Ananasowy pudding z kalafiora i kaszy jaglanej z kremem jogurtowym!

Jestem nadal zakochana w kaszy jaglanej. W jej właściwościach, smaku i uniwersalności! Po niezwykle udanym czekoladowym budyniu z kaszy jaglanej i nerkowców, który zrobił furorę wśród gości, postanowiłam zrobić owocową, przypominającą lato wersję. Tak oto znalazł się tu ananas. Lecz jak wyjaśnić dodanie kalafiora?

Jaglany pudding ananasowy z kalafiorem i kremem jogurtowym! / Budyń z kalafiora i kaszy jaglanej.

Podczas tworzenia, po zmiksowaniu kaszy jaglanej, budyń miał zbyt zwartą konsystencję, troszkę galaretowatą. Ja natomiast chciałam uzyskać lżejszy efekt. Musiałam dodać coś by nadać mu objętości. I nagle zdałam sobie sprawę, że mam w lodówce kalafiora, który czeka i czeka by go użyć.
Kalafior to super warzywo i w smaku bardzo neutralne. Uzyskałam efekt jaki chciałam i znów udało mi się przemycić trochę zdrowia. Serdecznie polecam 🙂

Składniki na 12 deserów:

200g kaszy jaglanej

650 g obranego ananasa

450 g kalafiora

2 cytryny

75 g cukru trzcinowego

 

Składniki na krem jogurtowy:

4 jogurty greckie (4x400g, 9% tłuszczu)

80g syropu z agawy

ziarenka laski wanilii

Jaglany pudding ananasowy z kalafiorem i kremem jogurtowym! / Budyń z kalafiora i kaszy jaglanej.

 

Wartość energetyczna (1 z 12 deserów):

285kcal

7,6g białka

35 g węglowodanów

12,6g tłuszczu

 

Przygotowanie:
Pudding zaczniemy przygotowywać od kremu jogurtowego. Jest to ten sam krem, który wykorzystałam w torcie z batatów i czekoladowym jaglanym puddingu . Niskotłuszczowy (w porównaniu do kremówki czy mascarpone), lekki, kremowy i delikatny. Pełen dobrej jakości białka i wapnia.
Musimy zacząć robić go dzień wcześniej. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin). Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się w misce. Wytrąci się w ten sposób około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).

Jaglany pudding ananasowy z kalafiorem i kremem jogurtowym! / Budyń z kalafiora i kaszy jaglanej.

Następnego dnia po kremie robimy pudding.
Zajmijmy się sekretnym składnikiem – kalafiorem. Obierz kalafiora, pokrój na mniejsze części oraz ugotuj do miękkości na parze (można też w wodzie, ale dzięki gotowaniu na parze, warzywa tracą mniej składników odżywczych).
Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż zacznie się wydobywać orzechowy aromat. Dzięki temu zlikwidujemy goryczkę kaszy. Następnie kaszę zaldej 3 szklankami wrzątku, dodaj do garnka pokrojonego w kostkę ananasa, a następnie gotujć aż kasza będzie miękka, około 15 minut.
Do ugotowanej kaszy dodaj sok z 2 cytryn oraz otartą z nich skórkę oraz cukier trzcinowy. Teraz zmiksuj blenderem kaszę na gładką masę. Pod koniec dodaj ugotowanego kalafiora i znów zmiksuj do gładkości. Odstaw do ostudzenia.

Jaglany pudding ananasowy z kalafiorem i kremem jogurtowym! / Budyń z kalafiora i kaszy jaglanej.

Do odsączonego jogurtu dodać syrop z agawy oraz ziarenka z jednej laski wanilii. Zmiksować do połączenia składników.
Budyń na przemian z kremem jogurtowym włożyć do pucharków, następnie schłodzić przez około 2 godziny. Wtedy smakuje najlepiej 😉

Jaglany pudding ananasowy z kalafiorem i kremem jogurtowym! / Budyń z kalafiora i kaszy jaglanej.

No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE