06 Kwi Zielony, zdrowy i lekkostawny spód do pizzy z BROKUŁA!
Na wstępie napiszę, że zazwyczaj jestem pewna siebie jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie. Lecz robiąc pizzę, której głównym składnikiem jest brokuł, nie czułam się zbyt pewnie. Ale gdy już ją zrobiłam i spróbowałam, przyznam, że jest to prawdziwy hit i jest rewelacyjna! Zawiera dużo białka i jest bardzo sycąca. Ja połową takiej pizzy pełnej dodatków jestem w stanie najeść się do syta 🙂
Już dawno temu natrafiłam w internecie na przepisy na ciasto do pizzy z wykorzystaniem kalafiora. Problem w tym, że większość tych przepisów się powtarzała. Tak jakby ktoś kiedyś wymyslił własny przepis i wszyscy pozostali po nim kopiowali. Dodatkowo kalafior nie sprawiał, że pizza wyglądała nadzwyczajnie, a przecież dzięki temu dodatkowi właśnie nadzwyczajna była!
Tak więc by było widać gołym okiem, że to coś innego, postanowiłam wykorzystać zielonego brata – brokuła. Nie wiem dlaczego, ale zielone pokarmy sprawiają, że czuję nagły przypływ endorfin i jak dziecko się cieszę, że moja potrawa przyjmie taki kolor. A poza tym moje 2 zielone ciasta zyskały Waszą ogromną popularność właśnie za piękny zieloniutki odcień :
Sądzę, że moja zielona pizza również zyska Wasze uznanie. Przyznam, robiłam ją pół dnia, ale to dlatego, że starałam się uzyskać idealną konsystencję i smak. Wy dostajecie już gotowy do wykorzystania przepis na cudnie zieloną i przepyszną pizzę, nie zajmuje ona dużo czasu. Jak w większości moich przepisów, blender/malakser/robot kuchenny wykona za Was prawie całą robotę. Ciasto nie wymaga nawet wałkowania czy wyrabiania, rozlewa się je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czego chcieć więcej!
Ciasto jest bardzo delikatne (ale się nie rozpada), rozpływa się w ustach, jest puszyste i miękkie! Dodatek cebuli i czosnku dodaje charakteru. Dzięki brokułowi, spód nie jest suchy, potwierdza się teza, że wypieki z warzywami są cudnie wilgotne. Jakby tego było mało jest zdrowa, wykonana z brokuła, drożdży i mąki ryżowej (z ryżu brązowego), a na zimno smakuje tak samo wyśmienicie jak na ciepło!
Upiekłam jak narazie 2 pizze. Hawajską z kurczakiem, kukurydzą i ananasem oraz Pikantą z tuńczykiem, pomidorami i papryką. Każda z nich jedyna w swoim rodzaju. Najpierw należy podpiec spody bez dodatków przez około 25 minut, a następnie ułożyć wszystkie składniki i piec przez kolejne 35 minut. Tak wyglądały moje 2 pizze po 25 minutach podpiekania, przed ostatnim pieczeniem z dodatkami:
Składniki na 2 spody do pizzy (około 25cm średnicy):
1 duży brokuł (500g)
1 jajko
100g mąki z brązowego ryżu
20g mąki żytniej razowej
pół czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
2 małe lub 1 duży ząbek czosnku*
sól i pieprz do smaku
Na zaczyn drożdżowy:
100ml mleka
40g drożdży świeżych (lub ewentualnie12g suszonych)
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru
*Ciasto jest bardzo wyraziste przez cebulę i czosnek. Jeśli nie przepadacie za tymi składnikami, według własnych preferencji.
Wartość energetyczna dla 1 z 2 spodów do pizzy:
388,2 kcal
20,1g białka(!!!)
62,3 g węglowodanów
7,5 g tłuszczu
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania brokuła na parze, nie radziłabym gotować w wodzie ponieważ będzie on bardzo nasiąknięty wodą. W takim wypadku trzeba będzie go długo odcedzać by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ja brokuły gotuję około 8 minut, po tym czasie są jeszcze lekko twarde, ale o to tu chodzi. Podgotowanie ich ma nam jedynie ułatwić blendowanie. Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Powinniśmy je jedynie zblanszować.
Podczas gdy brokuł się gotuje, podgrzej mleko, aż będzie ciepłe (lecz nie wrzące, by nie zabić drożdży), dodaj pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłącz ogień, przykryj ściereczką i poczekaj do podwojenia objętości.
Następnie do osobnej miski wrzuć podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący, zapewni to odpowiednią aktywację drożdży), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryj więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstaw na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły “pracować”.
Po 15 minutach, rozgrzej piec do temperatury 185C, rozdziel ciasto na 2 równe części i wylej każdą z nich na osobną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj na kształt kół o średnicy około 25 cm (lub jeśli lubicie grubsze ciasto – mniejszą średnicę, lecz miejcie na uwadze, że trzeba będzie piec pizzę trochę dłużej). Tak rozsmarowane ciasto włóż do pieca nagrzanego do 185C i piecz przez około 25 minut, aż się zetnie.
Na tak podpieczone ciasto wyłóżcie ulubiony sos oraz wszystkie dodatki, które zapragniecie. Pizzę ze wszystkimi dodatkami piecz przez kolejne 35 minut w tempretaturze 185C.
Kliknij i zobacz sposób na:
- Hawajską pizzę curry z BROKUŁA z kurczakiem, kukurydzą i ananasem.
- Pikantna pizza z BROKUŁA z tuńczykiem, papryką i chilli.
No Comments