![Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20161202_113840.jpg)
10 Gru Wegański pasztet warzywny – świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia
Święta za pasem, czas więc brać się na serio za wilijne przepisy. Jeśli mnie śledzicie, pewnie wiecie, że to będzie moja pierwsza wegańska Wigilia. Biorę się więc ostro do pracy i wymyślam nowe potrawy, by mieć co jeść podczas świąt. Dziś na tapecie pasztet. I to nie byle jaki pasztet, a najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Wyrazisty, bogaty w smaku, zwarty, wilgotny, łatwy w rozsmarowaniu na kanapkach i tak pyszny, że niepotrzebne są do niego jakiekolwiek dodatki. Jego podstawą są przeróżne warzywa, ugotowana kasza jaglana i masa przypraw. Przygotowanie jest bardzo proste, wszystko pokazuję krok po kroku w moim filmiku na YouTube, który znajdziesz poniżej.
Idealny na święta
wyrazisty
zdrowy
z dużą zawartością błonnika
przepyszny
bogaty w smaku
wilgotny
Zobacz na filmiku jakie to proste!
Koniecznie daj znać w komentarzu, jeśli wypróbujesz 🙂
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże marchewki (ok. 500g)
- 1 korzeń pietruszki (ok. 150g)
- ½ selera (ok. 500g)
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 40g suszonych grzybów (ok. 2 szklanki, namoczonych przez noc w 1 szklance wody)
- 1 szklanka prażonego słonecznika (ok. 150g)
- 250g kaszy jaglanej suchej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka kolendry suszonej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka rozmarynu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- szklanki grzybów zalej 1 szklanką wody i pozostaw do namoczenia dzień wcześniej na całą noc. Cebule i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę wody i duś aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojone marchewki, korzeń pietruszki oraz seler. Przykryj przykrywką i duś około 10 minut, pamiętając, by dolewać wodę, gdy patelnia się wysuszy. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i grzyby wraz z wodą, w której były moczone, przykryj przykrywką i duś aż wszystkie warzywa zmiękną.
- W tym samym czasie ugotuj 250g kaszy jaglanej oraz przypraż słonecznik na suchej patelni, aż będzie zrumieniony. Odstaw do ostudzenia i zblenduj przy pomocy robota kuchennego na mąkę.
- Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę i podgrzewaj aż cała woda na patelni wyparuje i się zredukuje. Następnie wyjmij z patelni liście laurowe i ziele angielskie, ich nie będziemy blendować. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i zmielony słonecznik. Dodaj wszystkie przyprawy i pozostałe składniki i dokładnie zblenduj do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C.
- Foremki jak do chleba wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do nich masę. Uklep, wygładź i udekoruj pasztety liśćmi laurowymi. Spryskaj wierzch oliwą i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200C.
- Po tym czasie wierzch pasztetu będzie miał twardą i ciemną skórkę, a środek nadal miękki i wilgotny. Gdy upieczone, wyjmij je z piekarnika do ostudzenia. Najlepiej jest pozostawić je do wystygnięcia na całą noc. Następnego dnia należy wyjąć je z formy i są gotowe do zjedzenia. Rozkrojone zaraz po upieczeniu będą się rozwalały.i będą za mało zbite.
![Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20161202_113641.jpg)
![Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20161202_113225.jpg)
Monk_s95
Posted at 22:36h, 01 styczniaZrobiłam i teraz żałuje że tylko z połowy porcji bo wyszedł pyszny ??? do powtórzenia zdecydowanie ? uwielbiam takie zdrowe smarowidła ♡♡♡
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20170101_073345_033-900x799.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 19:45h, 03 styczniaDziękuję za wypróbowanie! Bardzo się cieszę, że wyszło i że to nie ostatni raz. Pozdrawiam ciepło 🙂
Piotrek
Posted at 19:59h, 02 styczniaPasztet wyszedłem naprawdę bardzo dobry. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Osobiście go trochę zmodyfikowałem bo dodalem 5 wędzonym śliwek ? ?
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20170102_194053-900x505.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 19:47h, 03 styczniaPiotrek wygląda ekstra! Dziękuję za wypróbowanie 😉 Wędzone śliwki to bardzo dobry pomysł.
Alicja
Posted at 19:25h, 04 lutegoStudzi się zapach nieziemski!?jak ja się doczekam do jutra? Jeden daje córce też jest wege
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20170204_192034-900x675.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 23:19h, 05 lutegoDziękuję Alicjo za zdjęcie. Mam nadzieję że smakuje <3
Marta
Posted at 20:27h, 15 kwietniaczy zamiast grzybow mozna dac pieczarki?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:03h, 15 kwietniatak, ale wcześniej podsmażone i odparowane z wody 🙂
Beata
Posted at 08:40h, 29 marcaA ile pieczarek dać?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:25h, 31 marcaSzczerze mówiąc wedle uznania 😉
Natalia
Posted at 20:17h, 20 kwietniaPasztet zrobiony:-) dziekuje za przepis:-)
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/20170420_201422-900x675.jpg)
Ma.la
Posted at 14:39h, 14 czerwcaJak dlugo mozna go przechowywac w lodowce? I czy nadaje sie do mrozenia – jeśli tak to jak z nim wtedy postępować?:)
Karolina Gawrońska
Posted at 09:15h, 16 czerwcaWedług mnie do 5 dni. Niestety nie polecam mrożenia. Po rozmrożeniu kasza jaglana zmienia teksturę i “wychodzi z niej woda” 🙂 Ale pasztet jest tak pyszny, że nie będzie problemu z jego zjedzeniem. Gwarantuję!
Kosiek
Posted at 15:01h, 11 lipcaPasztet przepyszny. Mąż oszalał na jego punkcie. Mi osobiście przeszkadza tylko któraś z intensywnych przypraw, bardzo wyczuwalna przy jedzeniu. Trochę czasu trzeba poświecić na zrobienie, ale warto. Potrafi porządnie nasycić.
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/IMG_20170516_085830-900x1200.jpg)
Ina
Posted at 10:40h, 19 grudniaCzy można zrobić bez grzybów? po prostu pominąć czy czymś zastąpić? chciałabym,żeby moje dziecko mogło też spróbować:>
Karolina Gawrońska
Posted at 08:40h, 27 marcaJasne, możesz pominąć 🙂
Viola
Posted at 16:54h, 30 grudniaWyszedl idealnie, jedyna modyfikacje jaka ”popelnilam” to wlozenie do srodka suszonych sliwek.
Kasia
Posted at 09:32h, 13 lutegoJest genialny !!!!
Kamil
Posted at 15:25h, 17 marcaPasztecik super choć następnym razem wprowadzę lekką modyfikację w postaci wspomnianych już wędzonych śliwek ? tak czy inaczej jedna blacha od wczorajszego popołudnia już “pękła”? nie czekałem do pełnego wystudzenia..? typ niepokorny..?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:25h, 19 marcaCieszę się Kamilu, że pasztet smakował 😉
Iza
Posted at 09:40h, 31 marcano kochana, paszstet wymiata
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/29831563_1823090527722281_327476909_o-675x1200.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 12:22h, 31 marcaWow, ale piękny! Niesamowicie się cieszę, że smakuje 😉
Asia
Posted at 22:55h, 01 kwietniaKarolina!
Bardzo dziękuję Ci za przepis na najlepszy wegański pasztet jaki kiedykolwiek jadłam. Dzięki Tobie zagościł on w tym roku na naszym wielkanocnym stole i zajadała się nim cała, na co dzień mięsożerna, rodzina 😀
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/paszttt.jpg)
K
Posted at 08:23h, 02 kwietniaU mnie nie wigilijny a Wielkanocny! Był przeeepyszny! Rekomendowany także przez niewegańską część rodziny 🙂 Wielkie dzięki za przepis!
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/29852936_1701179783261257_1172571868_n.jpg)
Aga
Posted at 11:33h, 07 styczniaCzy zamiast mielenia siemienia lnianego mogę dodać mąki lnianej?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:22h, 15 lutegoteż może być 😉
Karola
Posted at 12:01h, 15 styczniaPasztet jest bardzo dobry. Zamiast koncentratu dałam jednak passatę, bo akurat miałam otwartą. Niestety była ona za rzadka i pasztet miał konsystencję raczej pasztetowej. Papryki wędzonej też nie dałam, bo myślałam, że chodzi o słodką. W efekcie dałam słodką. Mimo to pasztet i tak wyszedł bardzo smaczny. Nastepnym razem zrobię jak w przepisie, będę więc miała porównanie jak smakuje z papryką wędzoną, a jak bez niej.
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/20190115_104115-865x1200.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 22:20h, 15 lutegoDziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało! 😉
Daria
Posted at 11:07h, 19 kwietniaChyba mój ulubiony przepis na pasztet, mimo że nie jestem wege. Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi znakomity, rodzina się zajada. Na Wielkanoc też robię! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 21:07h, 19 kwietniaCudownie! Bardzo się cieszę! Dziękuję <3
Patrycja
Posted at 13:59h, 20 kwietniaCzy wyjdzie bez siemienia lnianego?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:15h, 29 listopadaPasztet może nie mieć wtedy zwartej konsystencji. Polecam dodać 😉
Marta
Posted at 09:54h, 22 grudniaSuper przepis, wszystkim bardzo smakuje 😀
Zdjęcie:![](https://karolinagawronska.pl/wp-content/uploads/2016/12/pasztet.jpg)
Karolina Gawrońska
Posted at 14:14h, 08 styczniaBardzo się cieszę! Dziękuję za zdjęcie!
Karola
Posted at 09:58h, 22 grudniaCzy zamiest kazzy jaglanej można dać kus kus? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:14h, 08 styczniaMożna 😉
Agnieszka Daczkowska
Posted at 23:40h, 31 styczniazamiast kaszy jaglanej mozna dodac jeczmienna? albo przenice? tylko to mam dostepne z zniaren.
Natalia
Posted at 17:11h, 02 kwietniaWłaśnie zakupiłam składniki na ten pasztet. Czy koncentrat nadają mocno pomidorowego smaku? Jeśli tak, czy można ewentualnie pominąć?