21 Kwi Warzywne sajgonki z wędzonym tofu i sosem z masła orzechowego – spring rolls
Dzisiejszy przepis to świeża i lekka propozycja, która jest idealna jako przekąska lub lunch. Sajgonki w azjatyckich restauracjach to zazwyczaj smażona na głębokim tłuszczu wersja, która do najzdrowszych niestety nie należy. Ja wolę moje surowe i beztłuszczowe sajgonki. Są zdecydowanie zdrowsze, smaczniejsze i lżejsze. Dodatkowo można zaoszczędzić sporo czasu pomijając tradycyjne obtaczanie w jajku, bułce tartej i smażenie. Są tak świeże, że aż chce się jeść, ponadto ich żywe kolory zachęcą każdego warzywnego niejadka.
Szybkie
Proste
Zdrowe
Pełne witamin
Surowe
Dietetyczne
Niskotłuszczowe
Do Twoich sajgonek możesz wrzucić praktycznie każde ulubione warzywo. Ja postawiłam na marchewkę, ogórka, paprykę, wędzone tofu, szczypiorek, dymkę, pietruszkę, szpinak i słodki sos chilli. Dodatkowo przygotowałam ostry sos na bazie masła orzechowego, słodkiego sosu chilli i sosu sojowego. Wszystkie aromaty i smaki sprawiają, że w Twoich ustach poczujesz prawdziwą eksplozję. Słodycz warzyw idealnie współgra z ostrym sosem i aromatycznym masłem orzechowym i ziołami. Takie sajgonki z uwagi na ich kompaktowość możesz zabrać ze sobą do pracy/szkoły/piknik bez obawy, że coś się rozleci.
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 4 garście świeżego szpinaku
- 1 kostka wędzonego tofu (ok 250g)
- 2 duże marchewki
- 1 duża papryka
- 1 surowy ogórek
- kilka dymek (zielone części cebulki)
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- czosnkowy sos chilli
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka czosnkowego sosu chilli
- kilka kropel tabasco łyżeczka cukru trzcinowego
- Wędzone tofu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż delikatnie na 1 łyżce oliwy do zrumienienia. Następnie pokrój na cienkie plasterki marchewki, paprykę i ogórka. Postaraj się by wszystkie warzywa były tej samej długości, sajgonki będą wtedy wyglądały bardziej estetycznie. Następnie przekrój zielone części dymki i pietruszkę na długość warzyw.
- Zamocz papier ryżowy w letniej wodzie i połóż na desce. Następnie połóż na papierze 2 liście szpinaku, zielone części cebulki dymki, plasterki papryki, ogórka i marchewki, kilka listków pietruszki i szczypiorku, tofu i łyżeczkę czosnkowego sosu chilli. Następnie zwiń górną i dolną część papieru do środka i zroluj sajgonkę w wąską rurkę. Postępuj tak z następnymi sajgonkami.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i podawaj wraz z sajgonkami. Smacznego!
Adam
Posted at 10:24h, 30 grudniaSajgonki na które się powołujesz czyli te smażone to przede wszystkim chińska wersja tego dania. Bardzo rzadko występuje w Wietnamie gdzie w większości znajdziesz twoja wersje sajgonek. Wietnam jest zreszta rajem dla wegan by the way ;). Jednej rzeczy mi zabrakło w twojej wersji i dla mnie kluczowej … mięty 🙂 poza tym palce lizać 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:24h, 15 lutegodziękuję za komentarz 😉