29 Lip Sałatka z pieczoną dynią, kurczakiem i sosem maślankowym
Dzisiejsza propozycja to szybka, zdrowa i pożywna sałatka z pieczoną dynią. Dynia to warzywo cud, prawdziwe super-food. To warzywo jest bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dlatego łapmy za dynię, póki jeszcze jest dostępna w sklepach, zapewne zniknie pod koniec roku tak więc nie ma co czekać.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest niskokaloryczna (zaledwie 28 kalorii w 100g), a w sezonie jesiennym także tania. Poza tym dynia stwarza doskonałe możliwości do komponowania różnorodnych, smacznych i w dodatku zdrowych dań.
Dynia reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik. Ponadto to cudowne warzywo ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto dynia opóźnia procesy starzenia i ma wpływ na dobry stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami. Brzmi jak bajka? Nie ma więc co się zastanawiać, nagrzewajcie piekarnik i przygotujcie tą przepyszna i prozdrowotną sałatkę!
- 150g pieczonej dyni
- 100g kurczaka
- 5 pomidorków koktajlowych
- ¼ czerwonej cebuli
- roszponka
- pęczek pietruszki
- suszona wędzona papryka
- ½ szklanki maślanki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Dynię pokroić w kosteczkę i piec w temperaturze 190C przez około 10 minut lub do momentu gdy będzie bardzo miękka. Wyjąć z pieca i odstawić na bok. Podczas pieczenia dyni pokroić kurczaka w kosteczkę, posypać go suszoną wędzoną papryką i usmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Maślankę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Następnie pokroić pomidorki koktajlowe, posiekać pietruszkę oraz cebulę. Na talerzu wyłożyć roszponkę, dynię kurczaka, pomidorki, cebulę i polać sosem maślankowym. Na koniec udekorować posiekaną pietruszką.
No Comments