20 Cze Bezglutenowy tort czekoladowo-miętowy z mąki kokosowej
Mięta i czekolada. Te dwa składniki są ja Flip i Flap, jak Bolek i Lolek, są stworzone dla siebie i idealnie razem smakują. Miałam ogromną ochotę na wykwintny, wyrafinowany i elegancki tort, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. To pierwszy raz gdy postanowiłam zrobić tort z dodatkiem mięty, tak samo pierwszy raz używałam mąki kokosowej. I muszę szczerze przyznać, że nie wiem dlaczego wcześniej nie używałam mąki pozyskanej z kokosa – jest ona idealna i stała się produktem MUST HAVE.
Będę z Wami całkowicie szczera. Mąka kokosowa to najdroższa mąka jaką jak do tej pory kupiłam (15zł/500g). Faktycznie może to całkiem skutecznie odstraszyć wiele osób, ale będę z Wami równie szczera, że jest ona super-wydajna i idealna do wypieków. Na spory, 4-pietrowy tort zużyłam niespełna 1/5 opakowania. Tym samym cena już wydaje się mniej straszna. Ciasto jest jednocześnie puszyste, delikatne, lekkie i wilgotne. Pomyślicie, że to niemożliwe? Tak droga mąka może wszystko 😉
Mój tort jest wyrafinowany, wykwintny i zaskakuje smakiem. Idealny jako tort urodzinowy, imieninowy lub po prostu jako prezent – przetestowane! Połączenie mięty i czekolady dopieszcza nasze kubki smakowe i sprawia, że chcemy więcej i więcej. Proszę bardzo, nie musicie mieć wyrzutów sumienia biorąc dokładkę. Tak jak każdy z moich przepisów na tym blogu, ten również jest bardzo zdrowy i nie znajdziesz tu “białych morderców” : białej mąki i białego cukru. Dodatkowo, jest on całkowicie bezglutenowy – każdy kto ma celiakię bez problemu może wcinać ten tort.
Myślę, że nie muszę więcej przekonywać, do spróbowania tego przepisu. Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej delikatnych i przepysznych jakie do tej pory upiekłam 🙂
- 85 g mąki kokosowej (3/4 szklanki)
- 100g oleju kokosowego
- 6 jajek
- 220ml mleka (1 szklanka)
- ½ łyżeczki kawy
- ⅓ łyżeczki soli
- 50g kakao (1/2 szklanki)
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (ok 15g)
- 80g cukru trzcinowego
- 4 duże jogurty greckie (4x400g)
- 50g cukru trzcinowego
- 1 duży pęczek mięty
- 20g żelatyny (ok 4 łyżeczki)
- 170g miodu
- 100g oleju kokosowego
- 40g kakao
- 2 szczypty soli
- Musimy zacząć robić go dzień przed złożeniem tortu w całość, tak samo jak ciasto. Jest to dietetyczny krem na bazie jogurtu greckiego, uzyskamy go przez wytrącanie z niego serwatki. Przygotuj sito z małymi oczkami i wyłóż na nie 3 lub 4 warstwy ręcznika papierowego. Na tak przygotowane sito wylej jogurty i umieść w dużej misce. Przykryj przykrywką i odstaw do lodówki na całą noc. Po nocy jogurt będzie odsączony z serwatki, która znajdzie się misce. Następnego dnia żelatynę zalej odrobiną wody i podgrzej jedynie do rozpuszczenia. Wyjmij z lodówki odsączony jogurt, delikatnie za pomocą łyżki przełóż go do suchej miski, uważając by nie znalazł się tam ręczniczek papierowy. Jogurt ubij wraz z cukrem mikserem na puszystą masę i dodaj przestudzoną lecz nadal płynną żelatynę. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników. Dodaj listki mięty i zblenduj na gładką miętową masę.
- Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, kawę, sól, mąkę kokosową kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do czekoladowego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 180C przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
- składniki na polewę rozpuść w małym garnuszku (na bardzo małym ogniu), delikatnie wymieszaj do połączenia i odstaw na bok do ostygnięcia.
- Każde z ciast przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując w ten sposób 4 warstwy. Krem podziel na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta wysmaruj ⅓ kremu, połóż drugi blat i wysmaruj drugą częścią kremu, połóż trzecią wraz z ostatnią częścią kremu i przykryj czwartym blatem. Polej tort wcześniej przygotowaną polewą i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny.
KCz
Posted at 15:50h, 21 listopadaWygląda trochę inaczej, ale wszystkim smakował! Nie jest źle, jak na pierwszy tort w moim życiu 🙂

Karolina Gawrońska
Posted at 20:12h, 22 listopadaDzięki Kacper 🙂 Cieszę się, że smakował! Gratuluję pierwszego tortu, pierwsze koty za płoty.
Jagoda
Posted at 20:49h, 30 listopadaGawrońska cuda w kuchni wyprawia,
Ludzi do zdrowego życia namawia.
Gotuje bez glutenu i dla weganów,
wszystko bez zbędnych węglowodanów.
Może rymy nie są idealne, ale liczę, że ten przepis jest i pomoże mi zaimponować na kolejnej wizycie u teściów! 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 23:01h, 03 grudniaHaha, świetne rymy Jagodo 😀 Mam nadzieję, że teściowie będą zachwyceni! Daj znać 🙂
Jarek R
Posted at 21:36h, 30 listopadaBo każdy chce spróbować, a nie każdy chce piec!!! A poza tym pamiętam smak ostatniego który próbowałem 😛
Karolina Gawrońska
Posted at 23:04h, 03 grudniaJarku dobrze jest też coś czasem samemu upichcić 😉 Satysfakcja gwarantowana!
Zosia
Posted at 22:58h, 03 grudniaKoniecznie musze sprubować, jeżeli kiedyś, gdzieś znajde mąke kokosową.
Ale zapowiada się pysznie na zdjęciach ,ale znając mnie jak będę go robić coś mi nie wyjdzie
Karolina Gawrońska
Posted at 23:04h, 03 grudniaZosiu przepis jest wręcz “bezproblemowy”. Robi się go tak samo jak tradycyjny biszkopt, lecz ze zdrowych składników. Mąka kokosowa jest dostępna w lepszych marketach (typy Piotr i Paweł lub Alma) oraz w sklepach z ekologiczną żywnością 😉
iwona
Posted at 08:46h, 09 grudniaA to mój torcik:) Polecam wszystkim…idealne dobrane proporcje..a łyżeczka kawy sprawiła, że ciasto było aromatyczne i apetyczne:)

Dżasta
Posted at 12:23h, 26 grudniaMoże cztero piętrowy nie wyszedł, ale jest równie smaczny!!! ?? święta ze Savory or Sweet są super!!

Agnieszka
Posted at 19:04h, 02 marcaBardzo podoba mi sie przpis i skład ale nie lubie miety. Czy moge dodać do kremu coś innego?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:25h, 03 marcaOczywiście! W takim razie możesz pominąć miętę i dodać dowolny aromat lub wanilię. Możesz również nic nie dodawać w zamian 😉
Iwona
Posted at 20:19h, 22 marcaPOLECAM !!!! jeszcze raz 🙂 Tym razem wykorzystałam przepis na TORT urodzinowy dla siostry 🙂 Polaczenie składników zachwycilo wszystkich gości:) POLECAM smak obledny!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:43h, 22 marcaIwonka dziękuję za kolejne zdjęcia 🙂 Najwierniejsza czytelniczka ?
Iwona
Posted at 20:20h, 22 marcatutaj zdjęcie w wersji “roboczej” świeża mięta sprawila, że krem miał piękny “turkusowy” kolor 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:47h, 22 marcaGREEN POWER ???
Ola
Posted at 13:59h, 02 kwietniaCzy masa wyjdzie też bez żelatyny? Jogurt chyba po odsączeniu i tak bedzie dosyć gęsty?:)
Karolina Gawrońska
Posted at 15:43h, 02 kwietniaHej Olu, gęstość kremu zależy od tego jakiego jogurtu użyjesz. Jogurty danej marki znacznie się między sobą różnią. Jeśli stwierdzisz, że Twój jogurt jest wystarczająco gęsty po odsączeniu, możesz pominąć żelatynę 🙂 Mój natomiast wymagał dodatkowego usztywnienia 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ola
Posted at 17:59h, 03 kwietniadziękuję za odpowiedz ! jednak dodałam żelatyne, po ingerencji blendera zrobila sie woda ale już ładnie związana 🙂 mam pytanko odnośnie tej mąki, troche boje się zaryzykować z tą maką kokosową, wiem ze naleśniki wychodzą przynajmnie mi dramatyczne, robi sie z niej gęsty kluch…aż cięzko mi uwierzyć ze wyszedł Ci taki piękny biszkopcik!!! Co myślisz o pół na pół z pszenna? Czy jednak bez zadnych wątpliwości polecasz kokosową? 🙂 Pozdrawiam!
Karolina Gawrońska
Posted at 20:19h, 03 kwietniaPolecam jak najbardziej mąkę kokosową. Biszkopt z tej mąki ma to do siebie, że nie wyrasta zbyt mocno, jest prawie takiej samej wysokości jak przed włożeniem do pieca. Lecz nie oznacza to, że jest on zły. Jest zazwyczaj płaski, nie ma górki na środku, łatwo go można przekroić no i oczywiście mimo, że ciasta z mąki kokosowej nie wyrastają za mocno, są bardzo delikatne i puszyste. Jak najbardziej polecam mąkę kokosową. Czasem warto zaryzykować 😉 Pozdrawiam!
Agata
Posted at 21:29h, 07 kwietnianajlepszy tort jaki jadłam ! mistrzostwo ! polecam każdemu <3 rewelacyjny przepis 😉
Kasia
Posted at 11:47h, 21 lutegoTwój tort jest piękny. Narobiłaś mi apetytu a urodziny synka tuż tuż. Z doświadczenia jednak wiem, że mąka kokosowa różni sie w zależności od producenta chłonnością, więc nie zawsze z takiej samej ilości uzyskamy jednakową konsystencję ciasta.
Mimo to chyba odważę się spróbować ?. Poradź czy mleko zwykłe można zastąpić kokosowym a cukier trzcinowy np. ksylitolem lub erytrolem?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:53h, 23 lutegoKasiu polecam serdecznie! Nie taki diabeł straszny 🙂 Jeśli chodzi o mleko to jak najbardziej, a o cukier to konsystencja z ksylitolem może być inna, polecam zatem ugiąć się raz i wykorzystać cukier dla bezpieczeństwa 🙂
Pat
Posted at 07:13h, 30 marcaNie jest wegański, ajjj:(
Karolina Gawrońska
Posted at 12:24h, 31 marcaZweganizuję niebawem 😉
Emilia
Posted at 05:56h, 17 grudniaPani Karolino zrobiłam tort czekoladowy z miksu dwóch Pani przepisów. Ciasto z mąki kokosowej (genialne) i masa z jagielnika (rozpływa się w ustach). Cuuuudnie smakuje. Dziękuję za inspirację.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:28h, 22 grudniaAleż inwencja twórcza! Pięknie dziękuję za zdjęcie i gratuluję 😉
Paulina
Posted at 14:08h, 14 czerwcaCzy mleko mogę zastąpić mlekiem kokosowym?