Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

“Coooooo? Co ona wymyśliła?!” – możesz tak pomyśleć gdy pierwszy raz widzisz przepis na ciasto do pizzy z BROKUŁA. Ci, którzy śledzą mojego bloga regularnie pewnie tym razem nie dostaną palpitacji serca. Już jakiś czas temu pokazałam mój autorski przepis na:
Spód do pizzy z BROKUŁA oraz Hawajską pizzę curry z kurczakiem, kukurydzą i ananasem na cieście z BROKUŁA.
Dzisiejsza odsłona tej pizzy to wersja zdecydowanie ostra i pikantna 😉

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Ciasto, którego głównym składnikiem jest brokuł najlepiej opisują słowa: wilgotne, miękkie, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. Bajka! Koniecznie musisz spróbować. Nie myśl szablonowo, przecież nie musisz robić pizzy do ciasta z białej mąki! Jakby to powiedzieć korpo językiem – “Think outside the box”. Moje ciasto nawet nie wymaga wałkowania i wyrabiania. Całą robotę odwala za nas blender, a gotową masę wystarczy rozsmarować na blaszce, podpiec spód, ułożyć dodatki i wio! Zdrowe, proste i tak efektowne, że będzie hitem na niejednej imprezie!

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Dzisiejsza wersja, tak samo jak POPRZEDNIA, naładowana jest po brzegi pysznymi dodatkami. Postawiłam na tuńczyka, chilli, paprykę oraz najlepszego kompana pizzy – ser. Użyłam sera, który zawiera trochę mniej tłuszczu niż tradycyjna Gouda (30-40% tłuszczu), albowiem 17% (Ser Gouda Lekka, Firma Serenada). O tym serze możecie poczytać trochę więcej w poprzednim poście. Każdy składnik idealnie komponuje się z cebulowo-brokułową podstawą by w efekcie dać najlepszą i najciekawszą pizzę jaką kiedykolwiek jedliście!

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Więc jak się zabrać za zielono-czerwoną i aromatyczną pizzę? Zaczynamy od przygotowania spodu z tego przepisu: Spód do pizzy z BROKUŁA! 

Składniki na 2 spody do pizzy (około 25cm średnicy):

1 duży brokuł (500g)

1 jajko

100g mąki z brązowego ryżu

20g mąki żytniej razowej

pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*

2 małe lub 1 duży ząbek czosnku*

sól i pieprz do smaku

Na zaczyn drożdżowy:

100ml mleka

40g drożdży świeżych (lub ewentualnie12g suszonych)

1 łyżka mąki żytniej razowej

1 łyżeczka cukru

*Ciasto jest bardzo wyraziste przez cebulę i czosnek. Jeśli nie przepadacie za tymi składnikami, według własnych preferencji.

Składniki na sos (na 2 spody):

140g koncetratu pomidorowego

100g gęstego jogurtu typu greckiego (mój 5% tłuszczu)

sól i pieprz do smaku

15g miodu

1 łyżeczka mielonej papryki chilli

1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne (dla tych, którzy lubią bardzo pikantnie)

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

Dodatki do pizzy (składniki na 2 spody):

około 12 pomidorków koktajlowych

2 puszki tuńczyka (kawałki w wodzie)

1 duża czerwona papryka

1 papryczka chilli (pozbawiona pestek, posiekana)

230g sera (mój to Gouda Lekka Serenada, 17% tłuszczu)

Do dekoracji :

płatki chilli

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy z TEGO PRZEPISU (klik) na Spód do pizzy z BROKUŁA!

Gdy podpiekliśmy nasze ciasto przez 25 minut, według powyższego przepisu, możemy zabrać się za dodatki.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce, mieszamy do połączenia i rozsmarowujemy na pizzy, ilość wedle uznania (ja lubie duuużo 😉 ). Następnie posypujemy pokrojoną cebulą. Ser trzemy na tarce oraz dzielimy na 2 części, po połowie na każdą pizzę . Posypujemy ciasto połową ilości sera przeznaczoną na każdą pizzę (druga połowa znajdzie się na samym wierzchu). Na ser układamy pokrojoną paprykę i chilli oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Następnie odsącz tuńczyka z wody i równomiernie rozłóż na pizzy. Wszystko posyp pozostałą porcją startego sera. Takie pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185C przez około 35 minut. Gotową pizzę posyp płatkami chilli do dekoracji.

Pizza przed upieczeniem wygląda tak:

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Po 35 minutowym pieczeniu wyjmiemy to dzieło:

Pizza z BROKUŁA! Pikantna pizza chilli z tuńczykiem i papryką na cieście z BROKUŁA!

Spróbuj również wersji Hawajskiej pizzy curry z kurczakiem, kukurydzą i ananasem na cieście z BROKUŁA.

2 komentarze
  • Anna Pastusiak
    Posted at 20:38h, 30 listopada Odpowiedz

    Choć bloga odwiedzam od niedawna, udało mi się już
    zaczerpnąć inspiracji z kilku Twoich przepisów (choćby na brownie z ciecierzycy
    – jak dla mnie mistrz!). Ale pierwszy komentarz przewrotnie pod takim, którego
    jeszcze nie wypróbowałam.A nieustająco cierpię z tego powodu, bo receptura i zdjęcia
    kuszą. I to jak! Za każdym razem, kiedy natykam się w szafce na samotną
    puszeczkę tuńczyka myślę o tym apetycznym zielonym spodzie i świetnym sosie
    (wypróbowanym w innym daniu!), ale wciąż troszkę się boję, że nie dam rady. Po
    pierwsze upiec takiego cudeńka, a po drugie przekonać do spróbowania rodzinki, która
    niechętnie próbuje takich „dziwaków”. Ale niedługo Mikołajki…więc kto wie… Może
    zamiast postawić na nudne już czekoladowe bałwanki i reniferki rzucę się na głęboką
    wodę, zakaszę rękawy, zamienię się na moment we włoską mammę i przygotuję tak
    odmienioną wersję uwielbianego przez wszystkich dania. Bez względu na to kiedy
    nastąpi wiekopomna chwila, obiecuję zdjęcia. O ile zdążę je zrobić, zanim
    wypiek pochłonie rozentuzjazmowana rodzinka 😉 Trzymaj kciuki!

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 22:59h, 03 grudnia Odpowiedz

      Aniu oczywiście, że trzymam kciuki! Nie ma się czego bać 🙂 Podążając za moimi wskazówkami pójdzie jak z płatka 😉 Koniecznie daj znać jak wyszła, pozdrawiam.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE