12 maja Wegański sernik kokosowy – kremowe ciasto z młodego kokosa bez pieczenia
Kokos to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast, deserów, śniadaniowych owsianek, koktajli i smoothies. Uwielbiam ten aromatyczny i egzotyczny aromat. Nadaje on moim słodkościom wyrafinowany charakter i nie wyobrażam sobie życia bez kokosa. Ale kocham go nie tylko za smak i aromat, ale również za jego wartości odżywcze. Kokos zawiera pełno witamin oraz zdrowe i pełnowartościowe tłuszcze. Oczywiście najlepiej jest używać świeżego młodego kokosa by wykorzystać jego wszystkie walory.
Jeśli chodzi o młodego kokosa to muszę przyznać, że nie zawsze łatwo jest go zakupić. Natomiast zapewniam, że jeśli go już dorwiesz, nie pożałujesz jeśli wykorzystasz go w ten sposób, który zaprezentowałam w poniższym przepisie. To ciasto było niesamowite! Sama zjadłam jego większą część. Dodatkowo ten kremowy sernik dzień przed 5-miesięcznym wyjazdem do Chorwacji na studia, tak by w dzień wyjazdu jeszcze delektować się jego smakiem. Dlatego też ten przepis ma dla mnie bardzo dużą wartość i przywołuje wiele emocji.
Tworząc moje własne przepisy kieruję się nie tylko wartością odżywczą ciasta i jego smakiem, ale również duży wpływ ma szybkość i łatwość wykonania. To ciasta z pewnością zalicza się do jednych z prostszych. Stosunek łatwości wykonania, walorów smakowych, zdrowotnych i wyglądu jest bardzo bardzo korzystny i z pewnością zachęci każdego amatora wegańskich surowych ciast. Wystarczy, że posiadasz wszystkie wymienione wcześniej składniki i blender – ciasto niebawem będzie Twoje.



- 100g orzechów włoskich
- 100g płatków owsianych
- 50g syropu z agawy
- 50ml wody kokosowej
- 100g wiórków kokosowych
- ⅓ łyżeczki soli
- 200g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- 180ml wody kokosowej z młodego kokosa
- 165g wnętrza (miąższu) kokosa
- 150g oleju kokosowego (stopionego)
- 150g syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżki jasnej kokosowej masy
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka wody
- Młodego kokosa rozłup, do osobnej miseczki wylej wodę kokosową i w osobnej umieść wydrążony miąższ ze środka owoca.
- Wszystkie składniki na spód ciasta umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Wyłóż tortownicę o średnicy 21 cm papierem do pieczenia i wylep ciastem dno formy. Wstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki na jasną masę kokosową umieść w blenderze i blenduj tak długo aż uzyskasz bardzo kremową masę, bez grudek. Następnie odłóż do miseczki 3 łyżki masy, a resztę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta.
- łyżki jasnej masy kokosowej wymieszaj z 1 łyżką kakao i 1 łyżeczką wody. Następnie wylej ją cienką stróżką na jasną masę i za pomocą wykałaczki twórz "esy-floresy".
- Gotowe ciasto umieść na noc w lodówce to stężenia lub na 4 godziny w zamrażalniku.

Milena
Posted at 11:14h, 28 październikaCudowne przepisy, pięknie prowadzony blog, apetyczne zdjęcia. Rozpływam sie po prostu..a trafiłam tutaj ponieważ mój synek w niedziele kończy roczek i szukam zawzięcie zdrowego przepisu na torcik..i przepadłam jak zobaczyłam powyzszą propozycję. tylko małe ale.. nie mam młodego kokosa i nie moge nigdzie znaleźć ale mam kilka puszek mleka kokosowego w lodówce… mogę nim zastąpić? wyjdzie ? jeeej, zapisuję blog w zakładce ulubione i zostaję tu na dłuzej. pozdrawiam cieplutko :*
Milena i Oliverek który również chętnie skorzysta z niejednej Twojej propozycji kulinarnej 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 18:02h, 28 październikaMileno takie komentarze sprawiają, że wręcz się rozpływam! Dziękuję za miłe słowa, bardzo je sobie cenię. Ten kokosowy serniczek będzie idealny na taką okazję. Ja na Twoim miejscu zamiast 180ml wody kokosowej i 165g miąższu z kokosa użyłabym właśnie mleczka kokosowego, około 350ml. Według mnie powinno wyjść podobnie. Podczas chłodzenia ciasta olej kokosowy stężeje i konsystencja powinna być podobna. Jeśli boisz się, że się nie zetnie, możesz dodać odrobinę rozpuszczonego agaru lub żelatyny, jeśli nie przestrzegasz diety wegańskiej. Koniecznie daj znać jak wyszło i podziel się z Nami jakimś zdjęciem! Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Olivierka 🙂
Anaïs
Posted at 23:49h, 27 listopadaOrientacyjnie: w jakim przedziale cenowym mieszczą się składniki na to ciasto ?
Hania
Posted at 14:37h, 30 grudniaCzy można czymś zastąpić nerkowce?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:59h, 30 grudniaMigdały powinny dać radę, ale polecam migdały blanszowane, bez skórki i moczone przez całą noc w wodzie. Dzień wczesniej bym je zalała nawet wrzątkiem by porządnie zmiękły 😉 Daj znać jak wypróbujesz!