03 Gru Wegańska ryba tofu – smażone tofu w nori – WEGAŃSKA WIGILIA
Jest to przepyszne smażone marynowane tofu zawinięte w nori. Wegańska ryba na wegańskie święta. Tak przygotowane tofu z powodzeniem może być substytutem ryby. Ja bardzo lubię ryby… dlatego ich nie jem 🙂 Jeśli myślisz podobnie jak ja, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Jeśli nie jesz produktów zwierzęcych, takie kotleciki możesz postawić na wigilijnym stole i zjeść własną smażoną “rybę” i nie czuć się dziwnie obok innych zajadających się prawdziwą rybą. W tym roku to będzie moja pierwsza wegańska Wigilia, dlatego trochę się denerwuję. Będzie dziwnie, będą pytania, komentarze i namawianie do zjedzenia karpika. Ale z taką rybką mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Przepis będzie idealny nie tylko na święta, ale również w normalne dni, gdy najdzie Cię ochota.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zamarynować tofu, następnie zawinąć je w nori, dzięki któremu uzyskamy rybny aromat, zapanierować i usmażyć. Jeśli nadal masz wątpliwości co do wykonania, możesz obejrzeć mój poniższy filmik, na którym pokazuję wszystko krok po kroku.
Zobacz jakie to proste:

- 3 kostki tofu po 180g każda (na 6 kotletów)
- marynata
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek wody (lub więcej)
- 2 arkusze alg nori (jak do sushi)
- bułka tarta
- 50g mąki z ciecierzycy
- +woda
- Polecam zamarynować tofu dzień wcześniej lub minimum 4 godziny przed smażeniem. W tym celu przekrój każdą kostkę w pół, nakłuj widelcem z każdej strony i rozłóż na płaskim naczyniu.
- Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i wylej ją na tofu. Włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
- Po zamarynowaniu przekrój każde nori na 3 paski (lub na paski o szerokości Twojego tofu). Każdy plaster tofu owiń w nori, zanurz w cieście i obtocz w bułce tartej. Na patelnię wylej olej i bardzo mocno rozgrzej. Następnie smaż przez kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Usmażone tofu połóż na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Piotr
Posted at 16:23h, 11 grudniaOjj robi wrażenie, mega przepis !
Karolina Gawrońska
Posted at 21:31h, 11 grudniaDziękuję! Cieszę się, że się spodobało 🙂
Kaoq
Posted at 22:17h, 12 grudniaSmakowało :3 Tutaj w wersji z wędzonego tofu, zestaw do pracy.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:54h, 12 grudniaMniam! Wygląda świetnie 🙂 Z wędzonym pewnie smakuję jak prawdziwa wędzona rybka 😀
Kinga
Posted at 19:48h, 17 grudniaJakiej firmy tofu uzywalas?
Karolina Gawrońska
Posted at 20:04h, 17 grudniaTym razem używałam tofu z Lidla 🙂
Pingback:SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA
Posted at 19:59h, 20 grudnia[…] Zdaję sobie sprawę, że dla wielu moich czytelników będzie to spora egzotyka, ale jeśli moja ryba z tofu zyskała tak wielką aprobatę, dziś prezentuję podobny […]
Olivia
Posted at 10:30h, 23 grudniaWyglada pysznie, dlatego zaopatrzyłam się w składniki i robię 🙂 Tylko mam jedno małe pytanie zważywszy na to, że wszystkich plastrów nie zdołam zjeść tego samego dnia, to jak myślisz, ile mogą poleżeć w lodowce ? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:26h, 15 lutegospokojnie do 5 dni 🙂
Helga
Posted at 12:28h, 22 grudniaSuper przepis! Z pewnością wykorzystam go w tym roku. To będzie również moja pierwsza wege wigilia (z tym że u mnie akurat wegetariańska, a nie wegańska?). Mam tylko pytanie, czy mogę użyć innej mąki, niż z ciecierzycy? Pozdrawiam ?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:13h, 08 styczniaMożna użyć innej mąki 😉 Jeśli danie nie musi być bezglutenowe.
Lianna
Posted at 22:36h, 29 grudniaChwila, ta marynata to jest wlasnie zrobiona z wody, sosu sojowego i przyprawy do ryby?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:12h, 08 styczniaDokładnie 😉