01 Kwi Owsiana i energetyczna szarlotka z orzechową kruszonką!
Czas na coś co daje prawdziwego kopa! Za 10 dni biegnę w półmaratonie, czas więc zwiększyć podaż węglowodanów złożonych, by mieć więcej energii. Jestem bardzo zmotywowana i cieszę się na ten sprawdzain dla mojego organizmu. Miesiąc temu ukończyłam bieg na 10km (w XI Maniackiej Dziesiątce w Poznaniu) w 45 minut. Niewątpliwie jest to bardzo dobry czas, w szczególności dla osoby, która zaczęła biegać na poważnie całkiem niedawno. Na półmaraton zapisałam się spontanicznie. Rzucony został pomysł, a że czuję ciągłą potrzebę nowych wyzwań, skusiłam się by przebiec te 21km z hakiem. Trzymajcie kciuki 12 kwietnia! 😉
A wracając do tej cudownej szarlotki : czy jest coś lepszego jak pożywne płatki owsiane, w połączeniu ze słodkimi jabłkami i cynamonem? To wszystko przykryte pod chrupiącą orzechową kruszonką? Mhmmmmm… Składniki to samo dobro, które będzie Was rozpieszczało. Płatki owsiane nasycą Was na długo, zapewniając porządną dawkę energii. Kawałek takiej szarlotki jest lepszy od niejednego batona energetycznego. Nie dość, że wiesz co jesz i masz satysfakcje z własnego wypieku, to jeszcze masz pewność, że nie zjadasz tłuszczów trans i niemal całej zawartości tablicy Mendelejewa. Polecam serdecznie!
Składniki na owsiany spód szarlotki:
260g mąki owsianej
130g mąki ryżowej
165g stopionego oleju kokosowego
40g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko lniane ( 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1,7 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
25g oleju kokosowego
sok z 1 cytryny
50g cukru trzcinowego
15g cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru suszonego
1/3 łyżeczki kardamonu mielonego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na kruszonkę:
60g płatków owsianych
20g cukru trzcinowego
75g masła orzechowego (najlepiej crunchy, z kawałkami orzechów) łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalać 3 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Wszytskie składniki na owsiany spód dokładnie zagnieść do otrzymania jednolitej i zwartej konsystencji. Wyłożyć ciastem formę do tarty o średnicy 26cm, odkładając garść surowego ciasta na bok (będzie nam potrzebne do kruszonki). Formę wyłożoną ciastem ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce* przez około 30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180C przez około 20 minut.
Gdy spód się piecze, przygotuj jabłka. Obrane i pokrojone wrzuć na patelnię ze wszystkimi składnikami (olejem kokosowym, sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i przyprawami). Duś aż jabłka zmiękną, a woda z nich wydobyta wyparuje. Tak przygotowane nadzienie szarlotki zestaw z palnika i przygotuj kruszonkę. Odłożoną garść surowego owsianego ciasta ugnieć z pozostałymi składnikami na kruszonkę : płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, masłem orzechowym i cynamonem. Na wcześniej podpieczony owsiany spód wyłóż jabłka, a następnie posyp je kruszonką. Tak przygotowaną szarlotkę piecz przez około 40 minut w temperaturze 180C. *Gdy upieczemy schłodzone ciasto , jest bardziej delikatne i kruche 😉
No Comments