamiast żółtego?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:28h, 03 styczniaTak Paulino, mozarella to również dobry pomysł! 😉