01 Wrz Waniliowy pudding z brązowego ryżu z granatem i truskawkami.
Pytanie na dziś: co zrobić gdy zostanie Wam ryż z obiadu i jak go wykorzystać w kreatywny sposób? Co do zasady, po obiedzie czas na deser, tak więc nawet nie myśl o wyrzucaniu resztek. Nie spodziewasz się, ze dodając zaledwie jeden składnik można zrobić coś tak pysznego. Od czasu gdy pierwszy raz zrobisz ten pudding, nie będziesz go robić tylko wtedy gdy zostanie Tobie nadprogramowy ryż, ale specjalnie go ugotujesz w tym celu – tak jak ja od teraz robię.
Ten ryż w smaku do złudzenia przypomina deser Belriso lub inne gotowe desery stojące w sklepowych lodówkach. Przyznaję, że ja nie od zawsze zdrowo się odżywiałam. W gimnazjum i na początku liceum jadłam bardzo dużo “śmieciowego” jedzenia. Batoników, chipsów, słodyczy oraz piłam kolorowe gazowane napoje. Obecnie tego typu jedzenie nie przejdzie mi przez gardło w takich ilościach jak kiedyś. W tym burzliwym okresie jednym z moich ulubionych deserów był gotowy ryż na mleku. Lecz w składzie ma mleko w proszku i składniki, które podczas samej wymowy łamią język.
W mojej wersji nie znajdziesz takich niezdrowych niespodzianek i zapychaczy. To tylko ryż i mleko ryżowe. Powstrzymałam się nawet od dodatku cukru. Moje ulubione waniliowe mleko ryżowe kupuję w Rossmannie. Jest ono bez zbędnych dodatków oraz naturalnie słodkie – słodycz pochodzi z faktu użycia do jego produkcji słodkiej odmiany ryżu, wiec dosypanego białego cukru na próżno tam szukać.
Smak wanilii, wartości odżywcze, błonnik i białko z brązowego ryżu oraz słodycz owoców… Pudding jest kremowy, pożywny i sycący, ale nadal lekki. Zazwyczaj ryż na krowim mleku lub nawet owsianka na jego bazie jest bardzo ciężkostrawna. Wiele osób również nie toleruje zbyt dobrze laktozy (cukru mlecznego) w dużych ilościach – tak jak ja. Czuję wtedy, tak jak mówią w reklamach : nieprzyjemny dyskomfort trawienny. Dlatego postanowiłam użyć mleka ryżowego, które nie ciąży na żołądku. Jest to idealny podwieczorek dla dzieci, ale i dorosłych. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno! Tak proste, wręcz banalne, a tak pyszne, że już nigdy nie wyrzucisz nadmiaru ryżu 😉
Składniki na 2 porcje:
około 250g ugotowanego ryżu brązowego (lub 100g ryżu nieugotowanego/1 woreczek)
2 szklanki waniliowego mleka ryżowego
truskawki i granat lub inne ulubione owoce
Przygotowanie:
(Jeśli nie posiadasz ugotowanego ryżu, ugotuj go według zaleceń producenta zamieszczonych na opakowaniu)
Jeśli posiadasz już ugotowany ryż, dolej do niego 2 szklanki mleka i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Ryż zacznie wchłaniać mleko, które z czasem wyparuje. Pudding po 30 minutach zrobi się gęsty i kremowy. Gdy zacznie przywierać do dna, to znak, że jest gotowy. Jeśli prawie całe mleko już wyparuje, a Wasz ryż nadal nie jest wystarczająco miękki, dolejcie wody i gotujcie dalej do jej całkowitego wyparowania.Jedzcie na ciepło, lub jeśli wolicie, schodzone wcześniej w lodówce. Tuż przed podaniem udekorujcie ulubionymi owocami.
WAŻNE: Jeśli nie będziecie od razu jeść puddingu i będziecie go jakiś czas przechowywać w lodówce, nie dodawajcie od razu owoców gdyż wycieknie z nich woda i pudding zrobi się wodnisty i nie będzie już gęsty i kremowy. Owoce dodajcie tuż przed podaniem.
Smacznego!
No Comments