Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls

Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego – spring rolls

Dzisiejszy przepis to świeża i lekka propozycja, która jest idealna jako przekąska lub lunch. Sajgonki w azjatyckich restauracjach to zazwyczaj smażona na głębokim tłuszczu wersja, która do najzdrowszych niestety nie należy. Ja wolę moje surowe i beztłuszczowe sajgonki. Są zdecydowanie zdrowsze, smaczniejsze i lżejsze. Dodatkowo można zaoszczędzić sporo czasu pomijając tradycyjne obtaczanie w jajku, bułce tartej i smażenie. Są tak świeże, że aż chce się jeść, ponadto ich żywe kolory zachęcą każdego warzywnego niejadka.

Szybkie
Proste
Zdrowe
Pełne witamin
Surowe
Dietetyczne
Niskotłuszczowe

Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls

Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls

 

Do Twoich sajgonek możesz wrzucić praktycznie każde ulubione warzywo. Ja postawiłam na marchewkę, ogórka, paprykę, wędzone tofu, szczypiorek, dymkę, pietruszkę, szpinak i słodki sos chilli. Dodatkowo przygotowałam ostry sos na bazie masła orzechowego, słodkiego sosu chilli i sosu sojowego. Wszystkie aromaty i smaki sprawiają, że w Twoich ustach poczujesz prawdziwą eksplozję. Słodycz warzyw idealnie współgra z ostrym sosem i aromatycznym masłem orzechowym i ziołami. Takie sajgonki z uwagi na ich kompaktowość możesz zabrać ze sobą do pracy/szkoły/piknik bez obawy, że coś się rozleci.
Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls
Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls

Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
sajgonki
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 1 kostka wędzonego tofu (ok 250g)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 surowy ogórek
  • kilka dymek (zielone części cebulki)
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • czosnkowy sos chilli
sos
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnkowego sosu chilli
  • kilka kropel tabasco łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie
sajgonki
  1. Wędzone tofu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż delikatnie na 1 łyżce oliwy do zrumienienia. Następnie pokrój na cienkie plasterki marchewki, paprykę i ogórka. Postaraj się by wszystkie warzywa były tej samej długości, sajgonki będą wtedy wyglądały bardziej estetycznie. Następnie przekrój zielone części dymki i pietruszkę na długość warzyw.
  2. Zamocz papier ryżowy w letniej wodzie i połóż na desce. Następnie połóż na papierze 2 liście szpinaku, zielone części cebulki dymki, plasterki papryki, ogórka i marchewki, kilka listków pietruszki i szczypiorku, tofu i łyżeczkę czosnkowego sosu chilli. Następnie zwiń górną i dolną część papieru do środka i zroluj sajgonkę w wąską rurkę. Postępuj tak z następnymi sajgonkami.
  3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z sajgonkami. Smacznego!

 
Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego - spring rolls

2 komentarze
  • Adam
    Posted at 10:24h, 30 grudnia Odpowiedz

    Sajgonki na które się powołujesz czyli te smażone to przede wszystkim chińska wersja tego dania. Bardzo rzadko występuje w Wietnamie gdzie w większości znajdziesz twoja wersje sajgonek. Wietnam jest zreszta rajem dla wegan by the way ;). Jednej rzeczy mi zabrakło w twojej wersji i dla mnie kluczowej … mięty 🙂 poza tym palce lizać 🙂

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE