
15 Mar Pożywna i orzeźwiająca tarta cytrynowa z orzechami.
Wraz ze zbliżającą się wiosną, coraz częściej mam ochotę na coś orzeźwiającego, świeżego i owocowego. Zainspirowana klasyczną Tarte au citron, która niestety wykonana jest z białej mąki, białego cukru oraz dużej ilości masła, postanowiłam stworzyć moją własną i zdrowszą wersję. Ten przepis znajdziecie również w wiosennym numerze Piękno i Pasje.
Do spodu ciasta wybrałam moje ulubione składniki: mąkę ryżową, żytnią , ziemniaczaną, jajka oraz olej kokosowy. Ugniatałam, dodawałam, dosypywałam i dolewałam tak długo aż ciasto miało odpowiednią konsystencję, przy tym dokładnie zapisując proporcje. Tak powstał pyszny, kruchy i uniwersalny spód do ciasta, który nadaje się do niemal każdej tarty, słodkiej czy też słonej. Ciasta nie słodziłam ponieważ krem cytrynowy jest wystarczająco wyrazisty dlatego neutralny spód idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym środkiem.
Słoneczny krem cytrynowy na bazie jajek, posiadających niemal idealny profil aminokwasowy zapewnią nam sporej porcji białka, a cytryny porządnej dawki witaminy C jakże niezbędnej w okresie przeziębień. Mleczko kokosowe wzbogaca smak i dodaje kremowości i delikatności. W przepisie nie podaję dokładnej ilości słodzika ponieważ każdy z nich ma inny poziom słodyczy. Najlepiej jest próbować i dosypywać tak długo aż będzie wystarczająco słodkie dla Waszych kubków smakowych 🙂
Górę mojej tarty uwieńczyły chrupiące bakalie, które nie dość, że dodają smaku i tekstury, ale również składników odżywczych i zdrowej porcji tłuszczy i białka.
Zachęcam do wypróbowania! Ta tarta jest jak powiew świeżości i idealnie pasuje na nadchodzące wiosenne dni. Niech na naszych stołach pojawią się słoneczne kolory 😉
Składniki na spód:
200g mąki ryżowej
130g mąki żytniej pełnoziarnistej
115g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
175 g oleju kokosowego
2 jajka
50 ml zimnej wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem cytrynowy:
6 cytryn
200ml mleczka kokosowego
30g oleju kokosowego
9 jaj
1 żółtko
Naturalny słodzik do smaku: Ksylitol, Stewia lub Erytrytol…
Do dekoracji:
2 łyżki dżemu o jasnym kolorze (cytrynowy/morelowy/brzoskwiniowy)
ok 150g orzechów do dekoracji
Wartość energetyczna (1 z 24 kawałków, przybliżone wartości):
248kcal
7,2g białka
15,8g węglowodanów
15,8g tłuszczu (pochodzące z dobrych źródeł : olej kokosowy, mleczko kokosowe, orzeszki i jaja)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść do uzyskania plastycznej masy. Schłodzić wyrobione ciasto na ok 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (ok 26cm). Ciasto poprzekłuwać widelcem i piec w temp 170C przez około 15 minut do zrumienienia.
Podczas pieczenia ciasta, dokładnie rozbełtać jajka, otrzeć skórkę z 6 cytryn a następnie wycisnąć z nich sok. Do jajek dodać wszystkie składniki na krem i podgrzewać na małym ogniu aż będzie miał konsystencję rzadkiego budyniu. Dosłodzić słodzikiem lub cukrem do smaku. Lekko zgęstniałą masę przetrzeć przez sito o drobnych oczkach by pozbyć się grudek. Następnie wylać ją na jeszcze ciepły spód do ciasta i piec w temperaturze 170C przez kolejne 20 minut lub do momentu gdy krem będzie miał konsystencję gęstego, już nie lejącego się budyniu. Ostudzoną tartę wysmarować 2 łyżkami dżemu (by orzechy się przykleiły) a następnie udekorować ulubionymi orzechami. Schłodzić w lodówce najlepiej na noc lub na co najmniej 4 godziny. Tuż przed podaniem polać stróżką miodu.
Zdjęcia wykonała : M. Adamczewska
Paweł Przydanek
Posted at 04:51h, 30 marcaprzepyszna tarta…… ja zmieniłem tylko to , że na górę dałem posypkę z mieszanki orzechów i słodkiej żurawiny….nie trzeba było dodawać dużo słodkości do kremu … 🙂

Karolina Gawrońska
Posted at 17:50h, 30 marcaSuper Paweł, dzięki za zdjęcie! Wygląda smakowicie i bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂