Wegański bigos z wędzonką tofu - wegańska wigilia

Wegański bigos z wędzonką tofu – wegańska Wigilia

Dziś mam dla Was przepis na wegański bigos z wędzonką! Przepyszny, aromatyczny i bardzo autentyczny – smakuje jak tradycyjna wersja z kiełbasą i boczkiem. Bigos jest po prostu zajebisty, wybaczcie, ale nie potrafię znaleźć innego słowa by go opisać. Bo kto powiedział, że na diecie roślinnej, wegetariańskiej lub wegańskiej nie można zjeść bigosu? Z pewnością nie ja, bo ja już wiem, że ten bez kiełby jest jeszcze lepszy! Nie jest przesadnie tłusty i ciężkostrawny. Kilka trików i możesz osiągnąć kompromis, a przygotowanie nie jest wcale takie żmudne jak się może wydawać. Zauważyłam, że ile domów, tyle przepisów na bigos. Można go przygotować jedynie z kapusty kiszonej lub z połączenia kiszonej ze słodką. Ja wybrałam tę drugą wersję i dziś pragnę się z Tobą podzielić moim sposobem. Według mnie kluczem jest długie gotowanie.

Dodatek wędzonego tofu idealnie imituje wędzonkę, czego chcieć więcej? Bigos jest moją ulubioną potrawą wigilijną, bez dwóch zdań. Jak fantastycznie, że przechodząc na weganizm nie muszę z niego rezygnować. Czas zakasać rękawy i delektować się jego smakiem. To również świetna okazja, by pokazać rodzinie, że może być jednocześnie zdrowo, przepysznie i wegańsko! Bo co Tobie szkodzi, by przygotować taki bigos na Wigilię?

Wegański bigos z wędzonką tofu - wegańska wigilia

ZOBACZ NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE:

 

 

4.9 from 7 reviews
Wegański bigos z wędzonką - wegańska wigilia
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
WĘDZONKA
  • 2 kostki tofu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
BIGOS
  • 1,2 kg kapusty kiszonej
  • 1,8 kg świeżej kapusty
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 30g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 15 suszonych śliwek
  • 2 starte na tarce jabłka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
Wykonanie
WĘDZONKA
  1. Pokrój 2 kostki wędzonego tofu na drobną kosteczkę. 4 łyżki oleju wlej na rozgrzaną patelnię i dodaj tofu. Smaż, aż kosteczki będą mocno usmażone, zarumienione i twardawe. Powinny przypominać konsystencją boczek, nie bój się więc go mocno podsmażyć, inaczej będzie się rozpadać. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
BIGOS
  1. Kapustę kiszoną opłucz delikatnie pod bieżącą wodą by nie była zbyt kwaśna. Pamiętaj o tym, że będziemy również używać świeżą słodką kapustę, dlatego nie należy płukać kapusty kiszonej za mocno, bigos nadal powinien być kwaśny. Ja tylko lekko ją polewam wodą i następnie odciskam z wody. Następnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na mniejsze kawałki, by nie była taka długa i się nie ciągnęła podczas nabierania na widelec.Teraz umyj słodką kapustę, pokrój na ćwiartki, wytnij łyko (środkową twardą część) i posiekaj na wąskie plasterki i kawałki. Teraz posiekaj cebulkę i czosnek. Do dużego garnka wlej 4 łyżki oleju oraz cebulkę z czosnkiem. Podsmażaj, aż będą zarumienione i miękkie, następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i słodką. Wlej 2 litry wody i duś pod przykryciem przez 30 minut, aż z kapusty wyjdzie cała woda. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, namoczone przez noc grzyby oraz wszystkie przyprawy. Dorzuć również suszone śliwki, starte na tarce jabłka oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy kapusta będzie miękka, a wszystkie płyny zredukowane. Uważam, że dzięki takiemu długiemu i wolnemu gotowaniu bigos jest najlepszy. Czas gotowania zależy również od Twojej kuchenki. Gdy bigos będzie gotowy, dopraw go sporą ilością pieprzu i w wmieszaj wędzonkę.
Uwagi
Jeśli Twój bigos będzie zbyt mało kwaśny, możesz dodać trochę octu, lub soku z cytryny by go trochę zakwasić. Wedle uznania dodaj również przecier pomidorowy, jeśli uważasz, że jest do za mało. Natomiast, jeśli kapusta jest za mało słodka, dodaj trochę cukru. Ile domów, tyle sposobów na bigos, dostosuj go więc wedle swoich upodobań ?

Wegański bigos z wędzonką tofu - wegańska wigilia

 

36 komentarzy
  • Bianka rea
    Posted at 00:03h, 18 grudnia Odpowiedz

    Bigos bardzo dobry zniknął caly na wegańskiej kuchni społecznej

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:12h, 18 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję Bianko za komentarz, bardzo mi miło! 🙂

  • iza
    Posted at 15:17h, 19 grudnia Odpowiedz

    Zrobiłam cały wielki gar! Smakuje wszystkim, także mięsożercom! Dzięki! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:29h, 20 grudnia Odpowiedz

      Świetnie! <3 Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało 😉

  • Eva
    Posted at 19:21h, 29 grudnia Odpowiedz

    Przygotowany dokładnie według przepisu oczekuje na Sylwestra 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:27h, 29 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję Eva! Wygląda przepyyyysznie, że sama mam ochotę na trochę. Ja wszystko co miałam zjadłam, więc czas zrobić więcej. Smacznego i udanego Sylwestra <3

  • Eva
    Posted at 20:15h, 29 grudnia Odpowiedz

    Dziękuję! Ty też baw się dobrze, a ja biorę się za Toffurnik 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:44h, 29 grudnia Odpowiedz

      Ohhh, ile dobra! Zazdroszczę gościom ?

  • Artur
    Posted at 15:14h, 31 grudnia Odpowiedz

    Mniam Mniam,pycha,niebo w gębie..no może przesadziłem bo raczej piekiełko a to ze względu na przyprawę którą dodałem po za przepisem (Karolino wybacz za ta partyzantkę ) a przyprawka to chili jalapeno ..hehe, siostrzenica i inne postacie ludzkie które które sie w danej chili napatoszyły i raczyłem poczęstować tym bigosiskiem są zachwycone,Karolina! jestes wielka! 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:28h, 31 grudnia Odpowiedz

      Hahaha, zdjęcie mnie bardzo rozbawiło ? Już na pierwszy rzut oka widać, że pyszny ❤ Dziękuję i polecam się na przyszłość

  • Asia
    Posted at 14:33h, 21 listopada Odpowiedz

    Czy grzyby mogą nie być moczone albo być moczone tylko przez godzinę/dwie? :c

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:36h, 10 grudnia Odpowiedz

      Powinno się je namoczyć by oddały więcej smaku i były miękkie, ale możesz je moczyć również tyle, na ile Tobie czas pozwala 😉

  • Geneza Lecher
    Posted at 09:09h, 29 listopada Odpowiedz

    Dobrze opisane thx 🙂 !

  • Asia
    Posted at 10:56h, 21 grudnia Odpowiedz

    Karolino, jeśli nie dam tofu, to bigos dużo straci? Nikt w rodzinie nie lubi 🙁
    Dziękuję za odpowiedź:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:20h, 24 lutego Odpowiedz

      Niestety, ale straci dość sporo. Smak tofu nie jest wyczuwalny w bigosie dzięki dodatkowi wielu składników i przypraw. Polecam zaryzykować ponieważ to tofu smakuje jak wędzonka 😉

  • Karolina
    Posted at 15:48h, 23 grudnia Odpowiedz

    Bigos zrobiony, czeka na święta. Oczywiście smakowo już wypróbowany. 🙂 Pyszny! ?

    Zdjęcie:

  • Irena
    Posted at 19:31h, 31 marca Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam ten bigos. Nie miałam suszonych grzybów. Dałam mrożone borowiki. Chciałam bardzo podziękować za przepis. Bigos wyszedł super!

  • Julia
    Posted at 12:25h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Bardzo dobry! Ja zamiast jednego tofu dałam kiełbasę wiejską od Bezmiesny mięsny 🙂

    Zdjęcie:

  • Milena
    Posted at 16:42h, 29 października Odpowiedz

    Nigdy nie dodawałam śliwek do bigosu, czy one tylko są dodane do smaku i wyciągane? Jabłka tez nigdy nie dodawałam. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:56h, 29 listopada Odpowiedz

      Dokładnie, dodajemy je do smaku. Ich lekka słodycz i kwaskowość pięknie się komponują i dzięki nim bigos jest bardziej aromatyczny 😉

  • Magda
    Posted at 16:02h, 28 listopada Odpowiedz

    Ten bigos jest cudowny, przyrządzone w ten sposób tofu jest doskonałe. Gotuję drugi raz w tym tygodniu 🙂

  • Anna
    Posted at 10:14h, 17 grudnia Odpowiedz

    Dzień dobry! Ile taki bigos można przechowywać?

  • Regina
    Posted at 17:57h, 20 grudnia Odpowiedz

    Czy wedzone tofu mozna zastapic wedzonym oscypkiem lub innym wedzonym serem?

  • Agata
    Posted at 15:51h, 09 stycznia Odpowiedz

    Witaj, zastanawiam się w jaki sposób biała kapusta surowa ugotuje się jednocześnie z kiszoną?
    Będzie cały czas twarda…

  • Gosia
    Posted at 14:20h, 11 października Odpowiedz

    Bigos robie drugi raz.Wasnie sie gotuje.Ten pierwszy ok 3 tyg.temu był wysmienity.Zniknąl szybciej niz czas w jakim sie gotował.Dziekuje za ten przepis.Odkąd moja córka jest weganką szukałam wlaśnie takiego przepisu.Ja w sumie tez nie jem mięsa ale sie zdarza ze zjem.Ten bigos pokazał mi ze mozna zyć inaczej zdrowiej i zjadac go z takim samym apetytem jak kiedys gdy gotowałam z mięsem.Dziekuje ,jest przecudowny.

  • Purtas
    Posted at 23:03h, 29 listopada Odpowiedz

    Smaczny. Bardzo. Będzie gotowany jeszcze kilkukrotnie. Jednak do prawdziwego bigosu = z mięsem – to daleko mu.
    Bardzo nie lubię jak ktoś udaje kogoś innego. Bez sensu.

  • Karolina 88
    Posted at 17:14h, 07 grudnia Odpowiedz

    Czy można go przygotować wcześniej i włozyć w słoiki, żeby starczał do Sylwestra jak tradycyjny bigos?

  • Anna
    Posted at 22:35h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Jak dlugo można przechowywać ten bigos w lodówce. Czy mozna zrobic wiecej i zagotowac w sloiki jak tradycyjny bigos

  • agatka
    Posted at 16:50h, 15 grudnia Odpowiedz

    czy mogę dodać mielonej kolendry zamiast w ziarnach? jesli tak to czy w tych samych proporcjach?

  • Ewelina
    Posted at 10:55h, 17 grudnia Odpowiedz

    Przepis jest genialny, dodam jeszcze od siebie że jeżeli czujemy taką potrzebę to warto poeksperymentować z ilością przypraw według własnego smaku, plus ważny jest czas, warto go robić najdłużej jak się da. U mnie robił się prawie cały dzień, efekt tego był taki, że znajomi, których poczęstowałam nie mogli uwierzyć ze nie dałam tam w ogóle mięsa 🙂

  • Asia
    Posted at 13:55h, 20 grudnia Odpowiedz

    Hej! Robiłam ten bigos rok temu i wyszedł super. Jeden “koneser bigosów” ocenił na zajebisty, ale z uwagą, że trochę mało mięsa. ? W tym roku też robię, ale podwójną porcję. ? Ledwo do wielkiego gara kapustę zmieściłam. ?

    Zdjęcie:

  • Klaudia
    Posted at 23:24h, 13 grudnia Odpowiedz

    Jak długo można przechowywać taki bigos? Zastanawiam się nad zrobieniem go tydzień przed świetami i chciałam przywieźć go samochodem do rodziny, czy mogę go zawekować w piekarniku a następnie trzymać tydzień w lodowce? Czy z tofu nic się nie stanie? Pozdrawiam 🙂

  • Ola
    Posted at 20:21h, 15 października Odpowiedz

    Czy zamiast grzybów suszonych mogę dać mrożone?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE