22 Lis Wegańska gorąca czekolada – domowa czekolada do picia
Idealna propozycja na zimne i ponure dni. Taka domowa gorąca czekolada Cię rozgrzeje i doda energii. Jest bardzo zdrowa i szybka w przygotowaniu. Kremowa, słodka i mocno czekoladowa. Przygotowana na bazie mleka kokosowego i odrobiny oleju z kokosa daje fantastyczny aromat, który zniewala. Dodatkowo, gdy dosypiesz odrobinę kurkumy, sprawisz, że nie będzie to tylko zwykłe kakao, ale napój SUPERFOODS. Kurkuma chroni wątrobę, serce, mózg oraz wzmacnia odporność. Warto jest więc dodać jej odrobinę do Twojej czekolady. Ja lubię również dodać cynamon, ponieważ, jest on także bardzo zdrowy i smaczny. Całość posłodzona syropem klonowym lub dowolnym słodzikiem Twojego wyboru, tworzy wybitnie smaczną czekoladę 🙂 Warto włączyć do diety taką gorącą czekoladę jako zamiennik niezdrowych słodyczy.

Na poniższym filmiku pokazuję jak proste jest jej wykonanie:
- 250ml mleka kokosowego (z kartonu, nie tego bardzo gęstego z puszki)
- 1 łyżka kakao
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ - ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- Wszystkie składniki umieść w małym garnuszku i podgrzej. Mieszaj dokładnie by wszystko się połączyło i nie było grudek. Gdy Twoja czekolada będzie rozpuszczona i gorąca, jest gotowa do picia.
- Możesz ją serwować z kokosową bitą śmietanką i w akompaniamencie ulubionych ciasteczek 🙂
Paulina
Posted at 20:10h, 23 lipcaGenialna! 🙂
Gosia
Posted at 12:39h, 17 czerwcaDzis sama robię mleko kokosowe i biorę się za ten przepis ❤️
Karolina Gawrońska
Posted at 01:06h, 20 wrześniaBosko <3