Tchnij w swoją sałatkę nowe, lepsze życie!

Sałatka to danie niezwykle pomocne. Wystarczy kilka minut, kilka składników i pełnowartościowy posiłek gotowy. Możesz ją łatwo zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Jej ogromną zaletą jest fakt, że sałatkę można stworzyć z niemal każdych składników, które obecnie posiadamy w lodówce. Sałatka może pobudzić naszą kreatywność, gdy stale zmieniamy kompozycje smaków i tekstur. Niestety w praktyce często wygląda to nieco inaczej. Samej mi się zdarza bez namysłu kroić co popadnie, wrzucać do miski i ot powstaje sałatka lub używać niezmiennie tych samych składników.

Najgorszą rzeczą w sałatkach jest ich powtarzalność. Cezar, grecka, jarzynowa, cezar, grecka, jarzynowa… Stale używamy tych samych, już znanych składników, jest nudno i ciągle tak samo. Czasem nasze nawyki mogą doprowadzić do tego, że słowo sałatka kojarzy nam się z resztkami i pozostałościami z lodówki. W tym poście chciałam pokazać, że czas tchnąć w nasze sałatki drugie życie. Przestańmy utożsamiać je z nudnymi liśćmi sałaty polanymi dressingiem, posiłkiem z “tego co zostało” lub powtarzającymi się smakami. Zastanówmy się chwilę i nie wrzucajmy na ślepo co popadnie. Dobra sałatka to sałatka przemyślana, której każdy element znalazł się tam nie bez powodu.

Dla mnie musi ona posiadać kilka cech:
1.Bogata w składniki odżywcze. (Zamieńmy sałatę lodową, która w głównej mierze składa się z wody i nie posiada jakichkolwiek składników odżywczych na coś bardziej wartościowego, np: rukola, roszponka, kapusta pekińska)
2. Zawiera wartościowe białko (ryby, kurczak, rośliny strączkowe, jajka)
3. Kolorowa. (Bo przecież je się również oczami. Im wiecej koloru tym bardziej apetycznie! Papryka, buraki, marchew, owoce)
4. Zawiera miękkie składniki. (Doskonale sprawdzają się: serek wiejski, ser kozi, pleśniowy, twaróg czy tofu. Możesz również zaszaleć z miękkimi owocami)
5. Posiada chrupkie i twarde dodatki. (Idealnie pasują nasiona, orzechy, pestki, grzanki).
6. Polana dopełniającym smaku sosem/dressingiem (nie bójmy się wyrazistych smaków np. octu winnego, ryżowego, jabłkowego czy sosu sojowego).
7. Jednocześnie kwaskowa i słodkawa.

A jak to wygląda w praktyce?

SAŁATKA #1, grillowany kurczak, ser camembert, rukola, truskawki, nektarynka, pestki słonecznika, pomidorki koktailowe, rzodkiewki oraz sos jogurtowy(jogurt naturalny, sok z cytryny, truskawki)

SAŁATKA #2, tuńczyk, granat, rukola, brzoskwinia, pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, sezam oraz sojowy sos na bazie masła orzechowego (masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, miód)

Składniki również warte uwagi przy komponowaniu sałatki: kasze (jaglana, owsiana, bulgur, kuskus), makaron (pełnoziarnisty, gryczany, żytni), ryż (dziki, brązowy, jaśminowy), tofu, zioła, sezam, łosoś, krewetki, makrela, awokado, owoce (grejpfrut, granat, truskawki, czereśnie, pomarańcze), buraki, ciecierzyca, fasola, seler, kapusta pekińska, sery (camembert, brie, lazut, cheddar, edam).

Uruchom swoją kreatywność!

No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE