18 Sty Kremowy pudding z tapioki z mango – kokosowy wegański pudding z musem
Dziś mam dla Was przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki z mango. Kokosowy wegański pudding oraz mus z mango to mega połączenie. Zdrowy, szybki i prosty deser mango & kokos, który podbije Twoje serce prostotą i niesamowitym smakiem. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: tapiokę, mleczko kokosowe z puszki, syrop klonowy, trochę soli oraz dojrzałe mango.
Pochodzenie tego deseru pochodzi z Tajlandii, a ja jestem jej ogromną fascynatką. Jeśli chcesz się poczuć jak w azjatyckiej knajpie, czas przygotować te pudding. Połączenie delikatnego smaku kokosa z wyrazistym i słodkim mango to jedno z moich ulubionych kombinacji. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale szaleję na punkcie mango & kokos. Jeśli również je kochasz, możesz wykonać moje wegańskie pralinki Raffaello z mango. Polecam z całego serca wypróbowanie tego obu przepisów, nie będziecie zawiedzeni – SMAKUJĄ BOSKO!



ZOBACZ NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE:
- 100g tapioki
- 2 szklanki wody*
- 1 puszka 400g mleczka kokosowego
- 5 łyżek syropu klonowego (ok. 50ml)
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże dojrzałe mango
- Tapiokę przepłucz bardzo dokładnie w wodzie, około 3 razy, do momentu, gdy woda będzie klarowna i czysta. Zlej z niej wodę, wrzuć do średniego garnuszka i zalej 2 szklankami wody*. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Przemieszaj co jakiś czas by tapioka nie przywarła do dna garnuszka. Po 15 minutach gotowania wlej puszkę mleczka kokosowego, dodaj syrop klonowy, sól i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie Pudding przelej do szklaneczek. Gdy przestygną, umieść w lodówce na około 2 godziny do całkowitego wychłodzenia (najlepsze są prosto z lodówki). Podczas przygotowywania puddingu, obierz mango (musi być bardzo dojrzałe i miękkie) i blenduj na owocowy i kremowy mus.
- Gotowe zimne puddingi udekoruj musem z mango i dowolnymi dodatkami - ja użyłam wiórków kokosowych i jagód goji. Wytrzymałość takich puddingów to 5-6 dni.


Paula
Posted at 21:48h, 20 marcaMąka z tapioki pewnie sie nie nada? Masz pomysł do czego ja wykorzystać?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:12h, 24 marcaNie nie, to musi być tapioka 🙂