31 Mar Wegańska biała czekolada z pistacjami – jak zrobić białą czekoladę? Czekolada bez laktozy i glutenu
Przepis na wegańską białą czekoladę bez mleka, laktozy i glutenu – dziś mam dla Ciebie takie właśnie cudo. Domowa, roślinna, najlepsza biała czekolada z pistacjami to spełnienie wszystkich marzeń. Zatem jak zrobić białą czekoladę? Metodą prób i błędów opracowałam przepis idealny! Jest bardzo prosty i praktycznie nie ma opcji by nie wyszedł. O wegańską białą czekoladę zostałam wielokrotnie proszona na moim kanale na YouTube i dziś w końcu spełnię to marzenie. Zanim jednak weźmiesz się do pracy, zwróć uwagę na fakt, że będziesz potrzebował masło kakaowe oraz mleko w proszku (kokosowe, sojowe, ryżowe lub inne), by to była prawdziwa czekolada, nawet lepsza niż sklepowa. Te produkty z łatwością zamówisz w sklepach internetowych i już niebawem będziesz się zajadać domową czekoladą!
Zobacz na filmie jak zrobić czekoladę:
PS.1. Jeśli chcesz dowiedzieć się o zamiennikach składników, upewnij się, że obejrzysz mój film na YouTube do końca. W filmie opowiadam dokładnie jakie są inne opcje 😉
PS.2. Polecam użyć mleczko kokosowe w proszku, ponieważ daje one dodatkową kremowość czekoladzie
PS.3. Smak nerkowców nie jest wyczuwalny w czekoladzie
PS.4. Są to proporcje na 1 tabliczkę 100g. Polecam jednak zrobić więcej czekolady, ponieważ znika ona bardzo szybko i łatwiej się blenduje, gdy przepis jest podwojony lub potrojony.
- 50g masła kakaowego jadalnego*
- 25g orzechów nerkowca (nieprażonych i niesolonych)
- 25g cukru pudru
- 10g mleka w proszku (polecam kokosowe, ale może być również sojowe, ryżowe lub inne)
- kilka kropel olejku waniliowego (lub ziarenka prawdziwej wanilii)
- szczypta soli
- solone pistacje lub dowolne orzechy i bakalie
- Masło kakaowe rozpuść na małym ogniu w małym garnuszku. Gdy będzie w pełni płynne, odstaw je na moment na bok, by było ciepłe, lecz nie gorące(!). To bardzo ważnie, ponieważ gdy Twoje masło kakaowe będzie zbyt gorące, cukier się skrystalizuje i nie czekolada nie wyjdzie.
- W misie blendera umieść orzechy nerkowca, ciepłe i stopione masło kakaowe, cukier puder, mleko w proszku, olejek waniliowy oraz sól. Zblenduj na kremową i jednolitą masę. Upewnij się, że płyn jest kremowy i bez kawałków orzechów i grudek. Pracuj szybko ponieważ masło kakaowe może zacząć gęstnieć**.
- Czekoladę wylej do silikonowej formy lub do małych foremek jak na pralinki. Wierzch udekoruj ulubionymi dodatkami. Czekoladę umieść w lodówce na około godzinę lub do zamrażalnika jeśli się niecierpliwisz. Gdy tabliczka zastygnie i będzie twarda, możesz ją pokroić i serwować. Czekoladę przechowuj w lodówce, w szczelnym zamknięciu.
**jeśli masło kakaowe zastygnie, umieść naczynie z czekoladą w misce z ciepłą wodą. Dzięki temu masło kakaowe ponownie się stopi. Pamiętaj jednak by do czekolady nie dostała się ani kropelka wody
Nie zapomnij by wstawić zdjęcie czekolady pod przepisem w komentarzach, jeśli wypróbujesz 🙂 Z chęcią zobaczę jak wyszło!
Joanna
Posted at 15:10h, 31 marcagdzie kupowalas maslo? link poprosze:>
gość
Posted at 12:48h, 05 kwietniahttps://ekogram.pl/kakaowiec/273-bio-maslo-kakaowe-250g-tluszcz-kakaowy-ekogram-zielonki.html
http://allegro.pl/maslo-kakaowe-bio-250-gram-hanoju-i6571444125.html
http://allegro.pl/maslo-kakaowe-surowe-criollo-spozywcze-bio-i6745225815.html
Gabriela
Posted at 17:16h, 31 marcaByłaby taka możliwość, aby zamiast “10g”, “25g” używać określeń “1 łyżeczka”, “2 szklanki” itp? Bardzo by mi to ułatwiło wykonanie 🙂 Byłabym niezmiernie wdzięczna za zastosowanie tych określeń 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 18:21h, 31 marcaGabrielo preferuję podawać ilości w gramach, jest to bardziej dokładnie. Łyżeczka to może być jednocześnie płaska lub czubata, a jeśli chodzi o niektóre przepisy (np. takie jak ten na czekoladę) należy być bardzo dokładnym.
Polecam stronę http://www.ilewazy.pl i z łatwością sobie przeliczysz.
Ania
Posted at 21:17h, 31 marcaUwielbiam Cię mała :). Nie jestem weganką ani nawet wegetarianką. Mięsko jadam ale coraz mniej i mniej… Lubię jak mówisz, masz w sobie wiele pasji a ja uwielbiam takich ludzi :). Kilka przepisów już przetestowałam i smakują wyśmienicie – więc dzięki Tobie w mojej diecie mięska coraz mniej i już myślę nad całkowitą rezygnacją. Kochana zrobię tą czekoladę na oleju kokosowym i zobaczymy – dam znać. A moja propozycja to schabowy wegański i pascha 🙂
Ewa
Posted at 22:41h, 01 kwietniaCudo! wyszło przepysznie, a “nieweganie” nie mogli uwierzyć <3 będę robić regularnie, tylko zmieniać dodatki.Dziękuję za ten przepis <3 i super, że proporcje są w gramach – wtedy można precyzyjnie wszystko odmierzyć:)
Zdjęcie:
Pingback:Wegańskie jajko niespodzianka - domowe czekoladowe jajka a'a Kinder Niespodzianka - Savory or Sweet?
Posted at 11:18h, 02 kwietnia[…] jajko niespodzianka, a’la Kinder Niespodzianka? Dlaczego nie? Skoro zrobiłam białą wegańską czekoladę to nie ma problemu. Połączenie gorzkiej czekolady i białej z mojego przepisu, zamknięte w […]
Ania
Posted at 08:42h, 04 kwietniaA może tak prawdziwe ptasie mleczko i cukierki (np.galaretki w czekoladzie ) Wedla albo czekoladę oreo skoro już w temacie czekolad jesteśmy 😉 ?
A propos ,który agar wybrać,żeby nie ,,śmierdział morzem “?
Lilka
Posted at 13:32h, 08 kwietniaKarolka, a mozna zrobić ciemna czekoladę z tego przepisu? – Wystarczy dodać kakao lub karob? Testowałas może?
Ścisk!
Karolina Gawrońska
Posted at 21:50h, 08 kwietniaMożesz, wtedy zamiast mleczka kokosowego dodaj kakao 🙂 Ale nie testowałam.
Monika
Posted at 17:58h, 11 kwietniajak myślisz ile może być w lodówce? wiem, że pewnie znika od razu 😛 ale chcę zrobić czekoladki na urodzinki syna i muszę sobie wszystko rozplanować 🙂 pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 14:56h, 13 kwietniaSpokojnie 5 dni. Czekoladę można mrozić 😉
Zosia
Posted at 10:31h, 12 kwietniaBym mogła czymś zastąpić masło kakaowe? Niekoniecznie musi być wegańskie ???
Karolina Gawrońska
Posted at 14:55h, 13 kwietniaPiszę powyżej jakie są możliwe zamienniki. Możesz spróbować z olejem kokosowym, niestety czekolada będzie krucha i nie będzie się tak rozpuszczać 🙂 Prawdziwa czekolada jest zrobiona z masła kakaowego.
Łukasz
Posted at 13:22h, 14 kwietniaDzięki za fajny przepis. Ale czekoladę prawie spieprzyłem 😀 Podwoiłem składniki i ilość soli wziąłem sobie za bardzo do serca i dałem 2/3 łyżeczki…Smakowało jak tłuszcz z solą 😀 Tak to jest jak laik bierze się za cukiernictwo. 😀 Czy mogłabyś mimo wszystko podać ilość soli w jakiś inny sposób dla takich gamoni jak ja? Np. czubeczek łyżeczki? 😛
Na szczęście czekoladę jakimś cudem odratowałem dodając trochę pozostałych składników 🙂
Pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 10:11h, 15 kwietniaŁukasz dziękuję za komentarz 😉 Dziękuję za przestrogę i wzięłam radę do serca 🙂 Faktycznie łyżeczka łyżeczce nie równa.
Aga
Posted at 20:28h, 16 kwietniaJest i jagielnik! Potrzebna mi była do niego biała czekolada i ta jest mega! ?Przechodzący na weganizm tata zadowolony zarówno z ciasta jak i z tabliczki, którą dostal na Święta w ramach prezentu (dostał też, opływający w same superlatywy, przykaz zajrzenia tu ?). Rodzinni mięsożerców również zadowoleni i w tym przypadku akurat niezorientowani w niecodzienności tego, co zjedli (zresztą tak samo jak w przypadku kawy podanej z zupełnie “krowim” mlekiem kokosowo -owsianym ? Niech im wyjdzie na zdrowie!). Wielkie dzięki za ten przepis i całą masę innych ❤
Zdjęcie:
Pati
Posted at 09:00h, 18 kwietniaMega prosta w wykonaniua co najważniejsze przepyszna 😉
Zdjęcie:
Kosiek
Posted at 10:59h, 09 majaTo pierwszy przepis jaki zrobiłam z Twojego bloga jakiś czas temu 🙂 Czekolada w smaku jest bardzo podobna do sklepowej. Bardzo łatwa w zrobieniu. Naprawdę warto mieć ją w lodówce 🙂
Zdjęcie:
Sonia
Posted at 18:53h, 12 majaCzekolada pyszna! czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru?robilam czekolade po raz drugi, dodalam miodu i sie niestety sciela. Pozdrawiam i dziekuje za przepis
Zdjęcie:
Sonia
Posted at 11:55h, 13 majaCzekolada rewelacyjna! Czy mozna zamienic cukier na ksylitol? Pozdrawiam
Asiula
Posted at 23:02h, 28 czerwcadzięki za przepis!
nie jest idealnie bo wydaje mi się że tak jakby ma posmak amoniaku. ale moze to kwestia mojego masła kakaowego – tak mi się wydaje… i tak jest ok !
Zdjęcie:
Monika
Posted at 20:36h, 06 lutegoZrobiłam dzisiaj. Dwie tabliczki. Pierwsza z namoczonych wcześniej orzechów – czekolada wychodzi bardziej kremowa, nie jest twarda jak czekolada zwykła,ale i tak pyszna. Druga z orzechów nienamoczonych. Wblendowałam do środka liofilizowane truskawki – pycha i jaki ładny kolor 😉
Monika
Posted at 17:10h, 07 lutegoSpieszę z aktualizacją.
Uważajcie, bo jak zaczniecie ją robić i jeść to nie można przestać. Totalnie uzależnia!
M.R.
Posted at 20:50h, 16 lutegoCzym mogłabym zastąpić orzechy nerkowca? Niestety jestem na nie uczulona.
Pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 17:53h, 23 lutegoPolecam orzechy macadamia 😉
Anka
Posted at 00:09h, 08 kwietniaKolejny genialny i dziecinnie prosty przepis:)) Czekoladę zrobiłam w foremkach od muffinek a efekt jak widać, niebo w gębie:))
Dzięki Tobie nasze dni są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, za co dziękujemy:))
Zdjęcie:
Anka
Posted at 00:32h, 08 kwietniaKolejny genialny przepis :))
Uwielbiam Cię ?
Gosia
Posted at 12:15h, 19 kwietniaCzy smak kokosu jest mocno wyczuwalny po użyciu mleka kokosowego w proszku?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:39h, 20 kwietniaLekko, ale z pewnością nie jest to dominujący smak 🙂
Paulek
Posted at 13:10h, 24 kwietniaCzy na śmietance kokosowej w proszku też wyjdzie?Nie spojrzałam, że to nie jest mleko w proszku, tylko śmietanka w proszku. Powinna być chyba podobna konsystencja, więc taką mam nadzieję:)
Karolina Gawrońska
Posted at 22:32h, 15 lutegopowinno być ok 😉
Sylwia Hawro
Posted at 15:24h, 04 wrześniaHej, ja zrobiłam z olejem kokosowym, wyszło trochę grudkowate i jest wyczuwalna sól, może się nie rozpuscila. Poza tym szybko się topi szczególnie w palcach.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:15h, 29 listopadaTo właśnie przez olej kokosowy szybko topi się w palcach. Polecam następnym razem tak jak jest w przepisie 😉
Jola
Posted at 13:32h, 06 majaA jak Twoim zdaniem sprawdziłby się mus kokosowy (masło Kokosowe, nie olej) zamiast nerkowców? Pierwsza partie szykuje z nerkowcami. Erytrytol zmieliłam już na masło z orzechami, czekam na dostawę masła kakowego i mleka w proszku kokosowego. Ma być dzis:)
Jola
Posted at 18:03h, 07 majaWitaj 🙂
Popełniłam. I przychodzę ze spostrzeżeniami.
Wczoraj zrobiłam z nerkowców. No nie moja bajka. Troche za tłusta i za mało mleczna. Dzis, jako, że zamarzyło mi się karmelowe love, zrobiłam na domowym masłem fistaszkowym, aromatem kajakowym, zwiększyłam też proporcje mleka kokosowego. I nie podgrzewałam masła. Wszystko na surowo wrzuciłam do Blender a i zmiksowałam na gładki płyn. Dzięki temu czekolada pięknie lśni, nie roztemperowala się, jak to się często dzieje pod wpływem temperatury.
Dziękuję za pomysł 🙂
Zdjęcie:
Iwona
Posted at 10:18h, 06 czerwcaJak już ktoś napisał, polecam uważać z solą. Ja dałam „szczyptę” i wyszło za słone 😉 Dodatkowo czekolada kruszy się przy krojeniu, ale może wystarczy ja chwile wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Elżbieta
Posted at 15:45h, 25 listopadaMam uczulenie na orzechy, czy mogę zastąpić je migdałami ?
Beata
Posted at 16:48h, 21 kwietniaMyślisz,ze z tej czekolady plus smietana roslinna da sie zrobic bialy ganache do tortu