07 Gru Ananasowy pudding z kalafiora i kaszy jaglanej z kremem jogurtowym!
Jestem nadal zakochana w kaszy jaglanej. W jej właściwościach, smaku i uniwersalności! Po niezwykle udanym czekoladowym budyniu z kaszy jaglanej i nerkowców, który zrobił furorę wśród gości, postanowiłam zrobić owocową, przypominającą lato wersję. Tak oto znalazł się tu ananas. Lecz jak wyjaśnić dodanie kalafiora?
Podczas tworzenia, po zmiksowaniu kaszy jaglanej, budyń miał zbyt zwartą konsystencję, troszkę galaretowatą. Ja natomiast chciałam uzyskać lżejszy efekt. Musiałam dodać coś by nadać mu objętości. I nagle zdałam sobie sprawę, że mam w lodówce kalafiora, który czeka i czeka by go użyć.
Kalafior to super warzywo i w smaku bardzo neutralne. Uzyskałam efekt jaki chciałam i znów udało mi się przemycić trochę zdrowia. Serdecznie polecam 🙂
Składniki na 12 deserów:
200g kaszy jaglanej
650 g obranego ananasa
450 g kalafiora
2 cytryny
75 g cukru trzcinowego
Składniki na krem jogurtowy:
4 jogurty greckie (4x400g, 9% tłuszczu)
80g syropu z agawy
ziarenka laski wanilii
Wartość energetyczna (1 z 12 deserów):
285kcal
7,6g białka
35 g węglowodanów
12,6g tłuszczu
Przygotowanie:
Pudding zaczniemy przygotowywać od kremu jogurtowego. Jest to ten sam krem, który wykorzystałam w torcie z batatów i czekoladowym jaglanym puddingu . Niskotłuszczowy (w porównaniu do kremówki czy mascarpone), lekki, kremowy i delikatny. Pełen dobrej jakości białka i wapnia.
Musimy zacząć robić go dzień wcześniej. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc (minimum 12 godzin). Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się w misce. Wytrąci się w ten sposób około 400 ml serwatki (około ¼ masy jogurtu).
Następnego dnia po kremie robimy pudding.
Zajmijmy się sekretnym składnikiem – kalafiorem. Obierz kalafiora, pokrój na mniejsze części oraz ugotuj do miękkości na parze (można też w wodzie, ale dzięki gotowaniu na parze, warzywa tracą mniej składników odżywczych).
Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż zacznie się wydobywać orzechowy aromat. Dzięki temu zlikwidujemy goryczkę kaszy. Następnie kaszę zaldej 3 szklankami wrzątku, dodaj do garnka pokrojonego w kostkę ananasa, a następnie gotujć aż kasza będzie miękka, około 15 minut.
Do ugotowanej kaszy dodaj sok z 2 cytryn oraz otartą z nich skórkę oraz cukier trzcinowy. Teraz zmiksuj blenderem kaszę na gładką masę. Pod koniec dodaj ugotowanego kalafiora i znów zmiksuj do gładkości. Odstaw do ostudzenia.
Do odsączonego jogurtu dodać syrop z agawy oraz ziarenka z jednej laski wanilii. Zmiksować do połączenia składników.
Budyń na przemian z kremem jogurtowym włożyć do pucharków, następnie schłodzić przez około 2 godziny. Wtedy smakuje najlepiej 😉





No Comments