15 Gru Tofurnik czekoladowy – wegański sernik intensywnie czekoladowy
Dziś mam dla Was przepis na boski czekoladowy tofurnik – czyli wegański sernik. Jest bardzo intensywnie czekoladowy, bogaty w smaku i sycący. Z pewnością usatysfakcjonuje każdego czekoladoholika. Wbrew pozorom, nie ma w nim ani grama czekolady. Postanowiłam zamiast tego dodać dużą ilość kakao, olej kokosowy i wszystko posłodzić syropem klonowym. Wszystko to składa się na niesamowicie kremowe ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest to najlepszy czekoladowy tofurnik jaki jadłam 🙂 Jeśli nie przepadasz za tofu, nie przejmuj się, jest ono praktycznie niewyczuwalne w tym przepisie. Nikt z testujących nie zorientuje się z czego jest przygotowane.
Przygotowanie tofurnika jest nawet prostsze niż wykonanie tradycyjnego sernika. W przypadku klasycznej wersji z serem, najpierw trzeba go zmielić i to najlepiej kilka razy. Jest to proces bardzo czasochłonny. Można użyć gotowej mieszanki sernikowej, ale w niej znajduje się sporo syfu, którego nie chcemy jeść. W przypadku tofurnika, wystarczy jedynie zblendować wszystkie składniki, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. A poza tym, CIASTO JEST BOSKIE! Będzie to najlepsze czekoladowe ciasto bez pieczenia jakie kiedykolwiek zjesz 🙂 Gwarantuję!
Obejrzyj filmik na YouTube i zobacz jak wykonać tofurnik krok po kroku:
- 250g migdałów (namoczonych przez noc)
- 75g stopionego oleju kokosowego
- 100g suszonych śliwek
- 50g wiórków kokosowych
- 50g cukru kokosowego
- 20g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki soli
- 4 kostki naturalnego tofu (4 x 180g)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 250g syropu klonowego
- 100g kakao
- 125g oleju kokosowego
- 2 szczypty płatków chilli
- ½ łyżeczki soli
- kruszone surowe ziarna kakao, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie
- Migdały i stopiony olej kokosowy zblenduj przy pomocy robota kuchennego lub blendera na miękką i klejącą masę. Blenduj aż wszystkie składniki się połączą. Nie miksuj jednak zbyt długo. Zrób tak by widoczne były większe kawałki migdałów, które będą przyjemnie chrupały. Tak przygotowanym spodem wylep dno formy (21cm), przysypanej wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki.
- Tofu zawiń w czysty ręcznik kuchenny i wyduś z tofu jak najwięcej wody ile się Tobie uda. Jest to bardzo ważne wy wykręcić jak najwięcej wilgoci. Dzięki temu tofurnik będzie gęsty i zwarty. Tofu wykręcone z wody przełóż do dużej miski, dodaj ziarenka z laski 1 wanilii, syrop klonowy, kakao, stopiony olej kokosowy, płatki chilli oraz sól. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki na bardzo gęstą i kremową masę. Im dłużej będziesz blendować tym lepiej - cierpliwość się opłaci " src="https://s.w.org/images/core/emoji/2.2.1/svg/1f642.svg"> Gotową masę z tofu przełóż na wcześniej przygotowany spód, dokładnie uklep i wygładź powierzchnię.
- Wierzch tofurnika przysyp warstwą kruszonych surowych ziaren kakao. Opcjonalnie możesz również użyć wiórków kokosowych, pokruszonych orzechów lub bakalii.
donia
Posted at 18:47h, 19 grudniaCzy kakao mogę zastąpić karobem?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:29h, 20 grudniaOczywiście 🙂 Jeśli lubisz smak karobu
Debora
Posted at 10:14h, 20 grudniaCo można dodać zamiast syropu klonowego?czy rozpuszczony miód się nadaje?
Karolina Gawrońska
Posted at 16:57h, 21 grudniaTak, możesz użyć miodu 😉 Wtedy to już nie będzie wegańskie, ale jak najbardziej
Patrycja
Posted at 20:15h, 20 grudniaPodłączam się pod pytanie Debory! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 17:15h, 21 grudniaTak, Patrycjo, możesz użyć miodu jeśli nie zależy Tobie by ciasto było wegańskie 🙂
Daria
Posted at 18:38h, 23 grudniaJaka średnica blaszki? 21 cm?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:03h, 25 grudniaTak Dario, 21 cm 🙂
Weronika
Posted at 12:34h, 25 grudniaMniaam :))
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 13:33h, 25 grudniaWygląda pięknie <3 Dziękuję!
Eva
Posted at 21:37h, 29 grudniaJest i tofurnik 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:20h, 29 grudniaAaaaa, piękny!!!! Dzękuję za zdjęcie <3 Mam nadzieję, że będziesz się zajadała ze smakiem 🙂 Buziaki :*
Marzena
Posted at 12:42h, 31 grudniaPyyyycha!!!!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 14:20h, 31 grudniaWygląda fanstastycznie! Dziękuję za podesłanie zdjęcia 😉
Beata
Posted at 20:31h, 04 styczniaZakochałam się W Tym Cieście!! ??? Generalnie w całym Twoim blogu i kanale na yt!! Ty naprawdę wymyślasz sama te przepisy? Jeśli tak to jesteś geniuszem wegańskim! ?
A tak btw. Czy jest jakaś szansa że mogę jeszcze kupić Twoj ego ebooka? Nawet nie zauważyłam że była promocja w święta, jak to podczas świąt mało czasu dużo bieganiny ;).
PS tak się zajadalas tym masłem piernikowym że musiałam je zamówić ?. Pozdrawiam cieplutko :).
Karolina Gawrońska
Posted at 11:30h, 05 styczniaOhhh, dziękuję Beato za te miłe słowa, to bardzo wiele dla mnie znaczy. Tak, to moje przepisy 🙂 Odezwę się do Ciebie mailowo. Daj znać jak smakuje masełko!
akrzemien84
Posted at 18:18h, 06 styczniaPrzepyszny?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 15:12h, 10 styczniaWygląda bosko! Dziękuję za zdjęcie 🙂
Karol Okrasa
Posted at 14:15h, 11 styczniaSkoro to sernik to dlaczego w składzie nie ma sera?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:31h, 11 styczniaPonieważ to wegański odpowiednik 🙂 Pozdrawiam!
Monk
Posted at 15:48h, 05 lutegoAAA!!! Oszalałam takie to pycha ♥♥♥ przez tą stronę ostatnio ciągle jestem w kuchni haha ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 23:18h, 05 lutegoMoniko szalejesz na maksa! Bez dwóch zdań! Wygląda fantastycznie i dziękuję za zdjęcie 🙂
Mery
Posted at 13:28h, 06 marcaHej , wygląda przepysznie 🙂 zakochałam się w Twoich przepisach i kanale . Chce zrobić tofurnik chłopakowi na urodziny jako tort 🙂 i mysle o połączeniu czekoladowo (karob bo nie mogę jeść kakao) pomarańczowym tylko nie wiem co mogę dodać zamiast śliwek do spodu żeby fajnie się komponowało ,co dodać do tofurnika żeby miał smak czekoladowo pomarańczowy , czy w ogóle takie połączenie będzie smaczne . co myślisz ? może masz jakieś sugestie albo pomysł jak się do tego zabrać ? z góry dziękuje za odpowiedz 🙂 pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 22:26h, 07 marcaDziękuję bardzo! Śliwki będą się fajnie komponowały, nie musisz z nich rezygnować. Możesz kupić pomarańczowy aromat w sklepie. Najlepiej taki naturalny, by smak nie był sztuczny. Wydaje mi się, że takie połączenie będzie smaczne (jeśli lubisz smak karobu). Według mnie świetnie by było dodać aromat wiśniowy! Niestety nie jest on zbyt często spotykany w sklepach, ale może się uda 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:27h, 07 marcaI w sumie aromat rumowy i migdałowy będą równie fantastyczne. Zależy co wolisz 🙂
Anna
Posted at 15:49h, 05 kwietniaNajlepsze wegańskie ciasto jakie jadłam ! Dzięki za przepis 😀
Karolina Gawrońska
Posted at 23:09h, 05 kwietniaDziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowało!
O; )ka
Posted at 13:21h, 10 kwietniaa mój był taki
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 14:58h, 11 kwietniaCzy mogę daktylami zastąpić śliwki?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:56h, 13 kwietniaOczywiście 😉
Vegantka
Posted at 19:39h, 16 kwietniaWyszło pysznie! Następnym razem robię więcej ?❤
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 12:20h, 18 kwietniaTo najbardziej niesamowity przepis jaki kiedykolwiek próbowałam ??
Zdjęcie:
Rose
Posted at 15:39h, 14 majaGdzie można kupić surowe ziarna kakao ?
Ania
Posted at 21:43h, 10 czerwcaPierwsze w życiu wegańskie ciasto – wersja letnia 😉 Pyszne 🙂
Zdjęcie:
Kinga
Posted at 13:38h, 25 czerwcaCześć 🙂 Przepis jest genialny a sernik przepyszny 🙂 To pierwszy tofurnik, który mi wyszedł i jestem nim zachwycona. 🙂 Twój blog jest świetny, a filmiki przeurocze. 🙂 Dziękuję. Pozdrawiam 🙂 Załączam zdjęcie 🙂
Zdjęcie:
Sylwik
Posted at 13:04h, 06 sierpniaTofurnik wygląda obłędnie, mój jest już w lodówce. Rozumiem że nie piecze się tego ciasta;)??
Karolina Gawrońska
Posted at 08:26h, 09 sierpniaTak, to jest ciasto bez pieczenia. Smacznego!
Julia Wojtkowiak
Posted at 18:05h, 20 listopadaWlasnie sie dowiedzialam, ze trzeba 4 godziny czekac. Hihi
Zdjęcie:
Wiki
Posted at 22:24h, 02 grudniaCzy platki chili sa konieczne? Lub ewentualnie mozna je czymś zastąpić?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:34h, 10 grudniaMożesz pominąć 😉
maryś
Posted at 20:04h, 15 grudniaile dni można przechowywać tofurnik w lodówce?
Karolina Gawrońska
Posted at 08:41h, 27 marcaSpokojnie 5 dni 😉
Ania
Posted at 16:36h, 01 marcaMoja Babcia zajadała się nim na święta. Polecam.
Karolina Gawrońska
Posted at 00:21h, 07 marcaDziękuję za wieści! Bardzo mi miło 😉
Agata
Posted at 05:39h, 25 marcaMam zerowe doswiadczenie w robieniu ciast, chcialam Cie zapytac czy mozna 1) pominac laske wanilii? 2) zamienic syrop klonowy daktylami i najwazniejsze 3) zamiast oleju kokosowego dac puszke mleka kokosowego powyzej 80% tluszczu? Z gory bardzo dziekuje!
Karolina Gawrońska
Posted at 09:06h, 25 marca1) można pominąć, zamiast tego może być odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego
2) nie polecam zamieniać syropu klonowego na daktyle. Wtedy to będzie zupełnie inna konsystencja ciasta i nie będzie takie kremowe. Powinien to być płynny słodzik, np syrop z agawy lub miód jeśli go używasz i nie musi to być w pełni wegański przepis
3) Nie można zamienić oleju kokosowego na cokolwiek innego, ponieważ wtedy ciasto nie stężeje w lodówce
Jeśli masz dodatkowe pytania, służę pomocą 🙂
Inga
Posted at 07:27h, 28 marcaMoje ulubione ciasto 6+.
A czy robiłas moze, albo ktoś robił z tofu silk? Zastanawiam sie czy nie byłoby jeszcze bardziej aksamitne?
Pozdrawiam
Emilka
Posted at 13:15h, 02 kwietniaCudowny przepis! ? Całej rodzinie smakowal ? POLECAM!????
Zdjęcie:
Lucy
Posted at 16:02h, 15 majaPrzepis jest obłędny, uwielbiam to ciasto 🙂 Właśnie robię je po raz trzeci. Zauważyłam tylko, że brakuje części przepisu, a dokładnie momentu dodania reszty składników do migdałów i oleju kokosowego 🙂
Justyna
Posted at 20:33h, 12 styczniaKarolinka a jeśli używam silken tofu to też muszę je odcisnac?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:20h, 15 lutegotak 😉
Marlena
Posted at 13:39h, 28 styczniaPrzepyszne ciasto 🙂 na pewno zrobię kolejny raz.
Karolina Gawrońska
Posted at 22:12h, 15 lutegoBaaardzo się cieszę! Dziękuję 🙂
Katarzyna
Posted at 07:31h, 14 lutegoPiszę jako nie weganka ake osoba, która lubi próbować nowych smaków. ? kiedy zbrzydnie mi mięso sięgam po wegańskie albo wegetariańskie przepisy. I tak o to skusiłam się na tego tofurnika. Jest prze przepyszny. Kremowyn gładki. Mocno czekoladowy. Zdrowo słodki. Bez paskudnych tłuszczy i dziwnych cukrów. Zaspokoi każdego czekoladoholika. Mówi to nie weganka, która dopiero “zaprzyjaźnia” się z tofu bo wcześniej omijała je szerokim łukiem. Ten przepis zoatanie już w mojej rodzinie. Następnym razem dodam do masy mrożone wiśnie żeby było fajne połączenie smaków: kwaśnego ze słodkim. A wierzch ciasta ozdobię frużeliną z owoców leśnych. Super sprawa na lato?
Na blogu, youtube zostaję. Będę testować dalej?
Niestety bez zdjęcia. Nie zdążyłam zrobić. Ciasto szybko zniknęło.
Ps. Dla mnie to również fajna alternatywa drugiego śniadania albo podwieczorku. Białko, dobre węglowodany, porcja magnezu?
A może Pani Karolino pokusiłaby się Pani na zrobienie tofurnika cytrynowego? Byłby idealny na lato lub ciepłe dni?
Pozdrawiam Kasia.
Karolina Gawrońska
Posted at 22:00h, 15 lutegoDziękuję za miły komentarz 😉 Ogromnie się cieszę, że przepis przypadł do gustu! Tofurnik cytrynowy brzmi super – dziękuję za inspirację 😉
Anitap
Posted at 12:48h, 20 lutegoZrobilam ten tofurnik w mini porcjach na walentynki, ogolnie smak ok, dobry, nie czuc w nim posmaku tofu, ale jak dla mnie to straszny zapychacz 😀 nie dalam rady zjesc wiecej niz kilka lyzek, maz podziela moje zdanie
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:43h, 22 lutegosernik jest bardzo sycący więc nic dziwnego 🙂 Przynajmniej zje się mniej, nie ma sensu się opychać 😉
Iga
Posted at 13:19h, 19 kwietniaHej, czy do masy serowej, zamiast 125g oleju można dać stalą część mleczka kokosowego? Jesli tak, to w jakich proporcjach według Ciebie? Ciacho zapowiada się nieziemsko, z góry dziękuję ❤
Karolina Gawrońska
Posted at 21:06h, 19 kwietniamożesz spróbować i dodać tyle samo mleka kokosowego, niemniej przygotuj się na to, że konsystencja może być nie taka jak powinna 😉
@szamanka_zielina
Posted at 16:53h, 25 sierpniaUwielbiam przepisy pt. “wrzuć wszystko, zmuel i już” ?? ciasto dziecinnie proste w wykonaniu i niepoprawnie cudowne w smaku ? polecam muelic dobrym blenderem I z cierpliwością tak, jak radzi autorka przepisu ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 29 listopadaDziękuję za przetestowanie i zdjęcie! <3
Małgosia
Posted at 18:04h, 04 marcaA czy można by to erytrolem poslodzic zamiast syropem klonowym? Na ten moment nie mogę takich słodzideł, miód też.odpada.
karo
Posted at 14:14h, 04 majahej, tofurnik wyglada przepieknie!! planuje go zrobic na urodziny mamy, zastanawiam sie tyko czy do masy tofu nie jest potrzebny agar? ktory skaldnik sprawia, ze jest on zwarty i nie plynie? chcialabym go udekorowac truskawkami po brzegach (wylozyc nimi tortownice przed wlaniem massy serowej) i zastanwiam sie czy konsystencja na to pozwoli? pozdrawiam
M
Posted at 18:18h, 18 lipcaWlasnie sie szykuje do debiutu 😛 Bede pierwszy raz robic tofurnik.
Zaopatrzylem się w wiekszosc skladnikow, czy cukier kokosowy moge zastapic trzcinowym ewentualnie bialym? (chodzi o spod)
Dziekuje za informacje i pozdrawiam 🙂 bede tu często zaglądac;)
M
Posted at 19:46h, 20 lipcaTak, to znowu ja 😉 zrobilem ciasto.
Oblednie smakuje, ale zdecydowanie lepiej na drugi dzien, kiedy wszystko sie przegryzie.
Na poczatku zapach tofu czy smak tofu moze byc delikatnie wyczuwalny, jednak dalem za malo kakao o 20 gram i cukier wanilinowy zamiast wanilii.
Jednak na drugi dzien…. matko Boska! swietny.
Jedynie bylo troche trudno rozprowadzic po blasze, ale dalo rade – ale tylko dlatego ze jedyna blacha jaka mialem to prostokat 22×30 czy jakos tak, wiec ciasto wyszlo mi dosc cienkie ale jest i tak boskie!
Jedyny minus ze może wychodzić dość drogo, ale jest warte swojej ceny.
Pozdrawiam!
Zdjęcie:
Ola
Posted at 12:09h, 31 grudniaA co mam zrobić ze śliwkami, zjeść? Szkoda, że w wykonaniu nie ma nic o reszcie składników do spodu, a filmik nie każdy chce odpalać
Aga
Posted at 12:37h, 05 lutegoA mogą być daktyle zamiast śliwek? Raczkuje e wege świecie i w kuchni w ogóle ??♀️ z góry dziękuję za odpowiedź
Iwona
Posted at 14:10h, 06 marcaMogę prosić o podanie kaloryczności oraz rozkładu makro tej pyszności? 🙂
Aneta
Posted at 15:41h, 06 marcaCzy mozna zastapic syrop klonowy syropem z daktyli`?
Mushi
Posted at 07:08h, 02 kwietniaRobilam był obłędnie pyszny, Jak myślisz można zrobić wersje bialo kokosowa z masa koskowa zamiast kakao?
Agata
Posted at 20:50h, 23 grudniaDziękuję! Robię już trzeci raz i zawsze smakuje. Tylko co z śliwkami? W opisie ich nie ma i zawsze o nich zapominam….
Pozdrowienia 🙂
Kuba
Posted at 14:46h, 14 lipcaHejka, jeszcze nje robiłem ciasta, stad pytanie. Ile może ono stać w lodowce?
Ilona
Posted at 15:07h, 19 grudniaHej, a co z pozostałymi składnikami na spód? W przepisie jest tylko informacja co zrobić z migdałami i olejek kokosowym. Proszę o informację.