05 Kwi Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny
Kocham hummus ponad życie. Nie tylko za jego smak, który po prostu uwielbiam, ale również za jego liczne sposoby zastosowania oraz właściwości zdrowotne. Najlepszy hummus jaki jadłam w życiu skosztowałam podczas mojej podróży po Izraelu i Palestynie studiując w tym czasie w Turcji. Był to okres mojego życia, w którym bardzo dużo podróżowałam, odkrywałam wiele nowych smaków i miejsc. To właśnie z Izraela i Palestyny przywiozłam ze sobą ten przepis. To właśnie dlatego hummus zawsze przywołuje wiele niesamowitych chwil i przeżyć.
Zazwyczaj nie jem za dużo chleba, chyba że z własnego wypieku. Jeśli natomiast jem pieczywo, to najczęstszym dodatkiem do niego jest właśnie hummus. Nie przepadam za masłem więc ta cudowna pasta z tahini i ciecierzycy jest idealnym substytutem. Hummus smakuje równie wyśmienicie z krakersami, waflami lub na gorących tostach. Może również posłużyć jako dip w którym chętnie maczam cienko pokrojone warzywa. Takie przekąski są nie tylko zdrowe, sycące i pożywne, ale również dostarczają wielu ważnych dla Naszego organizmu składników pokarmowych.



Odmian hummusu jest multum, od wyboru do koloru. Można dodać suszone pomidory, liczne zioła, przyprawy i warzywa. Ja dziś mam dla Was propozycję, która jest uniwersalna, jest to przepis bazowy, który możesz urozmaicić jak tylko się Tobie podoba. Tą pastę najlepiej jest przygotować z własnoręcznie ugotowanej ciecierzycy – smak jest wtedy najlepszy. Ale jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz również użyć ciecierzycy konserwowej z puszki, hummus wyjdzie również całkiem nieźle. Należy jednak zaznaczyć, że poprawne ugotowanie ciecierzycy jest sprawą kluczową w tym przepisie o czym przeczytasz dalej.
Jeśli nie przekonuje Cię smak klasycznego, naturalnego hummusu, polecam dodać do przepisu ulubione przyprawy lub suszone pomidory (mój ulubiony dodatek), bo walory zdrowotne tej pasty, nie powinny pozostawiać cienia wątpliwości, że warto włączyć hummus do codziennej diety.


- 250g suchej ciecierzycy (lub około 500g konserwowej po odsączeniu)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki kuminu
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 75-100ml zimnej wody
- Dzień wcześniej zalej suchą ciecierzycę zimną wodą, tak by wody było 2 razy więcej niż ciecierzycy, dosyp jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę z ciecierzycy, dokładnie przepłucz i zalej ponowie czystą wodą, ponownie by wody było 2 razy więcej jak ciecierzycy. Dosyp do ciecierzycy pozostałą 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. (Uwaga! Czas gotowania ciecierzycy zależy od wielkości ziaren, ale również od producenta, czas gotowania może więc wynosić 20-40 minut, należy co jakiś czas sprawdzać czy ziarna są wystarczająco ugotowane). Gdy ciecierzyca pod naporem palców zacznie się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany i nie będzie "mączny", ciecierzyca jest gotowa. Zlej z niej wodę, dokładnie opłucz w zimnej i odcedź. Odcedzoną ugotowaną ciecierzycę umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami, poza zimną wodą. Blenduj aż uzyskasz gęstą i dość kremową masę. Następnie małą stróżką wlewaj zimną wodę, jednocześnie dalej blendując. Dolej tyle wody, aż konsystencja będzie wystarczająco dla Ciebie rzadka. Blenduj dalej aż uzyskasz idealnie kremowy hummus . Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub pokrojonymi warzywami. Smacznego 🙂


Jakub
Posted at 23:58h, 06 grudnia“250g pasty sezamowej tahini” to na pewno takie proporcje?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:12h, 09 grudniaWszystko się zgadza Jakubie 🙂
Ania
Posted at 22:13h, 19 lutego<3
Natalia
Posted at 14:05h, 10 sierpniaCzy mozna go zamrozic? Jak dlugo mozna trzymac w lodowce?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:50h, 11 sierpniaW lodówce do 4-5 dni. Jeśli chodzi o mrożenie, hummus może zmienić trochę konsystencję po rozmrożeniu, ale niekoniecznie. Wszystko zależy od Twoich składników. Smaku z pewnością nie zmieni 😉
Natalia
Posted at 09:27h, 31 sierpniaDzieki za odp. Czy moge czyms zastapic ten kumin?
Agnieszka
Posted at 11:29h, 25 listopadaNajlepszy hummus jaki robilam i jeden z lepszych jakie jadlam. Dziekuje!
Anna
Posted at 21:09h, 25 lutegoHumus wysmienity!
Mam pytanie do sałatki z batatow. Czym zastapic świeże figi?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:46h, 28 lutegoDziękuję za wypróbowanie! 🙂 A jeśli chodzi o figi, mogą być suszone, ale wcześniej namoczone kilkanaście minut we wrzątku by były miękkie i delikatne.
Małgosia
Posted at 22:53h, 25 sierpniaWitam, zamierzam zrobić humus z podwójnej porcji, czy wtedy sody sypiemy dwie łyżeczki do namoczenia i dwie do gotowania?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:59h, 20 wrześniaTak, cały przepis należy podwoić 😉
Małgosia
Posted at 11:00h, 09 wrześniaA jeśli mam ciecierzycę w zalewie to też muszę ją namaczać dzień wcześniej?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:57h, 20 wrześniaNie, po prostu użyć. Ona jest ugotowana i gotowa do zblendowania 😉
hummusfan
Posted at 09:31h, 16 październikaWitam, a w jakim celu dodaje sie sodę oczyszczoną?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:15h, 24 październikaCiecierzyca szybciej się ugotuje 😉
Ewelina
Posted at 21:03h, 08 styczniaTahini musi mieć temperature pokojowa czy można użyć prosto z lodówki
Karolina Gawrońska
Posted at 22:21h, 15 lutegoobojętnie 🙂 Ważne by woda była lodowata
Pingback:Dieta na cellulit - menu na 1 dzień - WibroterapiaWalka z cellulitem
Posted at 08:30h, 31 maja[…] sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, kumin, szczyptę soli i pieprzu. Tutaj znajdziecie przepis na najlepszy hummus (przynajmniej wg. redakcji […]
Karolina Gawrońska
Posted at 11:06h, 29 listopadaDziękuję 😉
Online
Posted at 14:50h, 03 czerwcaGdzie można kupić tą pastę z sezamy dobrej jakości?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:00h, 29 listopadaPolecam markę Primavika 😉
Sylwia
Posted at 11:25h, 23 czerwcaa można dorzucić sam sezam? bez konieczności robienia tahini?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:57h, 29 listopadanie do końca 😉 Wtedy hummus straci zarówno na konsystencji ale też smaku.
Konieczyńska
Posted at 15:42h, 11 wrześniaTo wole dluzej gotowac ciecierzyce i zrezygnowac z sody
Karolina Gawrońska
Posted at 10:14h, 29 listopadaJasne, nie ma sprawy 🙂
Teresa
Posted at 06:13h, 08 marcaNajlepszy humus jaki jadlam do tych naszych sklepowych to ten jest nie do porownania😉mialam watpliwosci bo proporcje inne niz w innych przepisach ale polecam i juz go nie wymienie napewno
Natalia Skowrońska
Posted at 13:22h, 15 kwietniaNajlepszy hummus jaki jadlam w życiu!!!!
Lil
Posted at 13:10h, 25 kwietniaObrzydliwy. Chyba ci na głowę padło z ta ilością tahini. Przez ciebie zmarnowałam cały słoik tahini i 2 puszki ciecierzycy a hummus dalej jest przez to gorzki i nadaje się do kosza. Nie zabieraj się za rzeczy o których nie masz pojęcia
Natalia Skowrońska
Posted at 11:21h, 05 czerwcaWitam. Ostatnio robiłam hummus zgodnie z przepisem i wyszedł przepyszny. Dzis zrobilam z pastą tahini innej marki i wyszedl gorzki, więc proszę nie odrzucać błotem autorki przepisu – wina leży po stronie tahini.
krzysztof
Posted at 14:15h, 04 marcaJa daję cały czas tyle tahini i jest genialny. Przestań dolewąć wodę ze swoich skarpet nasączonych nienawiścią to moze coś ci się uda sieroto. Genialny przepis.
Anna
Posted at 18:29h, 28 kwietniaHummus przepyszny, najlepszy jaki jadłam! A jaka konsystencja! Mniam, pychota!!! 🥰👏👍
Marcin
Posted at 19:27h, 29 kwietniaAle tego tahini to chyba miało być 25 g a nie 250?
Joanna Węklar
Posted at 13:43h, 16 majaNajlepszy hummus jaki kiedykolwiek jadłam! Ciągle wracam do tego przpisu! Dziękuję
HeZi
Posted at 15:58h, 15 lipcaW internecie jest mnóstwo przepisów na hummus, mniej lub bardziej do siebie podobnych, ale to dopiero właśnie ten przepis pozwolił mi w końcu na zrobienie hummusu, który smakuje tak, jak powinien – dzięki ! 🙂
Wszystkim, ktorzy go będą robić po raz pierwszy, na początek polecam:
– dać trochę mniej soli i potem ew. dosolić do smaku,
– tak samo z sokiem z cytryny, ponieważ gdy będzie duża albo będzie miała dużo soku, to może wyjść za kwaśny,
– i tak samo z pastą tahini, której ilość bardzo zależy od jej jakości i smaku (warto zacząć od kupnej, ale powinna być jasna lub bardzo jasno-kawowa/brązowa i nie gorzka (nie jakby trochę przypalona) w smaku. Na początek zdecydowanie polecam na wszelki wypadek dać jej nawet o połowę mniej niż w przepisie, a potem ew. po trochę dodawać, aż do uzyskania pożądanego smaku.
– zacząć od ciecierzycy z puszki, albo naprawdę przyłożyć się do jej ugotowania, i gotować długo albo z sodą (inaczej można zajechać blender a i tak nie uzyska się gładkiej, kremowej konsystencji, tylko grudkowatą),
– użyć dokładnie kuminu/kminu rzymskiego (oczywiście mielonego) – tylko on nada hummusowi właściwy smak i aromat,
– wg mnie zamiast wody lepiej jest dodać albo płynu z puszki ciecierzycy albo oliwy. (ale to jak już komu bardziej pasuje).
Tak czy inaczej to wg mnie zdecydowanie najlepszy przepis na hummus spośród całego mnóstwa innych umieszczonych w Internecie, a dodatkowo również najlepsze do stworzenia bazy dla hummusów z dodatkami (suszonych pomidorów, pieczonej papryki czy buraka), po ew. niewielkim zmniejszeniu ilości czosnku i kuminu.
Jacek Kędzierski
Posted at 17:10h, 28 październikaZrobiłem hummus według tego przepisu, pasta tahini zrobiona własnoręcznie a cieciorka z kartonu. Pyszna 🙂
Anna Burs
Posted at 11:12h, 31 sierpniaHummus pyszny, bardzo dobry przepis !!
Anna
Posted at 09:55h, 08 styczniaSmakowało tak sobie. Lubię hummus, przyrządzam różne warianty. Tutaj tahini zdominowało smak. Ten hummus jest ciężki. Nie ma w nim oliwy. Jeszcze jako świeży może być, ale na następny dzień jest to po prostu tahini, trochę rozcieńczone ciecierzycą. Niemniej idea propagowania hummusu podoba mi się.
Anahi
Posted at 13:00h, 29 lipcaNajlepszy hummus jaki jadłam. Robiłam kilka razy przepis z thermomixa ale ten jest 10/10. Nawet nie ma porównania.
Przepisy Dla Zielonych
Posted at 14:49h, 11 grudniaZdecydowanie moja ulubiona pasta… hummus jest najlepszy
Rafał
Posted at 20:48h, 18 marcaZrobiłem dwie wersje…. klasyczną i z suszonymi pomidorami.
Obie bardzo smakowały. Hummus ze sklepu może się schować. Dzięki za przepis.
Zdjęcie:
Tom
Posted at 10:21h, 27 marcaSuper przepis. Można mrozić? Dziękuję
Krzysiek Walter
Posted at 19:28h, 14 wrześniaPrzepis ok. Gotuje się co prawda po 12h moczenia 2-3 h bo po 30min jest twardy jak kamień, no ale. Tachini daję na kilogram suchej cieciorki co najmniej słoik 375g, więcej kuminu , ale ogólnie podobnie od lat. Hummus wiele razy był podawany w synagodze reformowanej i zbierał mocne oceny. Ulubiony sposób jedzenia – że świeżymi pokrojonymi pomidorami I oliwą. Wow