13 Mar Wegańskie surowe ciasteczka figowe i cynamonowe – RAW & VEGAN
HIT! Coś czuję, że ten przepis sporo namiesza w Waszych głowach. Po odnoszących ogromny sukces moich wegańskich surowych ciastkach OREO czas na kolejny cudowny przepis. Wyglądają niesamowicie i smakują jeszcze lepiej. Na wstępie dodam, że jeśli obawiasz się, że są trudne w przygotowaniu, wiedz, że jesteś w błędzie. Przepis jest prosty, szybki i nie potrzebujesz wielu składników do ich przygotowania. Gwarantuję, że te roladki za każdym razem wywołują okrzyki typu: “ohhhhh” i “ahhhh”. A w smaku są jeszcze lepsze niż wyglądają. O tym, że są zdrowe i dobre dla Twojego ciała chyba nie muszę wspominać – na moim blogu nie znajdziesz produktów, które zaszkodzą Twojemu zdrowiu i figurze.
Słodkie i aromatyczne figi, chrupiące małe pesteczki, rozpływająca się ustach konsystencja, przyjemnie cynamonowy smak, słodycz bez wyrzutów sumienia. Czy potrzebujesz czegoś więcej do szczęścia? To niebezpieczne, na jednej roladce się nie skończy, to pewne. Ale nie musisz się obawiać, że ta pokusa zaszkodzi Twojej figurze. Roladki dostarczą Tobie złożonych węglowodanów zapewniając energię na bardzo długo, dadzą Tobie prawdziwego kopa i siłę do działania. Ponadto pełno w nich niezwykle cennego błonnika, który zadba o prawidłowe funkcjonowanie Twojego przewodu pokarmowego. To wszystko w tych przecudnie wyglądających ślimaczkach, które z łatwością wykonasz we własnej kuchni.



Roladki przygotowałam praktycznie z 5 składników: figi, płatki owsiane, cynamon, olej kokosowy, sól. Trudno uwierzyć.
słodkie
zdrowe
pełne błonnika
bez rafinowanego cukru
bez tłuszczy trans
bez nabiału, wegańskie
bez pieczenia, surowe
PRZEPYSZNE!


- 250g suszonych fig
- 100g zmielonych płatków owsianych (mąki owsianej)
- 30g płatków owsianych
- ⅓ łyżeczki soli
- 20g stopionego oleju kokosowego
- 250g suszonych fig
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 30g stopionego oleju kokosowego
- Dzień wcześniej zalej wszystkie figi (500g) zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia, jeśli się spieszysz, możesz zalać je gorącą wodą, pozostawić na 2 godziny i tego samego dnia przygotować roladki. Namoczone i dokładnie odsączone z wody figi umieść w misie blenera, dodaj do nich zmielone wcześniej płatki owsiane (mąkę owsianą), sól oraz stopiony olej kokosowy. Blenduj do uzyskania w miarę jednolitej, klejącej konsystencji. Następnie dodaj 30g płatków owsianych w całości i krótko zblenduj, jedynie do wmiaszania płatków w masę. Tak przygotowane ciasto umieść na 15 w zamrażalniku by trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj nadzienie.
- Pozostałe 250g fig umieść w misie blendera wraz z cynamonem i stopionym olejek kokosowym. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 części i rozwałkuj każdą z nich na długi, podłużny prostokąt. Możesz rozwałkowywać ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniesz przyklejania się ciasta. Rozsmaruj na każdym z nich nadzienie i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte rolady umieść na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie pokrój każdą z nich na plasterki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Smacznego!

maja
Posted at 20:30h, 18 kwietniaAleż apetyczne!!! Chyba zrobię! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:15h, 18 kwietniaPolecam bardzo bardzo! To jeden z moich ulubionych przepisów. Bardzo szybkie, proste i zjawiskowe 🙂 Koniecznie daj znać jak wyszły!
Małgorzata
Posted at 13:08h, 24 czerwcaKarolina miałaś rację Ja rozpływam się jak patrzę i czytam ten przepis. A co dopiero jedząc to… wygląda oględnie! !!! GRATULUJĘ CI takiej pomysłowości. 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 20:11h, 24 czerwcaDziękuję! 🙂 Gwarantuję, że są meeeeega!
Eva
Posted at 21:20h, 21 grudniaSą mega 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:51h, 21 grudniaEwo, ale wyszły piękne! <3 Dziękuję za zdjęcie i baaaardzo się cieszę, że smakowały! <3
Monika Kulka
Posted at 11:51h, 28 grudniaZrobiłam te roladki. Poecam ! Są pyszne ! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 11:57h, 28 grudniaSuper, bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz 😉
Monika Kulka
Posted at 21:13h, 01 stycznia…i jeszcze zdjęcie 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:38h, 01 styczniaDziękuję za zdjęcie! Wyglądają świetnie <3 Piękne ślimaczki 🙂
aniusia
Posted at 01:38h, 23 marcanagraj ten filmik, wole przepisy z filmem niz sam przepis. prosze….
Karolina Gawrońska
Posted at 22:11h, 24 marcaNie mogę nic obiecać, ale kto wie 🙂 Zazwyczaj nie powtarzam przepisów
Iga
Posted at 06:40h, 07 styczniaCzym surowym Moza zastapic płatki owsiane? Nie jem nic z pudełka czy opakowania 😉