
12 Gru Wegański bigos z wędzonką tofu – wegańska Wigilia
Dziś mam dla Was przepis na wegański bigos z wędzonką! Przepyszny, aromatyczny i bardzo autentyczny – smakuje jak tradycyjna wersja z kiełbasą i boczkiem. Bigos jest po prostu zajebisty, wybaczcie, ale nie potrafię znaleźć innego słowa by go opisać. Bo kto powiedział, że na diecie roślinnej, wegetariańskiej lub wegańskiej nie można zjeść bigosu? Z pewnością nie ja, bo ja już wiem, że ten bez kiełby jest jeszcze lepszy! Nie jest przesadnie tłusty i ciężkostrawny. Kilka trików i możesz osiągnąć kompromis, a przygotowanie nie jest wcale takie żmudne jak się może wydawać. Zauważyłam, że ile domów, tyle przepisów na bigos. Można go przygotować jedynie z kapusty kiszonej lub z połączenia kiszonej ze słodką. Ja wybrałam tę drugą wersję i dziś pragnę się z Tobą podzielić moim sposobem. Według mnie kluczem jest długie gotowanie.
Dodatek wędzonego tofu idealnie imituje wędzonkę, czego chcieć więcej? Bigos jest moją ulubioną potrawą wigilijną, bez dwóch zdań. Jak fantastycznie, że przechodząc na weganizm nie muszę z niego rezygnować. Czas zakasać rękawy i delektować się jego smakiem. To również świetna okazja, by pokazać rodzinie, że może być jednocześnie zdrowo, przepysznie i wegańsko! Bo co Tobie szkodzi, by przygotować taki bigos na Wigilię?
ZOBACZ NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE:
- 2 kostki tofu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1,2 kg kapusty kiszonej
- 1,8 kg świeżej kapusty
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 litry wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 4 liście laurowe
- 30g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 15 suszonych śliwek
- 2 starte na tarce jabłka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz do smaku
- Pokrój 2 kostki wędzonego tofu na drobną kosteczkę. 4 łyżki oleju wlej na rozgrzaną patelnię i dodaj tofu. Smaż, aż kosteczki będą mocno usmażone, zarumienione i twardawe. Powinny przypominać konsystencją boczek, nie bój się więc go mocno podsmażyć, inaczej będzie się rozpadać. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Kapustę kiszoną opłucz delikatnie pod bieżącą wodą by nie była zbyt kwaśna. Pamiętaj o tym, że będziemy również używać świeżą słodką kapustę, dlatego nie należy płukać kapusty kiszonej za mocno, bigos nadal powinien być kwaśny. Ja tylko lekko ją polewam wodą i następnie odciskam z wody. Następnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na mniejsze kawałki, by nie była taka długa i się nie ciągnęła podczas nabierania na widelec.Teraz umyj słodką kapustę, pokrój na ćwiartki, wytnij łyko (środkową twardą część) i posiekaj na wąskie plasterki i kawałki. Teraz posiekaj cebulkę i czosnek. Do dużego garnka wlej 4 łyżki oleju oraz cebulkę z czosnkiem. Podsmażaj, aż będą zarumienione i miękkie, następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i słodką. Wlej 2 litry wody i duś pod przykryciem przez 30 minut, aż z kapusty wyjdzie cała woda. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, namoczone przez noc grzyby oraz wszystkie przyprawy. Dorzuć również suszone śliwki, starte na tarce jabłka oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy kapusta będzie miękka, a wszystkie płyny zredukowane. Uważam, że dzięki takiemu długiemu i wolnemu gotowaniu bigos jest najlepszy. Czas gotowania zależy również od Twojej kuchenki. Gdy bigos będzie gotowy, dopraw go sporą ilością pieprzu i w wmieszaj wędzonkę.

Bianka rea
Posted at 00:03h, 18 grudniaBigos bardzo dobry zniknął caly na wegańskiej kuchni społecznej
Karolina Gawrońska
Posted at 00:12h, 18 grudniaDziękuję Bianko za komentarz, bardzo mi miło! 🙂
iza
Posted at 15:17h, 19 grudniaZrobiłam cały wielki gar! Smakuje wszystkim, także mięsożercom! Dzięki! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 00:29h, 20 grudniaŚwietnie! <3 Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało 😉
Eva
Posted at 19:21h, 29 grudniaPrzygotowany dokładnie według przepisu oczekuje na Sylwestra 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:27h, 29 grudniaDziękuję Eva! Wygląda przepyyyysznie, że sama mam ochotę na trochę. Ja wszystko co miałam zjadłam, więc czas zrobić więcej. Smacznego i udanego Sylwestra <3
Eva
Posted at 20:15h, 29 grudniaDziękuję! Ty też baw się dobrze, a ja biorę się za Toffurnik 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 20:44h, 29 grudniaOhhh, ile dobra! Zazdroszczę gościom ?
Artur
Posted at 15:14h, 31 grudniaMniam Mniam,pycha,niebo w gębie..no może przesadziłem bo raczej piekiełko a to ze względu na przyprawę którą dodałem po za przepisem (Karolino wybacz za ta partyzantkę ) a przyprawka to chili jalapeno ..hehe, siostrzenica i inne postacie ludzkie które które sie w danej chili napatoszyły i raczyłem poczęstować tym bigosiskiem są zachwycone,Karolina! jestes wielka! 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 17:28h, 31 grudniaHahaha, zdjęcie mnie bardzo rozbawiło ? Już na pierwszy rzut oka widać, że pyszny ❤ Dziękuję i polecam się na przyszłość
Asia
Posted at 14:33h, 21 listopadaCzy grzyby mogą nie być moczone albo być moczone tylko przez godzinę/dwie? :c
Karolina Gawrońska
Posted at 10:36h, 10 grudniaPowinno się je namoczyć by oddały więcej smaku i były miękkie, ale możesz je moczyć również tyle, na ile Tobie czas pozwala 😉
Geneza Lecher
Posted at 09:09h, 29 listopadaDobrze opisane thx 🙂 !
Asia
Posted at 10:56h, 21 grudniaKarolino, jeśli nie dam tofu, to bigos dużo straci? Nikt w rodzinie nie lubi 🙁
Dziękuję za odpowiedź:)
Karolina Gawrońska
Posted at 12:20h, 24 lutegoNiestety, ale straci dość sporo. Smak tofu nie jest wyczuwalny w bigosie dzięki dodatkowi wielu składników i przypraw. Polecam zaryzykować ponieważ to tofu smakuje jak wędzonka 😉
Karolina
Posted at 15:48h, 23 grudniaBigos zrobiony, czeka na święta. Oczywiście smakowo już wypróbowany. 🙂 Pyszny! ?
Zdjęcie:
Irena
Posted at 19:31h, 31 marcaDzisiaj zrobiłam ten bigos. Nie miałam suszonych grzybów. Dałam mrożone borowiki. Chciałam bardzo podziękować za przepis. Bigos wyszedł super!
Julia
Posted at 12:25h, 01 kwietniaBardzo dobry! Ja zamiast jednego tofu dałam kiełbasę wiejską od Bezmiesny mięsny 🙂
Zdjęcie:
Milena
Posted at 16:42h, 29 październikaNigdy nie dodawałam śliwek do bigosu, czy one tylko są dodane do smaku i wyciągane? Jabłka tez nigdy nie dodawałam. Jestem bardzo ciekawa tego przepisu! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 09:56h, 29 listopadaDokładnie, dodajemy je do smaku. Ich lekka słodycz i kwaskowość pięknie się komponują i dzięki nim bigos jest bardziej aromatyczny 😉
Magda
Posted at 16:02h, 28 listopadaTen bigos jest cudowny, przyrządzone w ten sposób tofu jest doskonałe. Gotuję drugi raz w tym tygodniu 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 09:31h, 29 listopadadziękuję bardzo!
Anna
Posted at 10:14h, 17 grudniaDzień dobry! Ile taki bigos można przechowywać?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:15h, 08 styczniado 5-6 dni na spokojnie 😉 Tak samo jak zwykły bigos.
Regina
Posted at 17:57h, 20 grudniaCzy wedzone tofu mozna zastapic wedzonym oscypkiem lub innym wedzonym serem?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:14h, 08 styczniaMożna 😉
Agata
Posted at 15:51h, 09 styczniaWitaj, zastanawiam się w jaki sposób biała kapusta surowa ugotuje się jednocześnie z kiszoną?
Będzie cały czas twarda…
Gosia
Posted at 14:20h, 11 październikaBigos robie drugi raz.Wasnie sie gotuje.Ten pierwszy ok 3 tyg.temu był wysmienity.Zniknąl szybciej niz czas w jakim sie gotował.Dziekuje za ten przepis.Odkąd moja córka jest weganką szukałam wlaśnie takiego przepisu.Ja w sumie tez nie jem mięsa ale sie zdarza ze zjem.Ten bigos pokazał mi ze mozna zyć inaczej zdrowiej i zjadac go z takim samym apetytem jak kiedys gdy gotowałam z mięsem.Dziekuje ,jest przecudowny.
Purtas
Posted at 23:03h, 29 listopadaSmaczny. Bardzo. Będzie gotowany jeszcze kilkukrotnie. Jednak do prawdziwego bigosu = z mięsem – to daleko mu.
Bardzo nie lubię jak ktoś udaje kogoś innego. Bez sensu.
Karolina 88
Posted at 17:14h, 07 grudniaCzy można go przygotować wcześniej i włozyć w słoiki, żeby starczał do Sylwestra jak tradycyjny bigos?
Anna
Posted at 22:35h, 06 kwietniaJak dlugo można przechowywać ten bigos w lodówce. Czy mozna zrobic wiecej i zagotowac w sloiki jak tradycyjny bigos
agatka
Posted at 16:50h, 15 grudniaczy mogę dodać mielonej kolendry zamiast w ziarnach? jesli tak to czy w tych samych proporcjach?
Ewelina
Posted at 10:55h, 17 grudniaPrzepis jest genialny, dodam jeszcze od siebie że jeżeli czujemy taką potrzebę to warto poeksperymentować z ilością przypraw według własnego smaku, plus ważny jest czas, warto go robić najdłużej jak się da. U mnie robił się prawie cały dzień, efekt tego był taki, że znajomi, których poczęstowałam nie mogli uwierzyć ze nie dałam tam w ogóle mięsa 🙂
Asia
Posted at 13:55h, 20 grudniaHej! Robiłam ten bigos rok temu i wyszedł super. Jeden “koneser bigosów” ocenił na zajebisty, ale z uwagą, że trochę mało mięsa. ? W tym roku też robię, ale podwójną porcję. ? Ledwo do wielkiego gara kapustę zmieściłam. ?
Zdjęcie:
Klaudia
Posted at 23:24h, 13 grudniaJak długo można przechowywać taki bigos? Zastanawiam się nad zrobieniem go tydzień przed świetami i chciałam przywieźć go samochodem do rodziny, czy mogę go zawekować w piekarniku a następnie trzymać tydzień w lodowce? Czy z tofu nic się nie stanie? Pozdrawiam 🙂
Ola
Posted at 20:21h, 15 październikaCzy zamiast grzybów suszonych mogę dać mrożone?