02 Paź Wegańskie śniadanie przed maratonem, półmaratonem, treningiem – co jeść przed bieganiem
Biegasz? Przygotowujesz się do maratonu, półmaratonu lub innego dystansu? A może po prostu trenujesz zaraz po śniadaniu? Jeśli tak, pewnie nie raz miałeś ten problem, ciągle nawracające pytanie: “co jeść przed?”. Te kilka słów nie raz spędzało mi sen z powiek tuż przed ważnym dla mnie dniem. To co zjesz przed startem jest bardzo ważne i może Tobie albo pomóc, albo zaszkodzić. Biegam już od dłuższego czasu i przyznam, że miałam kilka takich biegów, podczas których czułam duży dyskomfort trawienny lub nawet musiałam się zatrzymać. Bez sensu jest niweczyć miesiące czy tygodnie przygotowań przez źle zjedzone śniadanie. W tym wpisie podzielę się z Tobą co ja wybieram na pierwszy posiłek w dniu zawodów. Takie śniadanie zjem również przed maratonem w Poznaniu, który jest już za tydzień i mam pewność, że nie wystąpią u mnie problemy trawienne.

Śniadanie przed długim dystansem powinno być szybkie, lekkie, nie powinno nam ciążyć na żołądku. Powinno być łatwostrawne, ale jednocześnie wysokokaloryczne i wysokoenergetyczne. Dzisiejsza propozycja jest idealna jeśli lubisz śniadania na słodko. Zdrowa dawka naturalnego cukru od rana da Tobie kopa na zaplanowane kilometry biegu. Ja od dawna stawiam na płatki ryżowe na mleku sojowym z bananem, masłem orzechowym i syropem daktylowym. Płatki owsiane według mnie się nie nadają. Posiadają za dużo błonnika, a wiadomo, nie wróży to dobrze, gdy Nasz żołądek będzie podskakiwać w górę i w dół przez dłuższy czas. Bez sensu jest zatrzymywać się do toalety i tracić cenne minuty. Płatki ryżowe są lekkostrawne, są to szybkie kalorie bez niepotrzebnie dużych ilości błonnika. Z dodatkiem banana, syropu daktylowego i masła orzechowego stanowią posiłek, który dostarczy Tobie dużo energii. Ponadto przygotowanie zajmie Tobie jedynie 5 minut!

Jednocześnie chciałabym zaprosić Cię na Poznański Bieg Niepodległości! Jeśli nie masz jeszcze planów na 11 listopada 2016, warto pobiec wraz z 10 tysiącami biegaczy i spędzić ten dzień aktywnie! Ja tam będę, spotkajmy się więc wszyscy razem! Kliknij w poniższe zdjęcie by się zapisać.
UWAGA. Jest to posiłek, który dobrze działa NA MNIE. Przetestuj czy na Ciebie również jakiś czas przed startem by mieć pewność. Nie ryzykuj pierwszy raz w dniu startu.

Kasia
Posted at 21:18h, 21 październikaJeszcze nigdy nie jadłam płatków ryżowych. Trochę odstrasza mnie to, że jeszcze nie widziałam takich, które nie byłyby “błyskawiczne”. Nie wiem, ta “błyskawiczność” mnie odrzuca 😉
Ja mam złe przeżycia z jedzeniem orzechów przed bieganiem. Zjedzenie orzechów ziemnych przed treningiem skończyło się kiedyś dla mnie niezbyt przyjemnie :/
Karolina Gawrońska
Posted at 20:14h, 24 październikaCześć Kasiu 🙂 Płatki ryżowe są świetne! Koniecznie spróbuj. Mi odrobina masła orzechowego nie szkodzi, każdy jest inny 🙂
Magdalena
Posted at 19:54h, 19 grudniaJa nie mogę jeść nawet przed bieganiem. O wiele lepiej biega mi się na pusty żołądek. 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 00:30h, 20 grudniaPowiem Tobie Magdaleno, że ja ostatnio zaczęłam praktykować taką metodę i czuję się bardzo dobrze bez jedzenia na treningu 🙂 Ale przed zawodami z pewnością jem podobne śniadanie jak to w przepisie. Pozdrawiam! 🙂