16 Gru Bezglutenowy i dietetyczny piernik z fasoli z powidłami śliwkowymi
Święta już tuż tuż. Oznacza to, że czas pomyśleć o potrawach, które znajdą się na naszych Wigilijnych stołach. W każdej części Polski w Święta Bożego Narodzenia serwowane są przeróżne dania. Jedni mają w zwyczaju serwować zupę rybną i śledzia, ktoś inny natomiast stawia na słodką korzenną zupę i makiełki – chyba w każdym domu jest jakaś tradycja. Ale jednego jestem pewna. W święta w każdym domu nie zabraknie z pewnością piernika. Warianty są przeróżne : małe wycinane pierniczki, pierniczki z nadzieniem, kruche pierniczkowe ciasteczka czy też duży piernik do krojenia przełożony powidłami. I właśnie ta ostatnia wersja to mój dzisiejszy przepis.
Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, lubię eksperymentować. Co rusz myślę co tu nowego i szalonego ugotować bądź upiec. Nie oszczędzę nawet tych najbardziej tradycyjnych wypieków! Niby w święta na naszych stołach powinny gościć tradycyjne Wigilijne potrawy. Ale co gdy dbasz o linię, formę i wagę? Co gdy nie chcesz by mozolna praca na siłowni i trzymanie diety poszło na marne? Uwierzcie, że w świątecznym okresie możecie stracić to wszystko nad czym tak długo pracowaliście. Najpierw święta, potem sylwester i nagle zdajesz sobie sprawę, że te 2 tygodnie to kilka kilogramów więcej. Ale jeśli odejdziemy troszkę od tradycji i wykażemy się kreatywnością, możemy cieszyć się tym samym smakiem nie dostarczając aż tak wielu kalorii.
Mój piernik jest bardzo dietetyczny. Praktycznie nie ma w nim tłuszczu. Nie dodałam również mąki – ani grama! Jest on w pełni przygotowany z fasoli co czyni go niezwykle dietetycznym i niskokalorycznym. Dodatkowo jest cudownie wilgotny, delikatny i rozpływa się w ustach! Smakuje jak tradycyjny piernik z powidłami, więc możesz się zastanawiać dlaczego upiec coś tak odmiennego i kombinować? Dlatego, że tego piernika możesz jeść całkiem sporo bez uszczerbku dla figury. Ponadto uważam, że smakuje wyśmienicie, a jego wilgotność, charakterystyczna dla ciast z warzyw, wręcz przyprawia o zawrót głowy! Piernik był testowany już rok temu na Wigilii, ale niestety straciłam zdjęcia – teraz przyszedł czas na jego reaktywację! Piekielnie dobry i piekielnie prosty – wystarczy blender 😉
- 250g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 5 jaj
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 łyżki kakao (ok 30g)
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika (ok 18g)
- 1 łyżeczka cynamonu (ok 4 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok 5g)
- ¾ szklanki cukru brązowego (ok 150g)
- 75g rodzynek
- 50ml mleka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- suszone owoce i bakalie do dekoracji
- Żółtka oddziel do białek do osobnych misek. Białka odstaw na bok, a do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zblenduj na jednolitą i kremową masę. Następnie ubij białka na sztywną pianę i łyżka po łyżce dodawaj do fasolowego ciasta delikatnie mieszając by nie utracić objętości. Puszyste i jednolite ciasto wylać do blachy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 minut w temperaturze 190C. Gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, wyjąć ciasto z pieca do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne, przekrój ciasto wzdłuż na 2 blaty, dolną część wysmaruj grubą warstwą powideł i przykryj drugą częścią ciasta. Czekoladę roztop i polej nią piernik. Udekoruj suszonym owocami i bakaliami.


Wojtek
Posted at 14:03h, 06 styczniaPiernik pyszny 🙂 zjadlo go kilku moich znajomych i nikt nie chcial mi uwierzyc ze mozna zrobic takie ciasto z fasoli 🙂
Zdjęcie:
Paulina
Posted at 10:12h, 30 listopadaNie tylko mąka czyni ciasto niedietetycznym, również cukier, mleko i jajka. Nawet jeśli użyjesz mąki (szczególnie pełnoziarnistej) ale zrezygnujesz z cukru (!), jajek i mleka, to i tak ciasto będzie bardziej dietetyczne i o wiele zdrowsze.
Karolina Gawrońska
Posted at 17:23h, 30 listopadaDziękuję Paulino za komentarz. Ciasto jest i tak zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnego. Jeśli śledzisz mnie, to pewnie wiesz, że od czerwca 2016 jestem weganką, a ten przepis jest sprzed roku. Przez ten czas mój światopogląd na temat jajek i mleka znacznie się zmienił 🙂 Pozdrawiam!
Asia
Posted at 15:30h, 31 marcaCiasto proste i pyszne. Ja dałam nawet ok 300 g fasolki(1.5 puszki). Na początku jak to łasuch sprobowałam na gorąco i miałam wrażenie, że smak jest… jajeczny. Przeszedł pianą. Ale później super .
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:18h, 31 marcaSuper, cieszę się, że smakowało 🙂 Ciasto należy jeść wystudzone 😉
Asia
Posted at 16:04h, 31 marcaSuper , ale następnym razem dam pianę tylko z 3 jaj.
Zdjęcie:
karo
Posted at 12:32h, 09 grudniaJaka była srednica formy? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:31h, 10 grudniaOkoło 25cm 😉 Czyli duża
Agata
Posted at 18:35h, 11 grudniaczy ciasto przetrwa przekrojenie go w połowie w celu posmarowania powidłami? 🙂
Desi
Posted at 20:47h, 14 grudniaGenialnie wyszedł. Jest dosyć intensywny w smaku, ale przecież taki ma być piernik :))) Cudo!
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 15 grudniaDziękuję za komentarz. Cieszę się, że smakowało 🙂
Justyna
Posted at 13:41h, 21 lutegoA czy wiadomo jak kaloryka w ty ciachu?! Wczoraj zrobiłam. Wyszło pyszne ale nie wiem jak wpisać to w Fitatu 😉 proszę help
Karolina Gawrońska
Posted at 20:42h, 22 lutegoPolecam policzyć na stronie tabele-kalorii.pl jaka jest kaloryka dla całego ciasta, a potem podzielić to na kawałki 😉
Milena
Posted at 14:35h, 29 czerwcaTen przepis jest świetny! Robiłam już 2 razy na jajkach “od sąsiadki” 😀 Chciałabym go jednak zweganizować – wyjdzie na aquafabie, jak myślisz?
V
Posted at 14:47h, 16 październikaTo najlepsze ciasto jakie w zyciu jadłam! Chciałam sie podzielic z przyjaciolmi i rodziną, ale sama wszamałam w ciągu 3 dni zanim zdążyli odwiedzić ;))
Zdjęcie: